Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Ekonomi Yayın: 26.04.2024 12:24
İhlas Haber Ajansı
Karadeniz Ereğli’de ilk çilek hasadı yapıldı

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ilk çilek hasadı yapıldı. Tarladan pazara inen çileğin üretiminin az olması nedeniyle kilogramı 150 TL’den satılmaya başladı.

Kdz. Ereğli ilçesinde demir-çelik fabrikasından emekli olan İsmet Koç eşi Ayşe Koç ile tarlasında bu yılın ilk çilek hasadını yaptı. Geçtiğimiz yıl aşırı yağışlar nedeniyle az üretilen çileğin bu yıl da kuraklık nedeniyle veriminin düşük olduğunu anlatan İsmet Koç, Osmanlı Çileğinin de çok azaldığını söyledi. Koç, “2024 çilek sezonu Kdz. Ereğlimize hayırlı olsun. Bu gün ilk hasadımızı topladık gördüğünüz gibi. Burası Kışla Mahallesi İnallı Sokak. Bu çilek Osmanlı Çileğinin kardeşi alo çileği. Allah nasip ederse 15-20 gün içinde de Osmanlı Çileği çıkar. Geçtiğimiz sene havalar hep yağmurlu gitti, böcekler yedi. Bu senede havalar kurak gidiyor. Hava yağarsa çilek bollaşır” dedi.

“Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz”

Kendilerinin maddi olarak hiçbir ihtiyaçları olmadığı halde üretmeye devam ettiklerini ve insanlara örnek olmaya çalıştıklarını belirten Koç, “Benim maddi olarak bir şeye ihtiyacım yok. Kendim demir-çelik fabrikalarından emekliyim. İnsanları teşvik etmek için üretim yapıyoruz. Şu anda biber, patlıcan, domates dikme zamanı. İnsanlar diksin ki herkes kazansın. Devlet nereye kadar verecek. Bir baba çalışıp 5 kişi yiyorsa olmaz. Sonra çıkıp ‘o pahalı, bu pahalı’ diye bağırıyoruz. Köyde kokuyor diye ineğe bakmazsın, elinde burada köpek gezdiriyorsun. Bu nasıl olacak? Tarlanız yoksa evde mantı yapın, makarna kesin, el işi yapın” dedi.

“Asıl terapi tarlada çalışıp, üretmek”

İsmet Koç’un eşi Ayşe Koç da 15 yaşından beri üretim yaptığını belirtti. Ayşe Koç, üreterek elde ettiği gelirlerle iki çocuğunu da üniversitede okutup iş ve meslek sahibi olmalarını sağladığını söyledi. Koç konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Ben bunu ihtiyacım olduğu için yapmıyorum. Eşim emekli, evim var, kira vermiyorum. Çocuklarımın ikisi de evli ve çalışıyorlar. Bu ürettiklerim sayesinde iki çocuğumu da okuttum, mühendis oldular, kendi işlerini ellerine aldılar. Evde akşama kadar televizyona bakıp bir şey öğrenmiyorum. Akşama kadar ‘O onu demiş, bu bunu demiş.’ Aslında bu bana bir terapi gibi geliyor. Geçenlerde bir düğüne gittim, ara verildi; 7’den 70’e herkesin elinde telefon. Kimse bir biriyle konuşmuyor, telefona bakıyorlar. Asıl terapi gerçekten bu. Ben bu çileği her sene ekiyorum. Gençler bunu her sene ekmez. Çünkü yağmur yağmadığında bu her sene kuruyor. Kuruduğu için Ekim aylarında biz bunu tekrar ekiyoruz. Kdz. Ereğli’de benim çocukluğumdan bu yana yetişen tek çilek Osmanlı Çileğiydi. Sonradan sepetler çabuk doluyor diye alo çileği ortaya çıktı. Osmanlı Çileği üretmeyi çok istiyorum. Fidesi kaç TL’de olsa alacağım ama kimse vermiyor yada bulamıyorum.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

LGS’ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

Türkiye Yayın: 19.05.2024 14:02
İhlas Haber Ajansı
LGS’ye girecek öğrencilere uzmanından tavsiyeler

Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı Okulları Özel Mahir Sevim Özduman Ortaokulu Müdürü Ersin Yılmaz, Liselere Geçiş Sınavı’na girecek öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin yanı sıra velilere de tavsiyelerde bulunan Yılmaz, “Velilerimiz her zaman onların yanlarında olduklarını hissettirsin” dedi.

2 Haziran’da yapılacak olan ve binlerce öğrencinin gireceği Liselere Geçiş Sınavı ile ilgili uzmanlardan tavsiyeler geliyor. Sınav stresi yaşayan öğrencilerin kalan 2 haftayı iyi değerlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı Okulları Özel Mahir Sevim Özduman Ortaokulu Müdürü Ersin Yılmaz, “Sınava sayılı günler kaldı. Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Uzun zamandır gösterdikleri emeğin ve enerjinin karşılığını alacakları bir sınav olmasını ümit ediyorum. Öğrencilerimiz kalan 2 haftada rutinlerinin dışına çıkmasınlar. Yüzdük, yüzdük kuyruğuna geldik dediğimiz noktadayız” dedi.

Genel deneme sınavı tavsiyesi

Kalan süre zarfında deneme sınavları çözülmesi gerektiğine değinen Yılmaz, “Branş denemeleri olabilir, genel denemeler olabilir. Bu denemelerdeki yanlış soruları varsa öğretmenleri eşliğinde üstünden tekrar geçsinler. Tam oturtamadıkları konular varsa bunların üzerinden geçebilirler. Rutinlerinin dışına çıkmasınlar. Gün geçtikçe stres hat safhaya ulaşacak. Çocukların üzerinde artık yorgunlukla birlikte bıkkınlık hissiyatı oluşacaktır. Bizler öğretmenler ve veliler her zaman yanlarındayız ve başlarını koyacakları bir omuz her zaman var. Biz bu ipi hep beraber göğüsleyebileceğimizi düşünüyoruz. Güçlü olsunlar, emek gösterdiler ve bunun karşılığını alacaklar” ifadelerini kullandı.

Sınava girecek öğrencilerde stres artışı yaşanabileceğini söyleyen Yılmaz, şu ifadelere yer verdi:

“Stres gün geçtikçe artabilir, bazı hissiyatlara kapılabilirler. Biz bu işe öncelikle kendimize güvenerek başlayacağız. Olumsuz önyargılarımızı bir kenara koyacağız. Eğer bu anlamda tek başımıza yapamıyorsak rehber öğretmenimizden, velilerimizden destek alabiliriz. Gerçekten zor bir süreç. Çocukların omuzlarında kaldırabileceklerinden fazla bir yük yüklemiş gibi duruyoruz. Sınavın bulundukları yaş grubuna uygulanması ve tek sınav olması dolayısıyla çocuklar stresli olabilirler ama karşılarındaki dersler onların yapamayacağı dersler değil. Bizim sıkıntımız akademik anlamda değil, işin psikolojik süreci anlamında. Burada da bu zamana kadar süreci nasıl getirdilerse tekrar aynı şekilde devam etmelerini istiyoruz. Zor bir iş değil, kendilerine güvensinler. Olumlu şartlanırlarsa hayatın ne kadar değiştiğini daha rahat görebileceklerdir.”