blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Ağustos, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun TSO’da ‘menşe kuralları eğitimi’

Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği iş birliğinde düzenlenen, “Sonradan Kontrol ve Menşe Kuralları” eğitimi Samsun TSO ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Eğitimde, dış ticarette büyük önem taşıyan tercihli ve tercihsiz menşe kuralları ile dış ticarette ibraz edilen menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrol işlemleri gibi konular ele alındı.
Menşe ve dolaşım belgelerinin sonradan kontrolü ile tercihli ve tercihsiz menşe kuralları hakkında Ticaret Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin iş birliği ile devam eden eğitimlerin Karadeniz Bölgesi ayağı Samsun ‘da gerçekleştirildi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde düzenlenen eğitime Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz Kaçkar ve Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlükleri personeli ile Karadeniz Bölgesi’ndeki Oda personeli katıldı.

Çakır: “Kesintisiz hizmet veriyoruz”
Eğitimin açılışında söz alan Samsun TSO Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Çakır, düzenlenen eğitimin önemine işaret ederek, “Şehrimizin ekonomisine yön veren kurumlardan biri olarak biliyoruz ki; uluslararası ticaretin önemli bir unsuru olan ihracat, ekonominin büyümesine, istihdama ve refahın artmasına büyük katkıda bulunur. Uluslararası ticaretin vazgeçilmez bir parçası ve küresel ekonomik entegrasyonun anahtarıdır. Bu nedenle, ihracatı teşvik etmek ve desteklemek, bir ülkenin ekonomik kalkınması ve küresel refahın artması için çok önemlidir. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası olarak, ihracatın kalkınmada ne denli önemli olduğunun farkındalığı ile bölgemizdeki dış ticaret potansiyelinin geliştirilmesi için birçok proje yürütmekteyiz. Oda olarak ayrıca, ihracatçı firmalar ve temsil ettikleri gümrük müşavirleri için 7/24 kesintisiz olarak menşe ve dolaşım belgesi tasdik işlemi hizmeti veriyoruz. Menşe ve dolaşım belgelerinin elektronik ortamda onaylanması uygulaması olan MEDOS’un, menşe ve dolaşım belgelerinin satış ve tasdik hizmetlerinin odalarca daha verimli ve etkin verilmesine büyük katkı sağladığına inanıyoruz. MEDOS uygulamasını geliştirerek camiamızın hizmetine sunan başta çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne, Ticaret Bakanlığımıza ve emeği geçen tüm kurum ve çalışanlarına teşekkür ederiz” dedi.

Amaç farkındalık oluşturmak
Ardından kürsüye gelen Ticaret Bakanlığı Uluslararası Antlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Şevket Dayıoğlu ise yürüttükleri asli görevleri ve faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulundu. Dayıoğlu yaptığı konuşmada, şu ifadelere yer verdi:
“Bu eğitimin amacı, hem odalar hem de gümrük idareleri nezdinden olsun var olan farkındalığı arttırmak, yeni arkadaşlar için de olmayan farkındalığı oluşturmak. Çünkü hepimiz işlerimizin düzgün yürümesini istiyoruz. Hepimiz mükellefin mevzuat sınırları dahilinde işini çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılmasından tarafız. Bu bizim işimizi de kolaylaştırır ve azaltır. Ama dediğim gibi mevzuat sınırları dahilinde. Yani mevzuatı ne kadar iyi bilirsek ve onun uygulamaya yansımasını da ne kadar doğru biçimde yaparsak işimiz kolaylaşır. Bunun tabi çeşitli boyutları var. Onun için de bu eğitim zincirlerini devam ettiriyoruz. Bu konuda da desteklerinden dolayı TOBB’a teşekkür ediyorum. Samsun bu bölgenin en önemli şehri. Bundan sonra Samsun’daki hem gümrük idarelerimiz hem de Ticaret ve Sanayi Odalarımızla daha fazla işbirliği içinde olacağız. Eminim faydalı bir eğitim gerçekleştireceğiz.”
Daha sonra ise, Ticaret Bakanlığı Eğitmenlerden Ticaret Uzmanı Hulusi Genç, “Tercihsiz Menşe Kuralları” ve Ticaret Uzmanı Çağatay Çalışkan da, “Tercihli Menşe Kuralları ve Sonradan Kontrol” başlıklarında katılımcıları bilgilendirdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Haziran, 2025 16:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da iki otomobil çarpıştı: 5 yaralı

Kastamonu’nun Tosya ilçesi D100 karayolunda iki arabanın çarpışması sonucunda meydana gelen kazada 5 kişi yaralandı.
Kaza, Tosya ilçesi D100 karayolu Yazıçam mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgilere nazaran, İstanbul istikametinde seyir halinde olan A.O. idaresindeki 18 DU 361 plakalı araba, dinlenme tesisine girmek için kavşaktan dönüş yapan B.G. yönetimindeki 05 RD 669 plakalı arabayla çarpıştı. Kazda her iki araçta bulunan 5 kişi yaralandı.
İhbar üzerine olay yerine gelen sıhhat grupları tarafından birinci müdahalesi yapılan yaralılar, Tosya Devlet Hastanesine kaldırıldı.
Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin