Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Temmuz, 2024 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Şifalı olduğuna inanılan su rağbet görüyor

Kastamonu’nun Araç ilçesindeki bin 590 rakımdaki yaylada bulunan çeşmeden akan ve şifalı olduğuna inanılan su, bölgeyi ziyaret eden vatandaşlardan rağbet görüyor.
Kastamonu’nun Araç ilçesinde yer alan yaylalar, doğal güzellikleri, geniş ormanlık alanları ve manzaralı piknik yerleri ile yaz turizmi için vatandaşların uğrak yeri haline geldi. Araç ilçesinden başlayarak 58 kilometrelik rota üzerinde birbirine bağlantılı 33 yaylada, etkili olan sağanak yağışların ardından ortaya çıkan manzara görenleri mest ediyor. Bölgeyi ziyaret eden vatandaşlar doğanın tadını çıkartıyor. Rotada yer alan bin 590 rakımdaki Yuvalca Yaylasında suyunun şifalı olduğuna inanılan ve "Fatma’nın Oluğu" olarak bulunan çeşme vatandaşlardan rağbet görüyor. Yaylayı ziyaret eden vatandaşlar, çeşmeden şişelerle su alarak evlerine götürüyor. Suyun böbrek hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğine inanılıyor.

“Su içenlerin şifa bulduğuna inanılıyor”
Bölgede rota çalışması yapan Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, yerel halkın çeşmeden sürekli su içen bir kadının şifa bulduğu ve bu sebeple yıllardır vatandaşlardan ilgi gördüğünü belirterek, “Araç ilçesine bağlı Yuvalca Yaylasında bulunuyoruz. Yaylanın şehir merkezine uzaklığı 16 kilometredir. Yuvalca Yaylasının farklı bir özelliği daha bulunuyor. Yaylada bir su deposu bulunuyor. Bu su deposu Fatma’nın Oluğu diye geçiyor. Yıllar önce yerel halktan Fatma isimli bir teyzemiz gelip buradan sürekli su içermiş. Bu sudan şifa bulduğunu ve her yaylaya çıktığında evine de buradan su götürürmüş. Yayla, ’Fatma’nın Oluğu’ çeşmesinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta kalıyor. Her gün güğümleriyle gelip buradan su alırmış. Yıllar sonra yayla sakinleri Fatma ninemizin anısına buraya su deposu yapmışlar. Çeşmeye de ’Fatma’nın Oluğu’ ismini vermişler. Bu çeşmeden içenlerin şifa bulduğuna inanılıyor. Bizler de her geldiğimizde yaylaya bu çeşmeden su içmeyi ihmal etmiyoruz” dedi.

“Fatma’nın Oluğunda içtiğimiz su, berrak, soğuk ve tazeydi”
Çeşmeden su içen. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi Ahmet Tuğrul Karamustafa ise, “Kastamonu Üniversitesi, Ormancılık ve Tabiat Turizmi alanında ihtisaslaşmasından kaynaklı Turizm Fakültesi olarak Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal hocamızla birlikte Araç ilçemizde yer alan ’Fatma’nın Oluğu’ isimli çeşmeye gittik ve buradan suyumuzu içtik. Kastamonu Üniversitesi olarak yaylalarda rotalama çalışması yapıyorduk. Bu sırada yaylada Fatma’nın Oluğu isminde bir oluk olduğunu fark ettik. Fatma’nın Oluğu çeşmesi denmesinin sebebi ise o bölgede yaşayan yerel halktan Fatma Hanımın oradan su içmesi ve onun anısına da zamanla o bölgede çeşme yapılmasıdır. Yerel halk bizlere bunu bu şekilde aktardı. Fatma’nın Oluğunda içtiğimiz suyun berrak, soğuk ve taze olması nedeniyle gayet güzeldi” diye konuştu.

blank
Haber Merkezi tarafından
08 Nisan, 2025 14:53 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ Senatosu, Üniversitenin Yükselen Başarı Grafiğini Değerlendirdi

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel başarıları ile 2025 hedefleri ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin başarısının her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve diğer senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son dönemde akademik, bilimsel ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları değerlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst düzey araştırma kapasitesi, uluslararası ilişkiler ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları arasında yer alma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, özellikle YÖK raporlarında ilk 20 üniversite arasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli dergi indekslerindeki yayın görünürlüğü gibi göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen başarı grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.

Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve uluslararası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil kampüs uygulamaları ve uluslararasılaşma gibi konular ön plana çıktı.

Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Değerlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler detaylı şekilde ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek hedeflerine ilişkin görüş, öneri ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.