blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
29 Kasım, 2023 04:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Gümüşhane’de fırtına yüzlerce yıllık ağacı devirdi

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi sınırlarında, doğanın eşsiz güzelliklerinden biri olarak kabul edilen Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma alanında, yüzyıllardır ayakta duran anıt ağaç şiddetli fırtınanın etkisiyle devrildi.
Gümüşhane’nin doğal güzellikleri arasında önemli bir yere sahip olan Kürtün ilçesi sınırlarındaki Örümcek Ormanları’nda yüzyıllardır ayakta duran anıt ağaç şiddetli rüzgarın etkisiyle fırtınaya direnemeyerek yıkıldı.
Türkiye’nin en önemli karışık ormanlarından birisi olmasının yanı sıra içerisindeki yüzlerce yıllık ağaçların göğe uzandığı canlı ağaç müzesi Örümcek Ormanları Tabiatı Koruma alanında Avrupa ve Kafkaslar’ın en boylu ve çaplı ladin ve göknarları yer alıyor.
Anıt ağaçlardan birisi olan yaklaşık 450 yıl yaşındaki Göknar ağacı bölgede etkili olan fırtınaya daha fazla dayanamayarak kırıldı. Son yıllarda kuruma emaresi gösteren ve dip tarafı çıra olarak kullanılmak üzere çok eski zamanlarda koparılan ağaç rüzgarın şiddetiyle yıkıldı.
Özellikle sonbahar aylarında ağaçların renk değişimi ve doğanın tüm tonlarının bir arada olduğu büyülü bir manzaraya dönüşen ve vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği alanda kimsenin olmaması olası faciayı da önledi.
Şiddetli rüzgarın Kürtün’ün yüksek zirvelerindeki yaylalarda bulunan evlerin çatılarını da uçurduğu öğrenilirken, ilgili kurumların devrilen anıt ağaçla ilgili işlem yapması ve ağacı yıkıldığı yerden kaldırmaları bekleniyor.

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Aralık, 2024 16:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Oluz Höyük kazıları 18 yıldır sürüyor

Amasya’da 18 yıldır süren Oluz Höyük hafriyatları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri devirlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Hafriyat Lideri Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Kazılarda gördüğümüz büyük fotoğraf, Oluz Höyük dini bir merkez biçiminde değerlendirilmiş olmasıdır” dedi.
Günümüzden 6 bin 500 yıl öncesine kadar uzanan tarihe sahip Oluz Höyük’te, Kalkolitik’ten başlayarak Erken Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri, Hitit, Frig, Pers, Med, Helenistik Devirleri ile Anadolu’ya birinci gelen Türk topluluklarının izleri görülüyor.

Kazılar ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerliyor
Kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerlediğine değinen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Dönmez, “Oluz Höyük, Hitit Dönemi’nden başlayarak Frig Dönemi’nde büyük bir ana tanrıça kutsal alanı olarak kullanılıyor. Pers Dönemi’nde de ateş kültüne evrilen bir dini çeşitlilik içinde. Lakin klâsik olarak dini özelliğini hiç kaybetmemiş bir merkezle karşı karşıyayız” diye konuştu.

Pers Yolu Anadolu’da tek
Kazılarda ortaya çıkan 2 bin 500 yıllık Pers Yolu’nun Anadolu’da tek, ünik bir eser olarak dikkat çektiğine değinen Dönmez, “Çok yakında Pers Yolu ile ilgili konservasyon çalışmalarımız başlayacak. Bununla ilgili projelerimizi hazırlıyoruz. Kutsal alanları ayağa kaldırarak burayı Amasya kültürünün, turizminin bir noktası yapmaya çalışacağız” biçiminde konuştu.

“Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacak”
Kazı alanında incelemelerde bulunup bu yıl çıkarılan yapıtlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinen Amasya Valisi Başkan Bakan da “Kültür ve Turizm Bakanlığımızın dayanağıyla hafriyatlar yakın vakitte daha yeterli bir noktaya gelecek. Oluz Höyük, Amasya turizmine kıymetli katkı sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
İncelemeye Vilayet Kültür ve Turizm Müdürü Bilal Eken ile Amasya Müzesi Müdürü Celal Özdemir de katıldı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.