Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Nisan, 2024 00:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Osmanlı kenti Safranbolu’yu 9 günde 500 bin kişi ziyaret etti

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve Cittaslow ağına dahil olan Karabük’ün Safranbolu ilçesi 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 500 bin kişiyi ağırladı.
Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, konak ve köprüleriyle açık hava müzesini andıran tarihi ilçe 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinin dolu dolu geçirdi.
"Kendini koruyan kent", "Osmanlı’nın parmak izi", "Korumanın başkenti" gibi unvanlarla anılan Safranbolu, Arnavut kaldırımlı sokaklarıyla ziyaretçilerini tarihi yolculuğa çıkardı.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin çalışmalarıyla bu yıl Cittaslow (sakin şehir) ağına dahil olan Safranbolu bu bayramda nüfusunun 10 katı ziyaretçiyi ağırlamayı başardı.
Otellerin yüzde 100 dolduğu ilçede yerli ve yabancı ziyaretçiler Tarihi Çarşı’daki esnafların da yüzünü güldürdü.
İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği (SAFTİD) Başkanı Şebnem Urgancıoğlu, “Biz zaten bayram öncesinde de bir rekor beklediğimizi ifade etmiştik. Kaymakamımızdan da aldığımız rakamlara bakarak işte yaklaşık 120 bin araç girişi konuktan bahsedebiliriz. 110 tur otobüsü. Yine esnaflarımızdan aldığımız bilgiye dayanarak turdan ziyade münferit konuğun yoğun olduğu bir bayram. Dolayısıyla satışların da bu anlamda çok yoğun olduğu bir bayram geçirdik. Tabii ki bunun deniz sezonuna denk gelmemesi biliyorsunuz Nisan ayı yüksek sezon Safranbolu’nun. Ara tatil ve bayram periyodunun dokuz gün birleşmiş olması bu bayramda gerçekten rekor kıran bir Safranbolu yaşamamıza vesile oldu” dedi.

Urgancıoğlu, 9 günlük tatilde yaklaşık 500 bin kişiyi ağırladıklarını belirtti.
Belediye, kaymakamlık ve kuruluşların koordinasyonu ve katkısıyla sorunsuz, keyifli bir dönem geçirdiklerini ifade eden Urgancıoğlu, “Aslında genel olarak ülke çapında beklentilerin, turizm anlamında yüksek olduğu bir sene. Biz de Safranbolu’da bunu paralel olarak yaşayacağımızı öngörüyoruz. Yaz sezonunda oldukça hareketli olacağını düşünüyoruz. Zaten biliyorsunuz civarda Zonguldak’a gelen gurbetçi vatandaşlar geçen yaz da burada önemli bir hareket oluşturmuşlardı” diye konuştu.
“Hedefimiz burada satın alma gücü yüksek konukları ağırlayabilmek” diyen Urgancıoğlu şunları söyledi: “Bu anlamda da kitlenin yavaş yavaş değiştiğini ve çalışmalarımızın meyvelerini topladığımızı görüyoruz. Bayram döneminde esnaflarımızdan öğrendiğimiz ‘Akşam 18.00’de lokantayı kapattım, satacak yemeğim kalmadı. Lokumcular keza öyle, ürün yetiştiremedik’ diyorlar. Yani şuanda çarşıya gitseniz bütün personel ve işletmeler çok yorgun. Çünkü çok güzel, dolu dolu yoğundu. Biz sezondan da iyi beklentiler içindeyiz. Dolayısıyla bundan sonraki periyodun iyi geçeceğine inanıyorum. Yani Aralık ayına kadar yüksek gideceğini artık kışın hareketlendirmeye çalıştığımız için kışın da eski kışlar kadar tenha olmayacağını düşünüyorum.”

