Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Şubat, 2024 20:48 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBB uzmanı uyardı: “Tedavi edilmeyen alerji, okul başarısını olumsuz etkileyebilir”

Özellikle kış aylarında çocukluk çağı hastalıkları arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarının sık görüldüğünü belirten Kulak, Burun, Boğaz (KBB) Uzm. Opr. Dr. Yunus Karadavut, "Çocuklar yılda ortalama 3-8, erişkinler ise 2-5 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilirler. Kış aylarında belirgin bir artış gösteren, viral ya da bakteriyel kökenli olabilen bu hastalıkların tedavisinde nedenin çok iyi belirlenmesi gerekir” dedi.
Liv Hospital Samsun KBB Uzm. Opr. Dr. Yunus Karadavut, çocuklarda alerji ve üst solunum yolu hastalıkları hakkında uyarılarda bulundu.

"Süt çocuklarında daha sık rastlanıyor"
Çocukların yılda genellikle ortalama 3-8, erişkinlerin ise 2-5 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebileceğini söyleyen Opr. Dr. Karadavut, “Kreş, okul ve 2 yaşa kadar olan süt çocukluğu dönemlerinde üst solunum yolu enfeksiyonları (ÜSYE) ile daha sık karşılaşılmaktadır. Bazı çocuklarda sık hastalanmaya zemin hazırlayan bazı faktörler olabilir. Bunlardan başlıcaları bağışıklık sisteminin tam gelişmemiş olması, uygunsuz çevresel etkenler (kalabalık ev ortamı, evde sigaraya maruziyet), uygunsuz sağlık ve beslenme şartları, kreş-yuva ve okul ortamında hasta çocuklar ile sık temas, okul çağında kardeşe sahip olma, alerjik hastalıklar, üst ve alt solunum yollarının anatomik kusurları ve gastroözofageal reflü olabilmektedir” diye konuştu.

"Astım ve alerjik rinit sık görülebilir"
Enfeksiyonlara yatkınlık oluşturan alerjik hastalıklara da dikkat çeken Dr. Karadavut, “Astım ve alerjik rinit, çocukluk döneminde sık görülen solunum yolu alerjik hastalıklarıdır. Alerjik hastalığı olanlarda, enfeksiyon ve alerji arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bu çalışmalarda alerjik kişilerde hem doğal immün (bağışıklık) sistemde hem de sonradan oluşan edinsel immün sistemde oluşan pek çok immünolojik anormallik ve fonksiyon bozukluğunun olduğu gösterilmiştir” şeklinde konuştu.

"Üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat edilmesi"
Alerjik rinitin bulgularına dikkat çeken Dr. Karadavut, şunları söyledi:
"Alerjik rinit; tekrarlayan burun akıntısı, tıkanıklık, geniz akıntısı, hapşırık, burunda kaşıntı semptomları ile karakterize bir hastalıktır. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına benzer bulgular olabilir. Bu iki durum birbirine karışabilir ve bu hastalara sıklıkla antibiyotik tedavileri verilebilmektedir. Alerjik rinit ve astım hastalığı olan çocuklar, solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkındırlar. Alerjik hastalığı olan çocuklarda nezle, grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonları daha uzun sürmekte ve daha ciddi seyredebilmektedir. Sağlıklı kişilerde üst solunum yolu enfeksiyonları, herhangi bir komplikasyona neden olmadan iyileşebilirken, alerjik rinit ve astım gibi hastalığı olan çocuklarda bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Bakteriyel pnömoni (zatürre), dehidratasyon (vücudun susuz kalması), sinüs hastalıkları, orta kulak enfeksiyonları, tonsillit (bademcik iltihabı) ve astım gibi var olan hastalıklarda kötüleşme gibi komplikasyonlara yol açabilmektedir."

"Gereksiz antibiyotik kullanmayın"
Dr. Karadavut, “Çocuklarda bu tür problemler, sıklıkla gereksiz antibiyotik kullanımı, okul devamsızlığı, çocuğun okul başarısında düşme, dikkat dağınıklığı ve ebeveynlerde de iş gücü kaybı gibi durumlara neden olmaktadır. Sık üst solunum yolu hastalığı (ÜSYE) ve alerji öyküsü olan çocuklarda, bağışıklık sisteminin değerlendirilmesi açısından çocuk hastalıkları ve allerji-immunoloji uzmanlarının da görüşü alınmalıdır. Üst solunum yolunda görülebilecek anatomik problemler açısından (geniz eti, bademcik, kulak ve burun ile ilgili yapısal problemler gibi) da mutlaka bir Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

blank
Berkay Doğan tarafından
07 Nisan, 2025 17:08 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük İl Genel Meclisi’nde Komisyon Tartışması

İl Genel Meclisi Nisan ayı toplantıları başladı. Toplantının ilk oturumuna İhtisas Komisyonu üyelerinin seçiminde yaşanan gerginlik damga vurdu. Toplantıda en çok tartışma İl Daimi Encümeni seçimlerinde yaşandı. İhtisas Komisyonu üyelerinin seçimi açık oylama ile yapılırken, İl Daimi Encümeni seçimi  MHP'li Meclis Üyelerinin itirazı sonucu  kapalı oylama ile yapıldı. Diğer yandan AK Parti'li Meclis Üyesi İsmail Bağçe  komisyonlarda yer almasına rağmen  oylamalarda red oyu kullandı

Karabük İl Genel Meclisi’nin Nisan ayı toplantıları gergin bir atmosferde başladı. Yılda bir kez gerçekleştirilen İhtisas Komisyonları ve İl Daimi Encümeni üyelerinin seçimi sırasında Meclis üyeleri arasında kısa süreli  tartışma yaşandı

Toplantının açılışında konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, "Nisan ayında, 1 yıl süreyle görev yapacak İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçmiştik. Yine aynı zamanda, 1 yıl boyunca görev yapacak 3 kişilik İl Daimi Encümeni listemizi şekillendirmiş ve bu seçimimizi gerçekleştirmiştik.

1 yıldır hem İhtisas Komisyonu’ndaki arkadaşlarımız hem de İl Daimi Encümeni’ndeki değerli arkadaşlarımız, gerçekten özverili bir şekilde çalışmalarını tamamladılar. Yüzlerinin akıyla bugüne kadar çok önemli kararlar alındı, önemli kararların altına imza atıldı. Önemli komisyon raporları oluşturuldu. Oluşturulan bu raporlar sayesinde hızlı ve isabetli kararlar alınabildi. Alınan kararlar, idaremiz tarafından sahada büyük bir özveriyle uygulamaya geçirildi ve vatandaşımızın hizmetine sunuldu.

Bugün itibariyle, meclisin açılışıyla birlikte, yeni İhtisas Komisyonu üyelerimizi seçeceğiz.  Ayrıca, yeni İl Daimi Encümen üyelerimizi de belirlemiş olacağız. Şimdiden seçilecek arkadaşlara, gerek İhtisas Komisyonu gerekse İl Daimi Encümeni için hayırlı ve başarılı çalışmalar diliyorum. Alacakları kararların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum" dedi.

"TAM KADRO SAHAYA İNİYORUZ"

Saha çalışmalarının aralıksız devam ettiğini ifade eden Meclis Başkanı Sözen; "Tüm ilçelerimizde, bugün itibariyle artık tam kadro sahaya iniyoruz. Bu ayın sonuna kadar inşallah tüm ilçelerimizdeki altyapı çalışmalarını tamamlamayı planlıyoruz. 1 Mayıs itibariyle, hatta ay sonu itibariyle asfalt programımızı başlatacağız. Geçen sene kaldığımız yerlerden, eksik kalan alanlardan başlayarak önemli ölçüde 2025 yılı adına çalışmaları planlıyoruz.

2025 yılının, Karabük İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımız adına bir "zirve yılı" olacağını şimdiden ifade etmek istiyorum. Çünkü idare ile bütünleşmiş bir meclis, meclisle uyum içinde çalışan bir İl Özel İdaresi teslim edildi. Şükürler olsun, herkes görevini tam anlamıyla yapıyor. Sahaya çıkıldığında kim ne yapacağını çok iyi biliyor. Eksiklerimizi, imkanlarımızı çok iyi biliyoruz. Neleri yapabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Bu nedenle 2025 yılının, umut dolu, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat standartlarını yükseltecek bir yıl olarak geçmesini ve sezonun kazasız belasız tamamlanmasını Yüce Rabbimden temenni ediyorum.

Saha çalışmaları ile ilgili olarak, altyapı malzemesi üretiminde geçen ay itibariyle Eskipazar’daki kompresör üretimlerimizi tamamladık. 30.000 ton hedef belirlemiştik, bunu 34.000 ton olarak bayram öncesinde gerçekleştirmiş olduk. Ayrıca Eflani ilçemize büyük bir kompresör gönderdik. Şu anda orada taş kırma ve altyapı malzeme üretimi çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. İnşallah önümüzdeki ayın ortalarına kadar orada en az 300.000 ton malzeme kırılması bekleniyor.

Yeni ilçemizde de diğer kompresör çalışıyor. Malzeme konusunda bir sıkıntımız yok. Merkez ilçemiz zaten Cumayanı'na yakınlığıyla malzeme temininde avantajlı. Sadece Safranbolu ilçemizle ilgili olarak alt temel malzeme konusunda bir sıkıntı var. Onu da Eflani’den destek alarak bu ay sonuna kadar çözmeyi planlıyoruz.

Altyapı tamamlandıktan sonra hızlı bir şekilde asfalt planlamamızı çalıştıracağız ve ilçelerimizde şimdiye kadar yapmış olduğumuz asfalttan daha fazlasını yapma hedefiyle sahaya çıkacağız" dedi.

KOMİSYON SEÇİMLERİNDE GERGİNLİK

Meclisteki en hararetli anlar, komisyon üyelerinin belirlenmesi sırasında yaşandı. Cumhur İttifakı ortaklarından MHP,  komisyonlara üye belirlenirken müzakere yapılmadığını belirterek tepki gösterdi. MHP Grubu adına konuşan Meclis Üyesi Enver Kemik, isimlerin önceden istişare edilmeden belirlendiğini dile getirdi.

AK Parti Meclis Üyesi İsmail Bağçe ise  komisyonlarda yer almasına rağmen yapılan oylamalarda  red oyu kullandı. Özellikle İl Daimi Encümeni seçiminde tansiyon yükseldi. Diğer komisyon seçimleri açık oylamayla gerçekleştirilirken, MHP’li üyelerin itirazları üzerine encümen seçimi kapalı oylamayla yapıldı.

Yapılan kapalı oylama sonucunda İsmail Bağçe 14 oy alarak ilk sırada İl Daimi Encümen üyeliğine seçildi. Onu 12 oyla Ertan Mısırlı ve 10 oyla Mehmet Çetin takip etti. MHP’nin adayı Muammer Yağlı ise sadece 7 oy aldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.