Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

47 farklı ülkeden 120 dağcı Trabzon’da buluştu

Dünya Yayın: 23.10.2023 00:12
İhlas Haber Ajansı

Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) 2023 Yılı Genel Kurul Toplantısı 47 farklı ülkeden 120 katılımcı ile birlikte Türkiye Dağcılık Federasyonu ev sahipliğinde 20-21 Ekim’de Trabzon’da gerçekleştirildi.

Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu Genel Kurulu Trabzon’da gerçekleştirildi. 20-21 Ekim tarihleri arasında Türkiye Dağcılık Federasyonu ev sahipliğinde Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen genel kurula Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) Başkanı Peter Muir’in yanı sıra 47 farklı ülkeden 120 dağcılık federasyon başkanı ve yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Genel kurulda UIAA’nın mevcut ve yeni faaliyetleri ile bütçesine ilişkin kararlar görüşülürken, sürdürülebilirlik ve dağların korunması konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Genel kurul ile ilgili bilgiler veren Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, iklim değişimi ve dağlardaki sürdürülebilir dağcılık konseptleri konusunda paneller yapıldığını belirterek, “Uluslararası Tırmanış ve Dağcılık Federasyonu (UIAA) 2023 Yılı Genel Kurulu’nu Cumhuriyetimizin 100. yılında Trabzon’da yapıyoruz. Çok büyük bir katılım oldu. Dünyadan 47 ülkeden katılımcılar geldi. Toplantımız 4 gün sürdü. Sonuncu gününde oylama yapıldı. En yoğun günlerden bir tanesi oldu. Özellikle Türkiye Dağcılık Federasyonu olarak böyle büyük bir organizasyona Türkiye’de Cumhuriyetimizin 100. yılında ev sahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Gelen katılımcılar çok memnun oldu. Burada altyapı ve çevre şartları çok uygun. Yapılan bu toplantılar sonucunda Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu bir yıllık yapmış olduğu faaliyetleri burada genel kurula getirdi. Onların oylaması yapıldı. Boş olan koltuklara yeni katılımcılar seçildi. İklim değişimi ve dağlardaki sürdürülebilir dağcılık konseptleri konusunda paneller yapıldı. Toplantının sonunda bunlarla ilgili bir takım deklarasyonlar yayınlanacak” dedi.

Dağların korunması ve sürdürülebilir dağcılık konsepti ile ilgili çalışmaların yapıldığını vurgulayan Başar, “Özellikle Uluslararası Dağcılık ve Tırmanış Federasyonu çevresel etkilere çok duyarlı olan bir federasyon. Özellikle dağların korunması, sürdürülebilir dağcılık konseptinin geliştirilmesi amacıyla sürekli bazı çalışmalar yapıyor. Bu çalışmaların sonrasında deklarasyonlar yayınlanıyor. Trabzon’da bir deklarasyon çalışması yapıldı. Oylama yapılacak. Oylamanın sonucunda Trabzon deklarasyonu olarak dağların korunması ve sürdürebilir dağcılık açısından yayınlanmış olacak. Bu bizim için önemli olacak” şeklinde konuştu.

Avrupalı dağcılar Türkiye’yi tercih ediyor

Ağrı dağının birçok açıdan dünyadaki dağcıların çekim noktası haline geldiğini kaydeden Başar, “Türkiye Kaçkar ve Ağrı dağlarında buzulu bulunan çok güzel bir bölge. Farklı zorluk dereceleri ve farklı yüksekliklerde birçok dağı bulunuyor. Bu nedenle dünya dağcılarının çeki noktası. Özellikle Ağrı dağı birçok açıdan dünyadaki dağcıların çekim noktası haline gelmiş durumda. Yabancı dağcılar Türkiye’ye çoğu zaman geliyor ve tırmanış yapıyorlar. Bunlar çoğu zaman kış tırmanışları oluyor. Bu anlamda Avrupa ülkelerinden dağcılık anlamında çok gelen oluyor. Yakın ve ulaşım kolay olduğu için Türkiye’yi tercih ediyorlar. Avrupalı dağcılar Türkiye’deki dağları tırmanmaktan her zaman memnun oluyorlar” ifadelerini kullandı.


Mesajınızı gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

VAY ANASINI SAYIN SEYİRCİLER, BİR GOL DAHA YEDİK !

Manşet Yayın: 07.07.2024 13:34
VAY ANASINI SAYIN SEYİRCİLER, BİR GOL DAHA YEDİK !

“Vay anasını” sözü; bir şaşkınlık ve hayret ifadesidir. Öyle ulu orta kullanılmaz. Yazıma bu başlığı koyma nedenim yaşadığım şaşkınlığın ve hayretin neticesidir.
Aslında, söz bir spiker güzellemesi. 1987 yılında TRT1’de yayınlanan İngiltere-Türkiye maçında, spiker Abidin Aydoğdu. maçta skor 8-0 olduğunda kullanmıştı. 8. gol sonrası: “vay anasını sayın seyirciler, bir gol daha yedik.” demişti.

