Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karabük İrtibat Ofisi Karabük Ticaret ve Sanayi Odası binasının ikinci katında faaliyete başladı.
Avrupa Birliği ve ülkemizin ortak finansman destekleriyle önceden 42 ilde verilen IPARD desteklerinden 2024 yılı itibariyle Karabük İli de faydalanmaya başlayacak.
Karabük'te IPARD Desteklerinin verilmesinde yetkili kuruluş olan Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karabük İrtibat Ofisi Karabük Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2.katında yer tahsisi ile hizmet vermeye başladı. İrtibat ofisinin hizmete başlamasıyla TKDK Koordinatörü Emre Akbıyık, İrtibat Ofisi Uzmanları Murat Erkan ve Tuğba Mutlu, Karabük TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz'ı ziyaret ederek kurum faaliyetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.
TKDK Koordinatörü Emre Akbıyık TKDK'nın faaliyetleri ve IPARD projeleri hakkında verdiği bilgide; ’’Karabük İlinde faaliyet gösterecek olan TKDK kurulmasında ve faaliyete geçmesinde destekleri nedeniyle Karabük Ticaret ve Sanayi Odasının meclis ve yönetim kurullarına teşekkür ediyorum. TKDK Karabük İrtibat Ofisi ikipersoneliyle İPARD Projelerinin 2024 yılı itibariyle faydalanılması konusunda faaliyet gösterecektir. Kırsal Kalkınma Programı IPARD kapsamında, Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (Arıcılık, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkiler), Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesine yönelik yatırımlar desteklenecek ve söz konusu yatırımlara; %50 ile %75 arasında karşılıksız hibe desteği sağlanacak. Geri ödemesiz hibe desteklerden yararlanıcıların yapacakları yatırımlar, KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacak. Yapılacak olan yatırımlarda Maliye Bakanlığı’ndan alınacak “Vergi Muafiyeti Belgesi” ile vergi ödenmeyecek." dedi.
Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Çapraz da yaptığı açıklamada, "Daha önce 42 ilde verilen AB ve Ülkemiz destekli IPARD fonlarından İlimizin de yararlanması amacıyla yıllardır çaba sarf edilmiştir. Gelinen bu noktada İlimizin IPARD proje desteklerinden faydalanmasını büyük bir aşama olarak görüyorum.Bu desteklerden faydalanacak ilimizin de kapsama alınmasını sağlayan kurum ve kuruluşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum.Oda olarak İlimizde yeni girişimlerin ve istihdamların yaratılmasında fayda sağlayacağına inandığımız TKDK kurumuna yer tahsisimizle destek vererek öncelikli ve hızlıca IPARD desteklerinin tanıtılmasını amaçlıyoruz. Bu vesileyle faaliyete başlayan TKDK'nın İlimize hayırlı işlere vesile olmasını diliyorum." dedi.
Ziyaret, Karabük TSO 2.katında bulunan TKDK Karabük İrtibat Ofisi’nin gezilmesiyle sona erdi. (Yusuf Korkmaz)