Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

KBÜ’de “Ahmed Yesevi ve Yesevilik Etkisi” paneli yapıldı

İlçe Haberleri 07.01.2024 12:00
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
KBÜ’de “Ahmed Yesevi ve Yesevilik Etkisi” paneli yapıldı

Karabük Üniversitesinde (KBÜ) Türk kültür ve tarihine önemli katkılarda bulunan Ahmed Yesevi’yi anma ve anlama amacıyla “Ahmed Yesevi ve Yesevilik Etkisi” paneli düzenlendi.

KBÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen panele İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, TÖMER Müdürü Doç. Dr. Sema Noyan, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

KBÜ İslami İlimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Gül’ün moderatörlüğünü yaptığı panele Prof. Dr. Mehmet Akkuş ve Dr. Hayati Bice onuşmacı olarak katılırken, Ahmed Yesevî’nin hayatı, düşünceleri ve Yesevilik öğretisinin Türk kültürü ve İslam dünyasındaki etkileri üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.

İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulcebbar Kavak, medeniyetlerin kurucu şahsiyetleri olduğuna işaret ederek, “İslam medeniyetinin kurucuları vahyi ve vahyi insanlara tebliğ eden peygamberlerdir. Medeniyetimiz vahiy ile şekillenmiştir ama bize bu vahyi aktaran peygamberlerdir. Peygamberlerden sonra bu görevi üstlenenler ise alimlerdir. İşte İslam tarihi boyunca ve İslam dünyasının hemen her tarafında Allah’ı ve Resulünü dinin emrini, özelliklerini, tadını ve nasıl yaşanması gerektiğini bize anlatanlar bu alimlerimiz olmuştur. Ahmet Yesevi’nin sesi, manevi feyzi Anadolu’nun her tarafında ve İslam beldelerinde dolaşmaktadır” dedi.

Araştırmacı Yazar Dr. Hayati Bice, “30 yıldır hoca Ahmet Yesevi ve onun eseri Divan-ı Hikmet ile ilgili çalışmalarım var. İlk defa 1993 yılında Türkiye Diyanet Vakfında Ahmet Yesevi’nin 144 hikmetini Türkiye Türkçesine aktardım” diye konuştu.

Prof. Dr. Mehmet Akkuş da Türk İslam edebiyatı alanında eski eserleri, yazma eserleri alanında çalıştığını aktararak, “Bu konuyla ilgili epey yayınlar yaptık. Bugün de bu vesileyle Karabük Üniversitesine geldik. Ahmet Yesevi hakikaten Türk dünyasının gönlünde taht kurmuş özellikle Orta Asya’da, Horasan bölgesinde yetiştirdiği sahabelerle talebeleriyle orada bulunan birtakım yöre insanlarını etkilemiştir. Daha sonraki asırlarda yüzyıllar boyunca onun eserleri olan hikmetler, Divan-ı Hikmet dediğimiz onun şiirleri hala söylenmekte, okunmakta ve tamamen gönlünden gelen has, halis, samimi bir İslami bir terennüm olan bu eserin etkisi, tesirleri hakkında hakikaten ne kadar konuşulsa azdır” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İlhan Palut: “4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık”

Spor 05.10.2024 08:52
İhlas Haber Ajansı
A+ A-
İlhan Palut: “4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık”

Çaykur Rizespor Teknik Direktörü İlhan Palut, Antalyaspor maçının ardından, “5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık” dedi.

Trendyol Süper Lig’in 8. haftasında sahasında Antalyaspor’u 2-1 mağlup eden Çaykur Rizespor’da Teknik Direktör İlhan Palut maçın ardından basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Palut, “Zaten maç öncesi gidişat herkesin malumuydu. Çok kötü bir periyottan çıkarak bu karşılaşmaya hazırlandık. Her şeyden önce kazanmaya ihtiyacımız vardı. Futbola ‘Kazanalım da oyun önemli değil’ mantığıyla bakan bir teknik adam değilim. ‘Nasıl oynarsak oynayalım ama kazanalım’ hiçbir zaman demedim ama bugün önceliğimiz kazanmaktı. Maçın içine girdiğimiz zaman çok genel söyleyeyim, 5 kere kaybettik. Bunlardan Galatasaray maçını bir kenara bıraktığımız zaman diğer 4 mağlubiyette bundan çok daha iyi oynadık. Futbol böyle bir oyun. Son dakikalar bir gol yedik. Kalan 8-9 dakika bizim için tabii ki kolay değildi, stresliydi. Şunu çok net gördüm, zaten tesiste de bunu yaşıyorum, oyuncularda da bunu görüyorum, hepimizin üzerinde çok büyük bir baskı vardı. Bu baskı tabiri caizse bizi tuttu. Bir de maça iyi başlayamadık. Aslında bocalama periyodu yaşarken goller geldi. Biz daha iyi oyunlar oynadık. Buna dönebiliriz ama bu galibiyete ihtiyacımız vardı. Umuyorum ki bu galibiyet bu stresi azaltacak bir özgüven getirecek. Daha önce oynadığımız iyi oyunlar oynayarak skorlar alacağız. Çok içerideyiz. Devam etmemiz lazım. Orta ve uzun vadede daha iyi oynamamız lazım, güzel sonuçları buna eklememiz lazım. Oyuncularım baskı altında oynadılar, onları tebrik ediyorum. Antalyaspor’a da başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Eskipazar Eczanesi
Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Büşra Eczanesi
Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Yeni Zümrüt Eczanesi
Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500