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2025 20:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

OKA, Avrupa Komisyonu’nun “Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon” programına katılmaya hak kazandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü uyumunda faaliyetlerini yürüten Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA), Avrupa Komisyonu’nun "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" programına katılmaya hak kazandı.
OKA, Avrupa Kurulu Ortak Araştırma Merkezi (JRC) tarafından açılan ve 200’den fazla müracaatın alındığı "Mekân Temelli Dönüşüm için İnovasyon" (Innovation for Place-Based Transformations) başlıklı hazırlık hareket planı davetinde, Avrupa seviyesinde seçilen sınırlı sayıdaki kamu kurumu ortasında yer aldı.
Ajansın 16 Aralık 2024 tarihinde sunduğu müracaat, 24 Nisan 2025’te Avrupa Komitesi tarafından resmen kabul edildi. Ajans, TR83 Bölgesi’ni (Amasya, Çorum, Samsun, Tokat) temsilen, "Döngüselliği Başarma" (Achieving Circularity) başlığı altında 11 modülden oluşan kapsamlı bir kapasite geliştirme sürecine iştirak sağlayacak. Program, Avrupa Birliği Üye ve Aday Ülkeleri ile Ufuk Avrupa Programı’na Asosiye Ülkelerdeki kamu kurumlarının sürdürülebilir dönüşüm kapasitelerini artırmayı hedefliyor. 60 saatlik eğitim süreci boyunca Dönüşüm Siyasetlerinin Tasarımı, Çok Paydaşlı Yönetişim ve Lokal Yenilikçilik üzere kritik alanlarda kurumsal kapasite geliştirilecek; Avrupa’nın farklı bölgelerinden iştirakçilerle ortak öğrenme ve tecrübe paylaşımı sağlanacak; ajans ve ilgili lokal kurumlar, döngüsel iktisat uygulamalarında siyaset teklifleri geliştirme fırsatına sahip olacak.

OKA çalışmaları ve bölgesel döngüsel iktisat potansiyeli tesirli oldu
Ajansın programa kabul edilmesinde, bölgenin güçlü biyokütle potansiyeli ile OKA’nın sürdürülebilirlik alanında yürüttüğü çok boyutlu çalışmalar belirleyici rol oynadı. TR83 Bölgesi değerli bitkisel üretim ve hayvancılık kapasitesine sahip olup, her yıl yaklaşık 50 bin ton fındık kabuğu, 40 bin ton çeltik kavuzu ve 5 bin 500 ton mezbaha atığı üzere organik yan eser üretiyor. Hâl, pazar yerleri ve besin sürece endüstrilerinden kaynaklanan başka organik artıklarla birlikte bu atıkların döngüsel iktisat çerçevesinde kıymetlendirilmesi büyük bir kalkınma potansiyeli sunuyor. OKA, dijital ve yeşil dönüşüm süreçlerinin entegre formda ilerletilmesi maksadıyla geliştirdiği programlar aracılığıyla işletmelerin teknik kapasitelerini ve yatırım altyapılarını güçlendiriyor. Organize sanayi bölgelerine yönelik çevresel sürdürülebilirlik, kaynak verimliliği ve atık idaresi hususlarında eğitim ve danışmanlıklar sunarken, Çorum’da mezbaha atıklarının yaş mama üretiminde kıymetlendirilmesine yönelik örnek projeleri de yaygınlaştırıyor. Bu potansiyel ve düzgün uygulama örnekleri, Ajansın döngüsel iktisat perspektifini lokal seviyede faal biçimde uygulamaya koyduğunun göstergesi olarak Avrupa Kurulu tarafından da değerlendirildi.

Mehlika Dicle: "Sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz"
OKA Genel Sekreteri Mehlika Dicle, mevzuyla ilgili şu açıklamada bulundu: "Ajansımızın döngüsellik, iklim ahengi ve kaynak verimliliği üzere alanlarda sürdürdüğü çok taraflı çalışmalar, Avrupa Kurulu nezdinde de takdir görmüştür. Bu programla birlikte yalnızca kapasitemizi geliştirmeyecek, birebir vakitte bölgemizin sürdürülebilir kalkınma seyahatini Avrupa’daki paydaş kurumlarla birlikte şekillendireceğiz."

Gelecek Vizyonu: Yeni iş birlikleri ve ölçeklendirme
Programın çıktıları doğrultusunda OKA, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yeşil iktisat ve döngüsel dönüşüm ekseninde yeni projeler geliştirmeyi, mevcut uygulamaları ölçeklendirmeyi ve yeni iş birlikleri geliştirmeyi hedefliyor. Tarım, besin sanayi ve atık idaresi üzere kesimlerde yenilikçi dönüşüm senaryoları üzerine çalışmalar devam edecek

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.