Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Kasım, 2023 04:24 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu’da “Filistin Arap ve İbrani Basının Gözünden Türk Milli Mücadelesi” adlı konferans düzenlendi

Kastamonu Üniversitesi’nde Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde “Filistin Arap ve İbrani Basının Gözünden Türk Milli Mücadelesi” adlı konferans düzenlendi.
Kastamonu Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ORDAM) tarafından Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. yılı etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen ve Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphane Sezai Karakoç Salonu’nda gerçekleşen konferansta Filistin Arap ve İbrani Basının gözünden Türk Milli Mücadelesi anlatıldı.
Kastamonu Üniversitesi ORDAM tarafından düzenlenen konferansın açılış konuşmasını yapan ORDAM Müdürü Doç. Dr. Alaattin Dolu, ORDAM’ın geçtiğimiz yıllarda pandemi ve deprem nedeniyle yüz yüze yapılmayan etkinlikleri çevrimiçi olarak gerçekleştiklerini ve buna rağmen yoğun ilgi gördüğünü söyleyerek, ORDAM’ın önümüzdeki günlerde de çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.
Ayrıca Doç. Dr. Dolu, 7 Ekim 2023 tarihinde başlayan İsrail-Hamas Savaşı’nda dünya basınında bir bilgi çarpıtma olduğuna dikkat çekerek, yayıncılıkta adil tarafsız yayının bölgedeki masum halklar için çok önemli olduğunun altını çizdi.
Etkinlikte ayrıca, ORDAM tarafından geçtiğimiz yıllarda seminer veren katılımcılara katılım sertifikalarını takdim edildi.
ORDAM Müdürü Dolu’nun ardından konferansa konuşmacı olarak katılan Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Tezcan, Filistin’de 1919 ile 1922 arasında yayımlanan Arapça ve İbranice beş gazetenin Türk Milli Mücadelesi’ne dair yorumlarını inceledi.
Arapça gazetelerden el-Karmil ile Miratü’ş-Şar’ın Kuvâyı Milliye’ye yakın ilgi göstererek hararetli bir destek verdiğini söyleyen Doç. Dr. Tezcan, İngiliz Mandası kabul süreci nedeniyle Şerif Hüseyin ve oğullarıyla hareket eden Hüseynî ailesine yakınlığı nedeniyle Millî Mücadele’ye karşı menfi olmasa bile çok daha mesafeli bir tutum benimsediğini ifade etti.
Aynı dönemde yayınlanan İbranice gazeteler Do’ar ha-Yom ve Haaretz’ın İngiliz Mandası’nın Anadolu’daki savaş sonuçlanmadan yürürlüğe girmeyeceği hesabıyla sabırsızlandığını dile getiren Doç. Dr. Tezcan, İbranice gazetelerin iki tarafın karşılıklı tavizlerde bulunmalarını ve Avrupa ülkelerinin barış için aracılık yapmasını salık verdiklerini ifade etti.
Etkinliğe, akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı. Etkinlik sonunda İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Pattabanoğlu, Doç. Dr. Selim Tezcan’a teşekkür ve katılım belgesi takdim etti.

blank
Asuman Doğan tarafından
08 Nisan, 2025 11:10 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Başkan Çetinkaya’dan Anlamlı Çağrı: “Satın Alma, Sahiplen!”

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, sahipsiz hayvanların sıcak ve güvenli yuvalara kavuşabilmesi amacıyla vatandaşlara anlamlı bir çağrıda bulundu.

Çetinkaya, “Satın almayın, bir cana yuva olun” diyerek, hayvan sahiplenmenin hem insani hem vicdani bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Karabük Belediyesi, sahipsiz hayvanların daha güvenli yaşam koşullarına ulaşması ve sahiplendirme sürecinin daha sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için önemli kurallar açıkladı.

"Sahipsiz hayvan edinmek isteyen vatandaşların, hayvana uygun yaşam koşulları sağlayacaklarını yazılı olarak taahhüt etmeleri gerekiyor. Bu taahhüdün yerine getirilmediğinin belediye denetim ekiplerince tespiti halinde sahiplenme hakkı sona erdiriliyor, hayvana el konularak yeniden bakımevine alınıyor. Sahiplenilen hayvanın kaybolması ya da kaçması durumunda, hayvan sahibi tarafından en geç 7 iş günü içinde İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne bildirimde bulunulması zorunlu. Hayvanın ölümü halinde ise veteriner hekim tarafından düzenlenen ölüm raporu, ilgili evraklarla birlikte yetkili müdürlüğe teslim edilmek zorunda.

Altı aylıktan küçük hayvanları sahiplenen kişiler, Karabük Belediyesi tarafından bildirilecek tarihte hayvanlarını kısırlaştıracaklarını yazılı olarak taahhüt etmekle yükümlü. Bu hayvanların üremesi, kısırlaştırma işlemi tamamlanana kadar sahipleri tarafından engellenmeli. Taahhüdün yerine getirilmediği durumlarda sahiplenme şartları ortadan kalkıyor, denetim ekiplerince hayvana el konularak tekrar bakımevine teslim ediliyor.

Sahiplenme işlemlerinde, apartman ya da siteye hayvan kabulü için yönetimden alınmış onay yazısının da Sahipsiz Hayvan Sahiplenme Formu'na eklenmesi gerekiyor. Sahiplendirme işlemleri, Karabük Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi’nde görevli personel eşliğinde, hafta içi her gün 14.00 – 16.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor."

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, sahipsiz hayvanlara sahip çıkmanın hem insani hem vicdani bir sorumluluk olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Sahipsiz hayvanlarımız için kalıcı ve güvenli yuvalar oluşturmak, onları sokakların tehlikelerinden korumak hepimizin ortak sorumluluğudur. Vatandaşlarımızdan ricamız, hayvan satın almak yerine bir cana sahip çıkarak yuva olmalarıdır. Sahiplenme sürecinde belirlenen kurallar, hem hayvanın sağlığı hem toplum düzeni açısından büyük önem taşıyor. Duyarlılık gösteren tüm hemşehrilerimize yürekten teşekkür ediyorum.”

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.