Ihlas Haber Ajansı tarafından
13 Ağustos, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da batan teknedeki kayıp üç kişiyi arama çalışmaları devam ediliyor

Kastamonu’nun Cide ilçesinde bulundukları teknenin batması neticesinde denizde kaybolan üç kişinin arama çalışmaları devam ediliyor. Karadeniz’de yapılan arama çalışmalarına 2 helikopter ile çok sayıda personel katılıyor.
Olay, 11 Ağustos Pazar günü Cide ilçesi Gideros Koyu’nun 2 mil açıklarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, 5 metrelik “Maviş” isimli fiber tekne ile denize açılan kaptan Öztürk Kürelioğlu, Ahmet Kaan Karayılan, Emrah Yasin Büyükoral, Ayşenur Gürcan, Hülya Mütevelli ve Esmanur Gürcan, Gideros Koyu’nda bir süre durduktan sonra tekrar denize açıldı. Gideros Koyu’nun yaklaşık 2 mil açığında su almaya başlayan fiber tekne battı. Teknede bulunan Ahmet Kaan Karayılan, Emrah Yasin Büyükoral ve Ayşenur Gürcan, sesleri duyan balıkçılar tarafından kurtarıldı. Aynı teknede bulunan kaptan Öztürk Kürelioğlu, Hülya Mütevelli ve Esmanur Gürcan ise bulunamadı. İhbar sonrası Samsun ve İstanbul’dan gelen Sahil Güvenlik Komutanlığına ait iki adet helikopterin de desteğiyle AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Sahil Güvenlik Komutanlığı ve jandarma ekiplerince kayıp vatandaşların bulunması için çalışma başlatıldı.
Dün herhangi bir sonuç alınamayan arama çalışmaları, bugün yeniden başlatıldı. Ekipler hem karadan hem denizden hem de havadan 3 şahsın bulunması için çalışmalarını yürütüyor. AFAD’a ait termal dron ile destek verilen çalışmalar çerçevesinde, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait botlar ve 3 dalış timi (DEGAK) tarafından kayıp şahıslar aranıyor. Şu ana kadar kaybolan vatandaşlara ait bir ize rastlanamadığı belirtildi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 12:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin sağlık turizminde yeni trendi: “Obezite cerrahisi”

Sıhhat turizmi potansiyeli her yıl artan Türkiye, obezite cerrahisinde birçok ülkeden talep görüyor. Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, İtalya üzere yaklaşık 20 ülkeden talep gören Trabzon’da hastalar başarılı sistemlerle obeziteden kurtarılarak ülkelerine geri dönüyor.
Dünya genelinde yaygın olarak görülen obezite, her geçen gün daha da artan bir halk sıhhati sorunu haline geldi. Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) açıkladığı datalara nazaran Avrupa’da obezitede birinci sırada yer alan Türkiye, uğraş prosedürlerinde de en çok tercih edilen ülkeler ortasında yer alıyor. Tüp mide ameliyatı, mide balon ve mide botoks üzere uygulamalar ile hastalar obeziteden kısa müddette kurtarılıyor. Sıhhat turizminde her geçen yıl ivme kazanan Trabzon, obezite ile gayrette de isminden kelam ettiriyor. Kentte Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, İtalya üzere yaklaşık 20 ülkeden gelen hastalar yapılan başarılı sistemler ile tekrar sıhhatine kavuşarak ülkelerine geri dönüyor.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Tayar, obezitenin yandaş hastalıklar ile birlikte hayatı tehdit eden süreçlere yol açtığını söyledi. Tayar, "Maalesef ki Avrupa’da şuanda obezitede Türkiye birinci sırada. Dünyada da birinci 10 içerisindeyiz. O yüzden çağımızın sorunu daha da değerlisi ülkemizin sorunu. Obezite yandaş hastalıklar birlikte ömrü tehdit eden süreçlere yol açabiliyor. O yüzden obezite ile uğraş farkındalığı oluşturmak çok önemli" dedi.
Yapılan tekniklerin akabinde hastanın bir yıl içerisinde ülkü kilosuna kavuştuğunu kaydeden Tayar, "Obezite ile uğraşta elimizde çok güçlü argümanlarımız var. Bunlardan en değerlisi tüp mide ameliyatı. Beden kitle endeski uygun hastalarda 4 tane küçük delikten yaptığımız yaklaşık yarım saat süren ve hastanın bir yıl içerisinde ülkü kilosuna kavuştuğu bir ameliyat. Onun dışında mide balon uygulaması, mide botoks uygulaması ve Tip 2 diyabeti olan denetimsiz şeker hastalarında gastrik by-pass üzere obezite ve yandaş hastalıklardan kurtulacak argümanlarımız elimizde var" halinde konuştu.

"Yaklaşık 20 ülkeden gelen hastalarımızla obezite ile gayrete devam ediyoruz"
Birçok ülkeden obezite hastalarının Trabzon’a gelerek sıhhatine kavuştuğunu söyleyen Tayar, "Ülkemiz sıhhat turizm açısından çok cazip bir yer. Doktorlarımız çok yeterli. Yurtdışından çok talep ve ilgi görüyoruz. Yaklaşık 20 ülkeden gelen hastalarımızla obezite ile gayrete devam ediyoruz. Yurtdışından çok sık gelen hasta portföyümüz var. Dominik Cumhuriyeti, Brezilya’dan gelen hastalarımız oluyor. Almanya, Hollanda, Belçika, Fransa, Avusturya üzere ülkeler çok rutin hasta popülasyonumuzun olduğu yerler. Gürcistan’dan çok hastamız var. Rusya, Azerbaycan, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri üzere ülkelerden gelen hastalarımızda oluyor. Yurtiçi hastalarımızı saymıyorum bile. Trabzon’a çeşitli vilayetlerden gelen hastalarımız oluyor" diye konuştu.

"Hastaların değişimlerini gördüğümüzde inanılmaz keyifli oluyoruz"
Obezitenin genç yaşlarda geri dönüşü olmayan kimi hastalıklara yol açabileceğini belirten Tayar, "Bizim mesleksel motivasyonumuzu sağlayan şey hastaların olumlu geri dönüşleri. Biz hastaları ameliyat edip bırakmıyoruz. Sonraki takipleri de çok kıymetli. Hastaların değişimlerini gördüğümüzde inanılmaz keyifli oluyoruz. Obezite estetik bir ameliyat değil. Bilhassa genç popülasyonda estetik telaşı ile yapılması üzere planlanıyor. Obezite nitekim genç yaşlarda geri dönüşü olmayan kimi hastalıklara yol açıyor. Kalp, tansiyon, şeker, boyun fıtığı üzere önemli kasvetlere yol açabiliyor. Kilo verdikçe ömür kalitesinin artması onu hem sistemik hastalıklardan koruyor hem de ruhsal olarak etrafındaki beşerlerle sosyo-kültürel daha rahat irtibat kurmasını sağlıyor" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.