Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Kasım, 2023 00:36 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesine gelen öğrencilere şehir tanıtıldı

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye’ye gelerek Kastamonu Üniversitesinde eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilere Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerleri gezdirilerek şehir tanıtıldı.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri, şehir tanıtım gezisiyle kentin tarihi ve kültürel mekanlarını tanıma fırsatı buldu. Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal’ın koordinatörlüğünde düzenlenen gezi çerçevesinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile Turizm Rehberliği Bölümü öğrencileri ile Dünya’nın çeşitli ülkelerinden Kastamonu Üniversitesine okumaya gelen diğer fakültelerin öğrencilerine şehrin tarihi mekanlarını gezdirilerek, kent hakkında bilgiler verildi. Öğrenciler, Anadolu’nun ilk lisesi olan Abdurrahmanpaşa Lisesi ile Saat Kulesi, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Meydanı, Cumhuriyet Meydanı, Şehit Şerife Bacı Anıtı, Kastamonu Valiliği, Kent Tarihi Müzesi gibi şehrin tarihi ve kültürel yerlerini gezerek tanıma imkanı buldu.

“Farklı ülkelerden gelen öğrencilerimize şehri tanıtıyoruz”
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal, “Kastamonu Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Topluluğu koordinatörlüğünce şehrin tanıtımı noktasında bir etkinlik düzenledik. Bu çerçevede Kastamonu’muza gelen yabancı uyruklu öğrencilerimize şehir tanıtım gezisiyle Kastamonu’nun tarihini, kültürünü, tabiat ve doğal güzelliklerini anlatmak için bizlerde yabancı uyruklu öğrenci kardeşlerimize bu değerlerimizi anlatmaya çalışıyoruz. Cumhuriyet Meydanı’ndan geziye başladık ve Kent Tarihi Müzesinde de Kastamonu’nun tam tarihini burada anlattık. Kent Tarihi Müzesi, şehrin tarihi anlatan bir müzedir. Buradan aldığımız bilgiler sonrasında öğrenci kardeşlerimizle sırasıyla Nasrullah Meydanı, Saat Kulesi, Yakupağa Külliyesi, çekme helva üretim merkezi, Kastamonu Kalesi ve Şeyh Şabanı Veli Külliyesi olarak programımızı düzenledik. Öğrencilerimiz, bu geziden memnun kaldıklarını söylediler amacımız farklı farklı coğrafyalardan gelen, farklı farklı ülkelerden gelen öğrenci kardeşlerimize kentimizi, ülkemizi, tarihiyle, kültürüyle, doğal değerleriyle, turizm değerleriyle, gastronomisiyle, inanç turizmiyle, gelenek görenekleriyle Kastamonu’nun tüm güzelliklerini öğrencilerimize anlatmak istiyoruz” dedi.

“Yabancı uyruklu üniversite öğrencilerimize kenti tanıtmaktan dolayı çok mutluyuz”
Kastamonu Kent Müzesi Müdürü Arkeolog Dr. Murat Karasalihoğlu ise, “Kastamonu Üniversitesi Uluslararası Öğrenci İlişkiler Koordinatörlüğü tarafından üniversitemizde Türk olmayan yabancı uyruklu öğrencileri Kent Tarihi Müzemizde ağırladık. Kastamonu Kent Müzesi, hem Kastamonululara hem de kente gelen yabancı misafirlere hizmet verdiği gibi üniversitemizde okuyan yerli ya da yabancı üniversite öğrencilerimize de yaşadıkları ve eğitim görecekleri kenti dahi iyi anlatmak adına hizmet veriyoruz. Kastamonu Kent Müzesi, interaktif yüzüyle kentin jeolojik tarihinden başlayarak 20. yüzyıla kadar gelen tarihi, doğal yapısı, kültürel arkeolojik ve kültürel geleceği, bunun yanı sıra sosyo-kültürel kodlarının tamamına dair bilgiler veriyor. Kastamonu Kent Müzesi, kenti tanımak isteyen herkes için aslında bir başlangıç noktası oluyor. Bu noktada da üniversitemizde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerimize değerli hocalarımız sayesinde bizlerde kenti tanıtmak ve anlatmaktan dolayı biraz olsun kenti tanımaları ya da kentin kültürel değerlerini görme açısından yardımda bulunmaktan dolayı çok mutluyuz” diye konuştu.
Cibuti’den Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikolojik Bölümüne okumayan geldiğini söyleyen Zeynep Ahmededen, “Üniversitemizin biz yabancı öğrenciler için düzenlemiş olduğu geziye katıldım. Bize Kastamonu şehrini tanıttılar. Çok güzel bir gün geçirdik. Üniversitemize ve hocalarımıza teşekküre diyorum” şeklinde konuştu.
Pakistan’dan Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Hemşirelik Bölümüne okumayan gelen Muaz Manif de, “Bugün üniversitede hocalarımızın düzenlemiş olduğu Kastamonu gezisine katıldım. Çok güzel bir gün geçirdik. Hocalarımıza gezi izin teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Kastamonu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesinden Grafik Tasarım Bölümü öğrencisi Ahmet Ashafi ise, “Bugün, Uluslararası Öğrenci Topluluğuyla şehir gezisi yapıyoruz. Hocalarımızla Kastamonu’nun doğal güzelliklerini, müzelerini geziyoruz, tarihini öğreniyoruz. Öncelikle hocalarımıza ardından bu gezide katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 00:45 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Geleceğin bilim insanlarının projeleri, Samsun’da yarışıyor

