Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Aralık, 2023 04:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: “Cumhuriyetin 100. yılında her alanda ilerlerken kültürde zayıflıyoruz”

Tarihçi-Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Cumhuriyetin 100. yılında askerlikte, fende, mühendislikte büyük ilerlemeler kaydetmeye devam ediyoruz. Ancak kültür alanında zayıflıyoruz” dedi.
Tarihçi-Yazar ve Akademisyen Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çorum Belediyesi’nin Kitap Kültür Günleri çerçevesinde düzenlenen söyleşide Çorumlularla bir araya geldi. Programa vatandaşların ilgisi yoğun oldu. Herhangi bir kuruma, bir mesleğe karşı düşmanlık duymanın zayıflatıcı bir unsur olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ortaylı, “Türkiye’de sağlık personeline yapılan saldırıları tasvip edemeyiz. Bunların ağır şekilde cezalandırılması lazım. Şinasi eserinde diyor ya ’Efendim, adam hem ahlaksız hem de deli. Bana sorarsanız hem hapishaneye konmalı, hem tımarhaneye konmalı.’ Önce tımarhaneye koyarsın bunları müşahede altında tutarsın. Eğer tıbbi ehliyeti, hukuki ehliyeti var ise hasta değilse savcının önüne çıkarırsın” dedi.
Bugün dünyada ve Avrupa’da, bilhassa Almanca konuşulan Hollanda gibi ülkelerde sağlık personelinin şikayetçi olduğunu dile getiren Ortaylı, “Yapısal aksaklıklar dolayısıyla bunların gelirleri düşük, tatmin olmuyorlar. Yani bir Alman genci ya da Hollandalı genç hekim olmak istemiyor. Sağlıkçı olmak istemiyor. Çünkü çok çalışıyor, çok yoruluyoruz ancak karşılığını alamıyoruz diyor. O nedenle utanmadan sağdan soldan doktor çağırmaya başladılar. Hangi ülkeler; bunları iyi yetiştiren Türkiye gibi, İran gibi, Pakistan ve Hindistan gibi ülkelerdeki sağlık personelini çekiyorlar. Çünkü başka yerde iyi yetişmezler. Buraya gidersen ne yaparsın bilemem. Geçinemezsin. O sizin tercihiniz. Dolayısıyla biz bu personeli iyi tutmak zorundayız” diye konuştu.
Türkiye’nin büyük bir ülke olduğunu ifade eden Ortaylı, “Bu son 20 yıl falanca partinin, falanca ideolojinin eseri değil. Bu Türk milletinin kendine ait yoludur. Bu yolu izleyerek buralara gelmiştir. Bunun temel müesseseleri vardır. Bu temel müesseselere saygı duymayı öğrenmek zorundasınız. Birisi ordu. Ordu çok önemli müessese. Devlet, Türklerde çok önemli bir unsurdur. Bizleri bir araya getirir, bir arada tutar. Devlet hükümetlerin ve partilerin üstündedir. Türkler örgütlü bir millettir. Hemen bir araya gelmeyi bilirler. Türkiye Cumhuriyeti neden iyi, çünkü 2 bin yıllık bir ordusu var. Bu orduların ananesi var. Polis var. Polis bir memleketteki en önemli unsurdur. Bir dış temsilcilik korunuyor, polise hakaret ediliyor, taş atılıyor. Türkiye’de bir dış temsilcilik korunur. Biz İsveç, Danimarka değiliz. Biz devletiz. Böyle şeyler olmaz, biz koruruz. Koruduğu için polise de hakaret edemezsiniz” ifadelerini kullandı.
Türkiye devletini kuranların asker ve sivil bürokratlar olduğunu hatırlatan Ortaylı, “Bizim tarihimiz bir bütündür. Sabiha Sultan’ın söylediği şu söz çok önemli; ’Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin Cumhuriyeti.’ İmparatorluk yıkıldı Cumhuriyete karşıyız diye bir şey söylenmedi. Çünkü devlet devam ediyor. Mühim olan devletin kendidir. Milletle olan ilişkisidir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Çünkü onu kuranlar eski imparatorluğun adamlarıdır. Yetişmiş generaller, yetişmiş bürokratlardır. Cumhuriyet payidar olacak” şeklinde konuştu.
Programa Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’de ilk defa yapılacak: Bin 536 lise öğrencisi üniversitede eğitim görecek

Bolu’da nisan ayı boyunca 17 farklı liseden 12’nci sınıf öğrencisi olan bin 530 öğrenci, üniversite ortamını birebir deneyimleme fırsatı bulacak. Türkiye’de birinci kere düzenlenen proje çerçevesinde öğrenciler, üniversitenin 12 fakültesinde ve 45 kısmında derslere katılacak.
Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ortasında imzalanan protokol çerçevesinde "Gençlik Üniversitesi Projesi" başladı. Türkiye’de birinci kere yapılacak olan proje kapsamında, nisan ayı boyunca 17 farklı liseden 12’nci sınıf öğrencisi olan bin 530 öğrenci, üniversite ortamını birebir deneyimleme fırsatı bulacak. Öğrenciler, üniversite öğrencileriyle birlikte derslere katılarak akademik hayatı yakından gözlemleyecek, yerleşke hayatını deneyim edecek. Proje ile öğrencilerin meslek seçimlerini daha şuurlu yapmaları hedefleniyor.
Açılış programında konuşan Bolu Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Fatih Öncü, projenin gençlerin eğitim ve meslek planlamalarına katkı sağlayacağını belirterek, "Öğrencilerimiz, üniversite öğrencileriyle tıpkı derslere katılarak akademik hayatı yakından gözlemleyecek, yerleşke ömrünü şahsen deneyimleyecekler. Bu cins tecrübeler, öğrencilerimizin motivasyonunu artırırken onları yalnızca imtihanlara değil, hayata da hazırlayacaktır" dedi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise "Hedeflerinize ulaşmak için emek verirseniz, başarılı olmanız mümkündür. Burada sizlerin motivasyonunu artırmak ve amaçlarınıza ulaşmanızda dayanak olmak için varız" tabirlerini kullandı.
Nisan ayı boyunca sürecek proje kapsamında öğrenciler, üniversitenin 12 fakültesinde ve 45 kısmında derslere katılacak, laboratuvarları, kütüphaneleri ve yerleşke ömrünü yerinde gözlemleme fırsatı bulacak.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.