Ihlas Haber Ajansı tarafından
12 Haziran, 2024 00:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

30 yıldır kesilmedik ceza kalmadı, fabrikalar kirletmekten bıkmadı

Bolu’nun Gerede ilçesinde 30 yılı aşkın süredir Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların boşalttığı zehirli atıklar bölge halkını bıktırdı. Fabrikalar kesilen milyonlarca lira para cezasına rağmen dereyi kirletmeye devam ediyor. Bölgede yaşayan vatandaşlar, çocukluk yıllarında Gerede Çayı’ndan balık tutup, sudan içtiklerini ifade etti.

Bolu’nun Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü aşkın köyde kirlilik ve kokuya sebep olan Gerede Çayı, Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların boşalttığı zehirli atıklar yüzünden adeta can çekişiyor. Deri ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikaların evsel, sanayi ve kimyasal atıklarını arıtmadan Gerede Çayı’na deşarj etmesi sebebiyle yaklaşık 10 yıldır kirlilik ve kötü koku devam ediyor. Bolu Valiliği ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün kestiği yüklü miktardaki cezalara rağmen bölgedeki fabrikalar dereyi kirletmeye devam ediyor. Fabrikalara milyonlarca lira para cezası kesilmesine rağmen Karadeniz’e boşalan Gerede Çayı’ndaki kirliliğin önüne geçilemedi. Çay, Gerede ilçesinden Karabük’ün Eskipazar ilçesine kadar 288 kilometre boyunca 100’ü aşkın köyde kirlilik ve kokuya neden oluyor. Bölgedeki vatandaşlar geçmiş zamanlarda su içtikleri derede artık canlı yaşamı olmadığını belirtti.
“En zehirli hayvanlar bile yaşayamaz”
30 yıldır Gerede Çayı’nın kirletildiğini ifade eden Durmuş Kındımoğlu, “63 yıldır benim köyüm burası. Gerede ilçesi Yağdaş köyü. 30 yıldır bu pislik dereye akıyor. Gençlik yıllarımızda, çocukluk yıllarımızda biz bu suya giriyorduk. Hem balık tutuyorduk hem yiyorduk o balığı hem de bu sudan su içiyorduk. Şu an balığı bırak, en zehirli hayvan yılan o bile yaşayamaz. Yaban hayvanı dahil ne kadar susamışta olsa bu sudan su içemiyor. Deri fabrikalarında kullanılan kimyasal atıkları dereye deşarj edildiğinde burada hiçbir hayvanın yaşama şansı kalmıyor. Suyun yukarısından balık bıraksalar, buraya gelene kadar hayvan ölür” diye konuştu.
Pis kokunun evlerine kadar girdiğini ifade eden Durmuş Kındımoğlu, “Arıtmalar yapılıyor şuan ama inşallah çalışır da bunun kokusundan biz etkilenmeyiz. Buraya gelen misafirler, ‘Siz burada duruyorsunuz?’ diyor. Duruyoruz ne yapalım?. Köydeki evime kadar koku geliyor” dedi.
(EÖ-

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Nisan, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Amasya’da bu yıl 300 bin Mersin balığı üretimi planlanıyor: ‘Siyah inci’nin kilosu 2 bin dolar

Amasya’da, havyarının kilosu 2 bin dolardan satılan jenerasyonu tehlike altındaki Mersin balığından bu yıl 300 bin üretim yapılması planlanıyor. Amasya’daki Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen anaç balıklardan sağımı yapılan balık yumurtalarının büyüyerek 6 ay içinde Karadeniz sularına ulaşmasının planlandığı serüvenleri başladı.

Havyarı ‘siyah inci’ diye adlandırılıyor
Yumurtaları Mersin murt ağacının meyvesine benzediği için Mersin balığı ismi verilen bu balıklardan 6. yıldan itibaren havyar üretiminin gerçekleşebiliyor. Geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanıp ‘siyah inci’ diye isimlendirilen havyarının kilosu 2 bin ve 2 bin 500 dolar ortasındaki fiyatlarla satılan Mersin balığı üretiminin yapıldığı Karadeniz Bölgesi vilayetlerinden Amasya’da Tarım ve Orman Bakanlığı’na ilişkin özel tesiste yetiştiriliyor.

‘Maşallah’ dedirten sağım
Yedikır Su Eserleri Üretim ve Araştırma İstasyonu’nda bu yıl yaklaşık 300 bin adet üretimi planlanan yavru balıkların Karadeniz ve bölgedeki akarsularla buluşması için anaç balıklardan sağımı yapıldı. Alanında uzman vazifelerin yer aldığı sağım sürecine Amasya Valisi Başkan Bakan da katıldı. Kolları sıvayıp "Maşallah" diyerek sağım yapan Vali Bakan, 10 anaç balığın her birinden ortalama 1,5 kilonun üstünde havyar elde edildiği bilgisini vererek, dönemin bereketli olmasını diledi. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üstünde yüke kadar ulaşabildiğini belirten Bakan, bakanlığın hedef olarak koyduğu 100 bin sayısının üstünde bir üretimin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

"Nesli tehlikesi altında, avlanması yasak"
Tesiste 2021 yılında üretimine başlanan Mersin balığı yavrularından geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul’da Karadeniz’e salım yapıldığını hatırlatan Amasya Vilayet Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin ise "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimini öngörüyoruz. Havyarı ortalama 2 bin dolar civarında satılıyor. Mersin balığı kuşağı tükenme tehlikesi altında bir cins. Avlanması yasak. Karadeniz’de 3 çeşidi kaldı. Bunlar sivri burun, karaca ve huso huso tipi. Tesisimizde sivri burun ve karaca cinsinin üretimini yapıyoruz. Huso huso cinsinin de anacını aldık. Havyarının kilosu 2 bin 500 dolara ulaşan bu cinsin de sonraki yıllarda üretimini hedefliyoruz" diye konuştu.

Türk karasularını da aşıp Bulgaristan’da bulunmuştu
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakıldığında Türk karasularını da aştığı belirlenen bu balıkları tek tek numaralayıp takibini yapıyor. 2 yıl evvel Samsun’dan Karadeniz’e bırakılan bir balık Bulgaristan’da bulunup bildirilmişti.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.