23 Kasım, 2023 15:25 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:26
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0
Safranbolu Köylere Hizmet Götürme Birliği (KHGB) 2023 Yılı 2. Olağan Meclis Toplantısı yapıldı.
Sunal Tülbentçi Öğretmenevi salonunda yapılan toplantıya; Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, İl Özel İdare Genel Sekreteri Şerafettin Kelleci, Safranbolu İl Genel Meclis Üyeleri Mustafa Ünal, Zafer Özdemir ile Nuri Kırımlı, Birlik Müdürü Gökhan Kara, İlçe Özel İdare Müdürü Talha Durum, Safranbolu İlçe Teknik Sorumlusu Recep Yalçın ve Köy Muhtarları katıldı.
Toplantıda konuşan İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen; Cumhuriyet tarihinin ülkemizdeki kırsal altyapının desteklemesi adına en büyük projesi olan KÖYDES Projesi ile köylerde yaşayan vatandaşların daha huzurlu ve güvende olmasının sağlandığını belirterek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 2005 yılında kırsal kalkınmayı destekleme, köylerin altyapısını iyileştirme ve yaşanabilir hale getirme vatandaşlarımızın daha iyi bir alt yapıda hayatlarını sürdürmek, tarımsal çalışmalarına ve üretim hayatına katkı sağlamak amacıyla başlattığı KÖYDES programı kapsamında Safranbolu İlçemize bu yıla kadar toplamda 68 milyon 96 bin TL ödenek gelmiştir. Gelen bu ödenekler ile 333 proje hayata geçirilmiştir. Yol medeniyettir anlayışı ile yaptığımız çalışmalarda 174 km BSK çalışması Safranbolu köy yollarımıza serilmiş olup; toplamda 610 km yol ağımız yapılmıştır. Yine şunu belirtmek isterim ki önümüzdeki 4 yıl içerisinde Safranbolu İlçemizin köylerinde asfaltını yapmadığımız yol kalmayacak şekilde çalışmalarımıza devam edeceğiz.Yapılan bu hizmetler ve ödeneklerin temin edilmesinde öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanlarımıza, Valimize, Milletvekillerimize, Kaymakamımıza, Özel İdare Genel Sekreterimize ve Meclis Üyelerimiz ile gece gündüz demeden mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan personellerimize teşekkür eder, herkese çalışmalarında kolaylıklar dilerim” dedi. (Yusuf Korkmaz)
Karabük Üniversitesi’nden Türkiye’nin doğurganlık hızına yönelik politika modeli
Karabük Üniversitesi Kamu Politikaları Araştırma ve Geliştirme Merkezi (KAPGEM), Türkiye'nin demografik yapısına uygun doğum artışını teşvik edecek kapsamlı bir kamu politikası önerisi hazırladı.
"Türkiye Doğum Artışı Politika Modeli" ismini taşıyan çalışma, Safranbolu Prof. Dr. Fuat Sezgin Bilim ve Sanat Akademisi'nde düzenlenen lansman toplantısıyla tanıtıldı.
KAPGEM tarafından hazırlanan politika modeli; evlilik öncesi, esnası ve sonrası süreçleri kapsayan destek mekanizmalarının yanı sıra kuşaklar arası dayanışma, eğitim ve kültürel yapıların güçlendirilmesine yönelik öneriler içeriyor.
Modelin, Türkiye'nin toplumsal ve ekonomik gerçekleri ile uyumlu, uzun vadeli bir çözüm sunması hedefleniyor.
Toplantıya Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, akademisyenler, KAPGEM üyeleri ve davetliler katıldı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık toplantıda yaptığı konuşmada, üniversite bünyesinde yer alan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezi'nin (KAPGEM) ülke ihtiyaçlarına yönelik bilimsel ve sürdürülebilir politikalar üretme amacıyla çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.
Kırışık, aile politikaları çerçevesinde doğurganlık hızını artırmaya yönelik küresel ve yerel örneklerin incelendiğini vurgulayarak şunları söyledi:
"Üniversitemizin düşünce kuruluşu olan Kamu Politikaları Araştırma Geliştirme Merkezimizde 18 tane politika masamız bulunuyor. Politika masalarınızla da ülkemize katkı sağlayacak, destek olacak kamu politikaları üretiyoruz. Aile politikaları masamızla da bu yönde bir çalışma yürüttük. Ülkemizin en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları inceledik. Dünyadaki çocuk doğum oranlarının artırılması konusundaki politikaları tek tek, ülkeler, dünya ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler bazında inceleyerek ülkemizde uygulanabilecek çocuk doğum oranı artışı politikaları konusunda önerilerde bulunduk."
"Bu bulunmuş olduğumuz öneriler hem finansal destekler konusunda değerlendirmeler hem idari uygulamalar konusunda değerlendirmeler hem de kültürel değerler açısından yapılacak düzenlemeler neticesinde toplanmıştır" diyen Kırışık, "Dolayısıyla Avrupa Birliği'nde uygulanan çocuk doğum oranı artışı politikalarının işe yaradığını görüyoruz. Biz de ülkemize uygun doğum oranı artışı politikaları oluşturduk. Bu politikalarla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, hükümetimize, kurum ve kuruluşlarımıza destek olmak istiyoruz. Onların izleyeceği kamu politikalarını destekleyecek bir politika hazinesi çeşitliliği oluşturmak istiyoruz" ifadelerini kullandı. Kırışık, raporu kısa sürede yayınlayacaklarını aktararak, "İnşallah en kısa zamanda yayınlayarak bunu kamuoyuyla tamamen paylaşacağız. Aynı zamanda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımıza, aile ile ilgili kurum ve kuruluşlarımıza raporumuzu paylaşarak bu konudaki kamu politikalarına destek olacağız" diye konuştu.