Gökhöyük’te tohumluk buğday hasadı başladı: 4 bin 500 ton üretim bekleniyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Haziran, 2024 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gökhöyük’te tohumluk buğday hasadı başladı: 4 bin 500 ton üretim bekleniyor

Amasya’daki Gökhöyük Tarım İşletmesinde sertifikalı tohumluk buğdayın tarladan yolculuğu başladı. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı işletmenin verimli arazilerinde başlayan bu yılki hasatta yaklaşık 4 bin 500 ton buğday üretimi hedefleniyor. Geçen yıl Ekim ayında ekilip bu ay olgunlaşan başakların biçerdöverler ve iş makineleri kullanılarak hasat edildiği çalışma havadan dronla görüntülendi.

Tohumluk buğdaylar Türkiye’nin dört bir yanına dağıtılıyor
Gökhöyük Tarım İşletmesi Müdürü Muhammet Altıparmak, “7 bin 700 dekar alanda yaklaşık 4 bin 500 ton mahsul üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Tohumluk amaçlı üretilen ekmeklik buğdayların tamamının Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıldığını belirten Muhammet Altıparmak, “Mahsulümüzü sertifikalı hububat tohumu olarak değerlendirmekteyiz. Hasat sonrası tohum hazırlama tesislerinde eleyip paketledikten sonra satışa hazır hale getirmekteyiz” diye konuştu.
İşletmede sertifikalı flamura-85 ve kate A1 çeşidi buğday üretiminin gerçekleştiğine değinen Altıparmak, bölge üreticileri ve çiftçiler tarafından tercih edilen bu iki türün ekmeklik kalitelerinin çok yüksek olduğuna işaret etti.

Vali Doruk: “Anızların yakılması büyük afetlere yol açıyor”
İşletmede kurban kesilen hasat başlangıcına katılan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, biçerdöver kullandı. Toprağın veriminin düşmesine neden olan anız yangınları konusunda uyarılarda bulunan Vali Doruk, “Anızların yakılmasıyla büyük afetlere yol açacak sonuçlarla karşılaşıyoruz. Çiftçilerimizin dikkat etmelerini ve anız yakma gibi bir duruma sebebiyet vermemelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Hasat programına Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ile Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci de katıldı.

Samsun tarımında “Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Aralık, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun tarımında “Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi”

Samsun Büyükşehir Belediyesi, DOKAP iş birliği ile Samsun’da tarım kesimini canlandırmak ve yeni üretim modelleri oluşturmak gayesiyle “Samsun Tarımında Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi” hayata geçirildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) iş birliği ile “Samsun Tarımında Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi” uygulanmaya başlandı. Proje, Yeşil Yol güzergahında bulunan 19 Mayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerindeki 44 mahalleyi kapsıyor.
Projenin birinci etabında Atakum, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs ve Vezirköprü ilçelerinde 29 çiftçiye 7 bin adet kuşburnu fidanı dayanağı sağlandı. Bu fidanlar bölgedeki ziraî çeşitliliği artırarak yeni alternatif üretim alanları oluşturulmasına imkan tanıyacak. Projenin ikinci etabında ise 19 Mayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerinde 3’er dekarlık çilek, maviyemiş, kuşburnu, kızılcık, ceviz, kestane kapama bahçeleri kurulacak. Ayrıyeten fasulye, nohut ve patates tarlaları tesis edilecek. Toplamda ise 2 bin 70 dekar alanda, 690 çiftçiye kontratlı tarım modeliyle üretim yaptırılacak.
Samsun’un yeşil tarafını ortaya çıkarmak, tarım turizmini canlandırmak ve sürdürülebilir tarım faaliyetleriyle bölgedeki kırsal gelirleri artırma gayesiyle hayata geçirilen proje ile Yeşil Yol etrafında kurulacak bahçe ve tarla alanları, hem tarıma dayalı turizm potansiyelini güçlendirecek hem de lokal iktisada katkı sağlayacak. "Kendin topla kendin ye" modeliyle oluşturulacak kapama bahçelerinde, toprakla buluşan fide, fidan ve tohumlar, randımana geçerek çiftçilere yüksek randıman ve kaliteli üretim imkanı sunacak.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.