Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KARABÜK 87 YAŞINDA !…

Manşet Yayın: 03.04.2024 04:00
KARABÜK 87 YAŞINDA !…

Karabük’ün ekonomisine yön veren, Türkiye’nin ilk Demir Çelik Fabrikasının  temellerinin atılışının ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıldönümü bugün düzenlenecek olan bir kaç göstermelik etkinliklerle kutlanacak.

3 Nisan 1937 tarihinde Türkiye’nin ilk kalkınma hamlesinin başlangıcı olarak Demir Çelik Fabrikalarının temellerinin atılması ile küçük bir yerleşim yeri olan Karabük, bugün 250 Bin nüfuslu modern bir Cumhuriyet Kenti haline gelirken, adeta Bölgenin de Parlayan Yıldızı oldu. Fabrikalar yapan fabrika onurunu yaşayan, Türkiye’nin kalkınma hamlesine büyük katkılar veren  Demir Çelik Fabrikaları, o zamanlar sadece küçük bir köy konumun da olan Karabük’ün de gelişmesine ve büyümesine büyük katkılar verdi.  Türkiye’de bir ilk olarak kurtuluş yıldönümünü değil, kuruluş yıldönümünü kutlayan tek kent konumunda olan Karabük, bunun haklı onur ve gururunu yaşıyor ama, geçmiş yıllarda yapılan kutlama etkinliklerine de özlem duyuyor. Çünkü geçmişte Karabük’ün kuruluşu oldukça görkemli bir şekilde kutlanırken, adeta şehir bayram yerine dönerdi bugün ise sadece düzenlenen bir kaç göstermelik  etkinliklerle kutlamalar geçiştiriliyor.

Karabük’ün ekonomisine yön veren, Fabrikalar yapan Fabrika ünvanına sahip Türkiye’nin ilk Demir Çelik Fabrikasının temellerinin atılışının ve Karabük’ün kuruluşunun 87. yıldönümü etkinlikleri kapsamında bugün Karabük Valiliği Atatürk Anıtına saat 11..00’de çelenk sunulacak.  Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından konuşmalar yapılacak. Yarışmalarda birinci olan şiir ve kompozisyon okunacak daha sonra ödül alan öğrencilere hediyeleri verilecek. Halk oyunları gösterisinin ardından saat 12.00’de Karabük Valiliği Fuaye Alanında “Fotoğraflarla Cumhuriyet’in Sanayileşme Öyküsü” sergisi açılacak. saat 12.30’da Yenişehir camiinde Mevlid okutulacak.

Son yıllarda kutlamalar eski özelliğini yitirirken, Karabük’ün o günlerine şahitlik edenler ile Karabük’ün dününü çok iyi bilen Karabük’ün önde gelen isimleri ve vatandaşlar kutlamalarla ilgili olarak  “Karabük eski ruhunu kaybediyor. Dününü unutmaya başladı, üzüntülüyüz” şeklinde yorum yaptılar.  (Ramazan Öztürk)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

Manşet Yayın: 20.05.2024 14:11
KOSGEB Girişimcilik Destekleri Güncellendi

KOSGEB Girişimcilik Destek Programları’nda düzenleme yapıldı. İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği’nde üst limit 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

1990 yılında kurulan KOSGEB, bu tarihten 2009 yılına kadar sadece imalat sanayi KOBİ’lerine destek veriyor. Ancak imalat sanayi dışındaki sektörlerinde ekonomik katma değer üretme ve istihdam yaratma potansiyellerinin artması ve imalat sanayi dışındaki KOBİ’lerden gelen yoğun talepler doğrultusunda, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yapılan değişiklikle birlikte KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi.

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programları kurgulandı. Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi.

ÜST LİMİT 2 MİLYON TL

Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebilirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Desteklerini bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Desteğin üst limitini 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkardı. Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iş kurma desteği ile İş Geliştirme Desteği şeklinde iki ana başlıktan oluşuyor.

İŞ KURMA DESTEĞİ

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İŞ GELİŞTİRME DESTEĞİ

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.

DESTEKLENECEK GİDERLER NELER?

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

NACE Rev. 2’ye göre;

C -İmalat,

61-Telekomünikasyon,

62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler,

63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri,

72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.

Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Destek Programına Başvuru Takvimi;

İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında olacak. İş geliştirme desteği kapsamında alınan başvurular, kurul ve jüri değerlendirmesi sonucuna göre sıralanacak ve desteklemeye hak kazananlar ilan edilecek.