Karabük Postası tarafından
21 Kasım, 2023 11:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Tarımsal girdi fiyat endeksi yıllık yüzde 40,97 arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık yüzde 40,97, aylık yüzde 2,63 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi verilerini paylaştı. Buna göre, Tarım-GFE’de, 2023 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 2,63, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 33,13, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 40,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 56,87 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 2,36, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 4,31 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde yüzde 35,80, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde yüzde 81,65 artış gerçekleşti. Yıllık Tarım-GFE’ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu alt gruplar yüzde 14,35 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 26,44 ile hayvan yemi oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 106,79 ile veteriner harcamaları ve yüzde 91,34 ile malzemeler oldu. Aylık Tarım-GFE’ye göre 6 alt grup daha düşük, 5 alt grup daha yüksek değişim gösterdi Bir önceki aya göre artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 0,91 ile hayvan yemi ve yüzde 1,24 ile tarımsal ilaçlar oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 7,75 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 5,21 ile malzemeler oldu.
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
09 Nisan, 2025 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Genç yetenekleri iş dünyasıyla buluşturacak OKAF’25’e sayılı günler kaldı

Bölge üniversitelerinin paydaşlığıyla düzenlenecek Orta Karadeniz Meslek Fuarı (OKAF’25), genç yetenekleri iş dünyasıyla buluşturmaya hazırlanıyor.
Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi uyumunda birinci defa 2019 yılında başlatılanı Bölgesel Meslek Fuarları, her geçen yıl kapsamını genişleterek bugün 13 farklı merkezde düzenleniyor. Orta Karadeniz Meslek Fuarı (OKAF) ise bu vizyonun kıymetli bir modülü olarak birinci sefer 2022 yılında Samsun’da gerçekleştirilmişti. Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, üniversitelerin sırf bilgi üreten değil; birebir vakitte gençleri hayatın içinde donanımlı bireyler olarak yetiştiren kurumlar olduğunu vurgulayarak, "Bölgesel meslek fuarları, öğrenciler ile iş dünyası ortasında nitelikli ve sürdürülebilir bağlar kuran bir köprü görevi görüyor. Öğrencilerimiz, bu sayede teorik bilgiyle alandaki gerçekliği birleştirme fırsatı buluyor; kesim temsilcileriyle birebir temas kurarak mesleklerini daha sağlam temeller üzerine inşa edebiliyorlar" dedi.

"Yatırımlarla Samsun, yazılım ve üretim üssüne dönüşecek"
"Kariyerin İçin Bir Başlangıç Noktası: Harekete Geç!" sloganıyla yola çıkan OKAF’25’in tanıtım toplantısında konuşan Rektör Aydın, fuarın temel hedefinin gençleri iş dünyasının dinamik aktörleriyle buluşturmak, onları gerçek fırsatlarla tanıştırmak olduğunu belirterek, "Bu yıl, 170’in üzerinde kurum ve firma, 70’ten fazla sponsorla çok daha kapsamlı bir tertip planlandık. 2024’ten aldığımız güçle bu yıl daha dinamik, daha yenilikçi bir içerikle sahnedeyiz. Gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkarmak ve onlara taraf vermek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yılki fuarda birçok öncü kuruluşumuzun yanı sıra, Cherry Otomotiv’in kuracağı dev üretim tesisi; istihdamdan Ar-Ge’ye, mühendislikten yazılıma kadar birçok alanda orijinal fırsatlar doğuracaktır. Keza Makine ve Kimya Sanayisi A.Ş.’nin (MKE) bölgemize kazandıracağı stratejik tesisler, savunma sanayiinde uzmanlaşmak isteyen gençlerimiz için eşsiz bir gelişim yeri sunacaktır. Baykar Teknoloji’nin Samsun’a taşıyacağı yüksek teknoloji ve ileri mühendislik altyapısı, kentimizi yazılım ve üretim üssüne dönüştürecektir" diye konuştu.
OKAF’25’in, sadece bir meslek fuarı olmanın ötesinde; öğrencilere ve mezunlara, geleceğin iş gücü için gerekli olan yetkinlikleri kazandırmayı hedefleyen ayrıntılı bir platform olarak öne çıktığına değinen Rektör Aydın, dijital marifetler, yapay zeka, büyük data tahlili ve dijital pazarlama üzere günün ve yarının muhtaçlık duyduğu alanlarda da özel atölye çalışmalarına mesken sahipliği yapacağının altını çizdi.
Fuar, SAMÜ mesken sahipliğinde; Amasya Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Sinop Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nin iştirakiyle 14-15 Nisan’da Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacak.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.