Samsun’da düzenlenen "19. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışı Samsun Bölge Sergisi"nde, 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden dereceye girenler görücüye çıktı.
"Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Müsabakası Samsun Bölge Sergisi", Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Yalçın Taşmektepligil Spor Salonu’nda açıldı. 20 bin 726 öğrenci ve danışman öğretmenin katkılarıyla hazırlanan projelerden biyoloji, coğrafya, bedeller eğitimi, fizik, kimya, matematik, tarih, teknolojik tasarım, Türkçe ve yazılım alanlarındaki çalışmalardan dereceye giren çalışmalar stantlarla sergilendi.

Prof. Dr. Kurnaz: "Bu yarışmanın kaybedeni yoktur"
Amaçlarının gençleri bilime yönlendirmek olduğuna dikkat çeken OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, "Başvuruların 11 bin 145’i devlet, 2 bin 773’ü ise özel okullardan yapılmıştır. Projelerde vazife alan öğrenci sayısı ise tam 20 bin 726’dır. 11 bin 406 kız ve 9 bin 320 erkek öğrencimiz, ferdî ya da grup halinde hazırladıkları projelerle bu serüvene katkı sunmuştur. Bugün burada, titiz bir ön kıymetlendirme sürecinden muvaffakiyetle geçerek 10 farklı alandan seçilmiş 100 projenin sahibi öğrenci ve onları büyük bir özveriyle yönlendiren danışman öğretmenlerimizle birlikteyiz. Bugün burada sergilenen projeler, sadece bir yarış eseri değil; merakın, emeğin ve bilime duyulan ilginin somut birer yansımasıdır. Şunu gönül rahatlığıyla söz edebilirim ki bu müsabakanın kaybedeni yoktur. Sizler bugün burada olmakla esasen kazandınız. Sizler, düşünerek, araştırarak ve üreterek çoktan değerli bir muvaffakiyete imza attınız. Her bir projeniz, geleceğe tutulan bir ışıktır. İnanıyorum ki bu başlangıç, ilerleyen yıllarda daha büyük başarılara ve çok daha etkileyici çalışmalara yer hazırlayacaktır. Hepinizi gönülden kutluyor, muvaffakiyetlerinizin daim olmasını diliyor; hepinizi hürmet ve sevgiyle selamlıyorum" dedi.

Prof. Dr. Topçu: "Projenin amacı, 21. yüzyıl maharetlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamak"
OMÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı ve TÜBİTAK Proje Yarışları Samsun Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Yıldıray Topcu ise "Yarışmanın 19. yılında, bölgemizde 10 farklı alanda; biyoloji 352, coğrafya 132, kıymetler eğitimi 372, fizik 138, kimya 99, matematik 291, tarih 121, teknolojik tasarım 409, Türkçe 210, yazılım 126 olmak üzere toplam 2 bin 250; Türkiye genelinde ise 13 bin 918 proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler 9 bin 320 erkek ve 11.406 kız öğrenci olmak üzere toplam 20 bin 726 öğrencimizin ve danışman öğretmenlerinin emeğiyle hazırlanmıştır. Samsun bölgesi, proje müracaat sayıları açısından 12 bölge ortasında 2. sırada yer almıştır. Bölgemizi oluşturan vilayetlerden Ordu bin 34 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 3., Samsun ise 737 proje müracaatıyla Türkiye genelinde 5. vilayet olmuştur. Projelerin ön inceleme ve ön kıymetlendirme kademelerinde 29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesi misyon almıştır. Her bir proje kendi alanındaki üç heyet üyesi tarafından değerlendirilmiştir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bu proje yarışlarının temel gayesi, gençlerimizi düşünmeye, müşahede yapmaya, merak etmeye, merak ettiklerini araştırmaya teşvik ederek gelecekte karşılaşacakları sorunlara tahliller üretebilen, 21. yüzyıl hünerlerine sahip bireylerin yetişmesini sağlamaktır. Yarış sonunda verilen mükafatlar, bu sürecin emeli değil, gençlerimizi bilimsel çalışma yapmaya motive eden bir araçtır. En kıymetli ödül, öğrenci ve danışman öğretmenlerimizin proje sürecindeki kazanımlarıdır" diye konuştu.
Proje kapsamında çalışmaları sergilenen öğrenciler, ziyaretçilere projeleri hakkında bilgi verirken, müsabakanın kendileri ve iştirakçiler açısından hem eğitici hem de eğlenceli bir aktiviteye dönüştüğüne dikkat çektiler.
29 farklı üniversiteden, 118 öğretim üyesinin vazife alarak sergilenmeye uygun gördüğü projeleri belirlediği stant, 10 Nisan’a kadar ziyaret edilebilecek. Stant açılışına Vilayet Ulusal Eğitim Müdürü Dr. Murat Ağar da katıldı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.