Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Sıcaktan bunalan Tokatlılar, doğal klimada serinliyor

Dünya 24.06.2024 20:15
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
Sıcaktan bunalan Tokatlılar, doğal klimada serinliyor

Tokat merkezde yaz sıcaklıkları 40 dereceye ulaşırken Reşadiye’nin Hebüllü Yaylası doğal klima özelliğiyle ziyaretçilerine serinlik sunuyor.

Tokat merkezde yaz aylarında hava sıcaklıkları zaman zaman 40 dereceyi bulurken, yüksek kesimlerdeki yaylalar serin havasıyla dikkat çekiyor. Bu yaylalar arasında öne çıkan Hebüllü Yaylası, doğal klima özelliği ile bölge halkının ve ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tokat il merkezine 100 kilometre uzaklıkta, Reşadiye ilçesine bağlı Bereketli Beldesi sınırları içinde yer alan Hebüllü Yaylası, yaz aylarında sıcaktan bunalanların sığınağı haline geldi. Tokat merkezde vatandaşlar sıcaktan bunalırken Hebüllü Yaylası’na gelenler, eski muhtar Kemal Arslan ve köy sakinlerinin katkılarıyla yapılan yapay göletin serinliğinde ferahlama imkanı buluyor. Gölet, hem sıcak havalarda serinlemek hem de yemyeşil doğanın tadını çıkarmak isteyenler için ideal bir mekan olarak öne çıkıyor. Göletin etrafında piknik yapan, doğa yürüyüşleri gerçekleştiren ve dinlenmenin keyfini süren ziyaretçiler, Karadeniz’in incisi olarak nitelendirilen bu bölgenin doğal güzelliklerinden faydalanıyor. Hebüllü Yaylası sadece Tokat merkezden değil, çevre köylerden gelen vatandaşlar tarafından da yoğun ilgi görüyor. Yaylanın temiz havası ve serin ortamı, özellikle yaz aylarında bölge sakinleri için adeta bir kaçış noktası oluyor. Doğal klimada serinleyen ziyaretçiler, stres ve yorgunluktan uzak bir gün geçiriyor. Bu serin ve doğal güzelliklerle dolu yayla, hem yerli hem de yabancı turistler için keşfedilmeyi bekleyen bir bölge olarak dikkat çekiyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Tahtalıköyü boyladı” deyiminin kaynağı bulundu

Kültür Sanat 04.10.2024 20:22
İhlas Haber Ajansı
A+ A-

Tokat’ın Büyükyurt köyünde, Orta Asya kökenli tahta mezar geleneği günümüze kadar ulaşarak, “Tahtalıköyü boyladı” deyiminin kaynağını oluşturuyor.

Tokat’ın Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükyurt köyünde, Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşan ilginç bir mezarlık geleneği dikkat çekiyor. Köyde yer alan 5 mezar, Türklerin Orta Asya’dan getirdikleri kültürün bir uzantısı olarak kabul ediliyor. Eski Türklerde, kötü ruhların tahtadan uzak durduğuna inanıldığı için mezarlar ev ve bark şeklinde yapılarak cenaze anıtı işlevi görüyordu. Bu geleneğin de ölen birine Türkçede “Tahtalıköyü boyladı” denmesinin kökenini oluşturduğu düşünülüyor.

“Tahtalıköy tabiri ev şeklinde benzeyen tahta mezarlıklar için söylenmiş”

Tahta mezarların Göktürk kanunlarında ruhların ikametgahı olarak görüldüğünü söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Birisi vefat ettiğinde, hatta gündelik konuşmamızda, vefat eden birisi için ’tahtalıköyü boyladı’ deriz. Bu deyimin nereden geldiğini söylemek istiyorum. Günümüzde bu durum pek bilinmese de tahta mezarlar biz Türklerin Orta Asya’dan beri gelenekleri arasındadır. Türkçemizde ev bark terimi aynı zamanda mezar anıtı anlamına da gelir ve Göktürk kanunlarında ruhların ikametgahı olarak görünür. Bark ulu kişilerin yaptıkları ve ziyaret konusu olan türbeleri de ifade eder. Derme çatma ağaçtan yapılan ev anlamına da gelir. Bu sebeptendir ki evlerin çatısı, tahta mezarlarının çatısı, cenazede taşınan tabutun üstü genelde düz değil baca şeklindedir. Ev bark dediğimiz deyim de bize ev yaşamayı bark ise ölümü hatırlatıyor. Türkçe’de ’tahtalıköy’ tabiri ev şeklinde benzeyen tahta mezarlıkları için söylenmiş. Orta Asya’da ağaç mezarların kötü ruhların tahtadan uzak durduklarına inanırlarmış. Bu gelenekten günümüzde kalan şey vefat eden birisi defnedilirken baş ve ayak bölümünü belirten tahtalar dikilir. Bu gelenek o dönemden kalmadır. Orta Asya’da mezarlar tahtadan olduğu için 13’üncü yüzyılda Türk asıllı, İranlı Ozan Nizami tahta mezarları için ’Kıpçak bozkırlarında toprağa saplanmış tahtalar, deniz kıyısında otlar kadar çoktur’ demiştir. Tokat’ın Niksar ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan Büyükyurt köyünde 5 tane tahta mezar vardır. Bu köydeki ağaç mezarlar ev barkı şeklinde yapılmış mezar sandukasıdır. Orta Asya’da bulunan tahta mezarlara ölü gömme geleneğinin de devamıdır” dedi.

“19 mezardan 5 tanesi kaldı”

Gazioğlu, Büyükyurt köyünde daha önce 19 tane tahta mezar olduğunu ifade ederek, “Şu anda 5 taneye düşmüş durumda. Yetkililerin bu son kalan 5 tane mezarlara da sahip çıkmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Tahta mezarlar azaldı”

Büyükyurt köyü sakinleri ise köydeki tarihi tahta mezarların beton yapılarla yer değiştirmesinden endişeli. Köylüler, “Eskiden imkansızlıktan tahta kullanılırdı, ustalıklarını konuştururlardı. Şimdi beton mezarlar yaygınlaştı, tahta mezarlar azaldı” diyerek, bu geleneğin canlandırılmasını istiyor.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500