Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Kasım, 2023 16:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Su uzmanı profesör: “Türkiye’de su seferberliği başlatılmalı”

Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de "su seferberliği" başlatılması çağrısında bulunarak, 2040’lı yıllarda su krizlerinin yaşanabileceğine ve insanların doğal afetler yüzünden ülkelerinden göç etmek durumunda kalabileceğine dikkat çekti.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’nin su fakirliği sınırında olduğunu, bu nedenle suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Yusuf Demir, 2040’lı yıllarda dünyada su krizleri çıkabileceği belirterek, "Su kaynakları konusunda, mevcut kaynaklarımızın kullanımı konusunda hem de küresel iklim oluşturacağı afetler konusunda çok ciddi anlamda bir krizle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun için toplumu bilinçlendirmek, şimdiden gerekli tedbirleri almak en önemli hedefimiz olmalıdır. Bundan önceki Tarım ve Orman Bakanımız ’Su Verimliliği Seferberliği’ başlatmıştı. Bugün biz diyoruz ki Türkiye’de su seferberliğini başlatmamız lazım. Çünkü suyu tanımadan, suyu anlamadan, öğrenmeden problemlere yaklaşımımız çözüm üretmez. 2040’lı yıllarda yaşanması muhtemel su krizlerine karşı hazırlıklı olmamız lazım. Bu konuda tüm duyarlı insanlara çağrı yapmak istiyorum. Gelin hep birlikte su seferberliğine başlayalım. Aksi takdirde su stresi, su fakirliği sınırında olan ülkemizde böyle devam ederse önümüzdeki yıllarda yaşayacağımız problemler artarak devam edecektir" dedi.

Yerel yönetimlere çağrı
Yerel yönetimlere önlem almaları çağrısında bulunan Prof. Dr. Demir, "Yerel yönetimlerimizin bu konuda daha aktif rol almasını sağlayabilmek, mutlak suretle yerel yönetimlerin kendi su birimlerini oluşturarak, -bunlar su yönetim veya su verimlilik birimleri olabilir- bunları oluşturarak çözümler üretmeleri gerekiyor. Önümüzdeki süreç bizim için çok önemli. Bütün halkımızı bu işe katabilmek, seferberlik başlatabilmek çok önemlidir. Ben toplumun bir akademisyeni, aydını, duyarlı bir insanı olarak diyorum ki benim açımdan bugün bir başlangıçtır. Su seferberliğini başlatmak önemlidir. Gelin hep birlikte bu taşın altına vücudumuzu koyalım. Önümüzdeki süreçte insanlar çok ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalabilir. Ani seller, yağışlar, doğal afetler sonucu insanlar artık ülkelerinden göç etmek riskleriyle karşı karşıyadır. Bugün yaşadığımız krizlere baktığımızda da aslında merkezinde su olduğunu görüyoruz. Toplumlumuzu bilinçlendirmek hepimizin görevidir" diye konuştu.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 04:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Taburcu olduğu hastanenin önünde kalbi durdu, kalp masajı ile hayata döndü

Amasya’da kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü hastaneden taburcu olan adamın çıkışta hastane bahçesinde kalbi durdu. Hastane çalışanlarının dakikalarca kalp masajı yaparak hayata tutunmasını sağladığı 59 yaşındaki hasta tedavi altına alındı. Hayat kurtaran müdahale ise saniye saniye görüntülendi.
Edinilen bilgiye nazaran, Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Servisi’nde kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu nedeniyle 3 gündür tedavi gören Ali K. (59) taburcu edildi. Çıkışta yaklaşık 50 metre yürüdükten sonra kötüleşen adamın yere düşmesini yardımına koşan etraftaki vatandaşlar önledi. Kalbi duran adama birinci müdahaleyi vatandaşlar ile hastane çalışanları yaptı. Dakikalar süren kalp masajı sonrasında gelen ambulansta acil sıhhat gruplarının müdahale etmeyi sürdürdüğü hasta, hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.
Hastanın yanında kötüleştiğini anlatan emekli öğretmen Rafet Öztürk, "Hasta taburcu olmuş. Yürürken kötüleşti. Yere düşmek üzereyken tutup önledik. Sağ olsunlar hastane işçisi hayatını kurtardılar. Doktor tam 15 dakika boyunca daima kalp iletisi yaptı" diye konuştu.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.