Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Esnaf Kredi Faizlerinin Artırılmasına Tepkiler Çığ Gibi!

Manşet Yayın: 15.05.2024 15:57
Esnaf Kredi Faizlerinin Artırılmasına Tepkiler Çığ Gibi!

Esnaf Kefalet Kredilerine uygulanan faiz artırımına Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım tepki gösterdi. Yıldırım, esnafın yok olmasının zincirlerin tekelleşmesinin önünü açacağını ve  kontrol edilemeyen bir tekelleşmenin olacağını belirterek, bu karardan vazgeçilmesi için çağrıda bulundu.

Türkiye’de esnafların ticari çalışmalarına destek olunması amacıyla, Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile Halkbank tarafından kullandırılan esnaf kefalet kredi faizlerinin artırıldı. Yeni faiz oranları hali hazırda kullanmış mevcut esnaf kredisine de yansıtıldı.

Büyük tepki gören bu kararın ardından  bir açıklama yapan Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yıldıray Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarların bu faiz yükünün altından kalkamayacağını  belirterek,  “Esnaf ve Sanatkarlarımızı zora sokacak bu faiz artışının yeniden değerlendirilerek kaldırılmasını önemle talep ediyoruz” dedi.

Esnafa  Devlet eli ile yapılan en  büyük iyiliğin  Esnaf Kefalet üzerinden kullanılan krediler olduğunu ifade eden Yıldırım; “Artık onunda hiçbir cazibesi kalmadı. Yatırımın,  ticaretin üretimin önünün açılması gerekir. Esnafın yok olması zincirlerin tekelleşmesinin önün açar. Kontrol edilemeyen bir tekelleşme olur. İşsizler Ordusuna her geçen gün iş yerini kapatan Esnaflar da katılır. Esnaflar Tefecilerin eline İtilir” dedi.

“ESNAF KREDİLERİ KULLANMAK ARTIK HAYAL OLDU”

Esnafların ayakta kalmasını sağlayan ve tek tutunacak dalı olan Esnaf Kredilerini kullanmasının hayal olduğunu belirten Yıldırım, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Son zamanlarda esnafın ayakta kalmayı sağladığı tek tutunacak dalı esnaf kredileri kullanmak artık hayal oldu. Esnaf bu krediyi çekip işyerine mal alıyordu,  BAĞKUR primini ödüyordu,  SGK borcunu, vergisini, personel maaşını, iş yerine üretim için aldığı makine ekipman parasını, iş yeri için yaptığı tadilat parasını çoğu zaman Esnaf Kefalet Kredisi ile ödüyordu. Demek istediğim bu kredi çekildiği gün ekonomiye geri dönüyordu. Devletimiz yapılandırma yaptığında çoğu esnaf Kefalet Kredisi ile devlete olan borcunu ödedi.

Bu kredilerde son zamanlarda çok değişiklik yapıldı  önce NACE kodlarına göre limitler belirlendi,  esnaf ayrıştırıldı,  sen pazarcısın az kullan sen bakkalsın normal kullan gibi. Faizler sürekli arttırıldı,  sigortalı çalışan esnafa şirket ortağı esnafa verilmez oldu. Vergi kaydında süre aranır oldu  vade 5 yıldan 3 yıla düşürüldü finansmanlar geri çekildi  yani hiçbir cazibesi kalmadı.

Bugün itibari ile geçmişte kredi kullanan esnaflarımızın da faiz oranları artırıldı. Daha önce % 7,5 ile kredi çekenlerin % 17 ye % 8,5 ile çekenlerin % 18’e,  % 9,5 ile çekenlerin % 21’e % 12,5 ile çekenlerin % 24’e çıkarıldı. Yani faiz oranları 2-3 katına çıkarıldığı açıklandı. Esnaflarımızdan yoğun telefon alıyorum. Bu gerçektende kabul edilebilir bir şey değil. Bu kredileri kullanan çoğu esnafın faiz oranlarının değişken olduğundan haberi bile yok. Esnaf Kefalet Kooperatif yetkilileri takip oranlarının her geçen gün arttığını belirtmekte. Buda esnafın her geçen gün kredi borçlarını ödeyemediklerinin göstergesi. Mevcudu ödeyemeyen esnafımız şu an itibari ile faiz oranının 2-3 kat fazlası ödeme tablosu ile karşı karşıyalar. Bu işin acil düzelmesi gerekir, bu uygulamanın bırakın geçmiş kredilere, yeni verilen kredilerde bile uygulanmaması gerekir. Yatırımın,  ticaretin üretimin önünün açılması gerekir. Esnafın yok olması zincirlerin tekelleşmesinin önün açar. Kontrol edilemeyen bir tekelleşme olur. İşsizler ordusuna her geçen gün iş yerini kapatan esnaflarda katılır. Esnaflar tefecilerin eline itilir.”

“ÜST BİRLİKLERİMİ EYLEM KARARI ALIRSA BUNA UYARIZ”

Esnafların yapacağı her türlü eylemin yanında olacaklarını söyleyen Başkan Yıldırım; “Fakat bu sıkıntımızı öncelikle Karabük Milletvekilleri  ile görüşüz. Gerekli Bakanlıklara sıkıntılarımızı anlatırız. Üst birliklerimiz eğer her hangi bir eylem uygulama kararı alırsa bizlerde Karabük’te bu eyleme uyarız. Bizler her zaman devletimizin yanındayız. İlk olarak yasal yollardan haklarımızı ararız” dedi.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ağaç keserken seken motorlu testere dede ve torununu hastanelik etti

Gündem Yayın: 06.09.2024 00:52
İhlas Haber Ajansı

Kastamonu’nun İnebolu ilçesinde ağaç kesimi yapan dede ile torunu, motorlu testerenin sekmesi neticesinde ağır yaralandı.

Olay, İnebolu ilçesi Aktaş köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, inşaat halindeki binada çalışan Mustafa K. ile torunu Yusuf D., motorlu testere ile ağaç kesmek istedi. Motorlu testerenin ağaçtan sekmesi neticesinde vücudunda kesikler oluşan Mustafa K. yaralandı. Bu sırada dedesine müdahale etmek isteyen Yusuf D. de motorlu testerenin tekrar sekmesi neticesinde yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerince Mustafa K. ve torunu Yusuf D., İnebolu Devlet Hastanesine kaldırıldı. Burada ilk müdahaleleri yapılan dede ve torunu, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Mustafa K.’nin vücudunda oluşan kesikler sebebiyle hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi.

Jandarma ekiplerince olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Paylaş:
Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455