Millet olarak ne goller yemişiz de haberimiz yok!
Kuyumcular geçen yıl ortalama 16 bin 46 TL.
Doktorlar 27 bin 376 TL.
Avukatlar 17 bin 805 TL. matrah beyan etmişler.
Bu rakamlar, bu meslek guruplarının aylık beyan ortalamaları. Bunları Hazine ve Maliye Bakanının açıklamalarından öğreniyoruz.
Bakan bey bu açıklamayı yaptıktan sonra, alınacak önlemleri sıralıyor.
TV kanalı bakan beyin cümlelerini görselinde
“BÖYLE BİR ŞEY OLMAZ” cümlesini ekleyerek vermiş.

WhatsApp Image 2024 07 07 at 13.29.34 jpeg

Bunu yeni mi farkettik?
Yoksa, hep mi böyleydi?
* Geçen yılın rakamları hesaplanabildiğine göre, muhakkak önceki yılların rakamları da biliniyordur.
* Önceki yıllarda bu meslek gurupları doğru beyanda bulundu da sadece geçen yıl mı düşük matrah bildirdiler?
* Önceki yıllarda da düşük beyanda bulundularsa, cezai yaptırım uygulandı mı?
* Bakanlığa bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığının bundan mutlaka haberi vardır.
Çok büyük oranda vergi kaybı sözkonusu. Önlem almak adına ne yapıldı acaba?
Bakan bey 2024 yılında bile buna isyan ediyorsa, sorunun yanıtı: korkarım ki kocaman bir “Hiç”

Türkiye’de vergi kaçırma ve vergiden kaçınma alanındaki gelişmeler ile bunların ortaya çıkarılması ve önlenmesine yönelik yöntemler konusunda araştırmalar yapmaktan sorumlu olan kurul Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’dır.

Konunun daha iyi anlaşılması için matrah’ın da tanımını yapalım.
Matrah; gelir vergisi hesaplamasında temel alınan gelirinizi ifade eder. Örnek olarak, yıllık gelirinizin 500.000 TL olduğunu ve 100.000 TL giderleriniz olduğunu varsayalım. Matrahınız, 500.000 – 100.000 = 400.000 TL olur. 400 bin TL nin yasal vergisini ödemeniz gerekir.

Gerçek gelirinizi gizler, düşük matrah beyanında bulunursanız devleti zarara uğratırsınız. Buna vergi kaçırmak deniyor Yasalarımızda cezası ağır.
Kayıt dışı ekonomi işte bu şekilde oluşuyor.

Kayıt dışı ekonomi, devletten gizlenen, kayda geçiril(e)meyen ve bu sebeple denetlenemeyen faaliyetlerdir. Enformel ekonomi, yasa dışı ekonomi, gayriresmî ekonomi, gizli ekonomi diye de adlandırılır.

Türkiye’deki kayıt dışı ekonominin milli gelire oranı yüzde 50’nin üzerine çıktığı tahmin ediliyor.

Elde edilen sonuçlara göre, 2006 ile 2023 yılları arasındaki 71 dönemlik çeyrek dönemlerde milli gelire oranla %16 ile %68 arasındaki büyüklüklerde değişen kayıt dışılık tahmin ediliyor. 2015 yılından sonraki dönemlerde azalış trendine giren kayıt dışı ekonomi 2023 yılında %16 seviyesinde gerçekleşti.

Vergi gelirlerinin üçte biri KDV’den oluşuyor
Buna göre KDV, 2022 yılında toplanan vergi gelirlerinin neredeyse üçte birini oluşturuyor. KDV’den sonra en büyük dolaylı vergi kaleminin ise Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) olduğunu görüyoruz. 2022 yılında gerçekleşen vergi gelirlerinin 420 milyar TL’sini ÖTV oluşturuyor.

Türkiye’de vergi yükü ücretlilerin sırtında. Bu kesim gelir vergisini tek başına sırtlanıyor. Ücretliler dışındaki 4 milyon 39 bin gelir vergisi mükellefi Türkiye’de toplanan vergilerin sadece yüzde 1.53’ünü karşılamış.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanan yıllara göre genel bütçe gelirleri tablosunda vergi gelirleri kalemini incelediğimizde, devletin 2002 ila 2022 yılları arasında toplamda 10 trilyon 946 milyar TL tutarında vergi geliri elde ettiğini görüyoruz.
Demek ki, bu durumda bir 10 trilyon da toplanamayan vergi var.

İlginç olan şu; düşük matrah gösterip, vergi vermekten kaçınan kesimler isim isim, kaçırdıkları vergi rakam rakam bilindiği halde vergi kaybının önüne geçil(e)miyor.
İyi seyirler Sn. Seyirciler!

İlyas Erbay