Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Ekim, 2023 20:00 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Devrek’te Muhtarlar Günü törenle kutlandı

Zonguldak’ın Devrek ilçesinde Muhtarlar Günü törenle kutlandı.
19 Ekim Muhtarlar Günü dolayısıyla Devrek ilçesinde tören düzenlendi. Törene Devrek protokol üyeleri, Muhtarlar Derneği Başkanı Raşit Budak, köy ve mahalle muhtarları katıldı. Dernek Başkanı Raşit Budak’ın çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu. Her yıl 19 Ekim günü Muhtarlar Günü’nün kutlandığını ifade eden Mekekler Köyü Muhtarı FatihÇarıkçı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şöyle dedi:
"Muhtarlık müessesinin kuruluş gününün olan 19 Ekim 1829 tarihi olduğu 2. Mahmut’un fermanı olarak Osmanlı arşivinde belirtilmiştir.19 Ekim 2015 tarihinde çıkarılan genelge ile "Muhtarlar günü” olarak kutlanmasına karar verilmişti. Dolayısıyla bu yıl Muhtarlar Günü’nün dokuzuncu yılını kutluyoruz. Bu günün "Muhtarlar Günü" ilan edilmesinde başta Cumhurbaşkanımıza, Hükümetimize, Gazi Meclisimize, İçişleri Bakanlığımıza ve genelgenin yayınlanmasında emeği geçen Türkiye Muhtarlar Konfederasyonumuza şükranlarımızı sunuyoruz. Muhtar kelime anlamı itibariyle; Türk toplumunun tarihi-geleneksel nitelikleri ile ortaya çıkmış bir kavramdır. Başka bir ifadeyle söz sahibi, seçilmiş, eren, ihtiyar anlamları da taşımaktadır. Muhtarlık müessesesi 1829’dan günümüze 191 yıllık bir tarihe sahiptir. Genel ve yerel sorunların ilgili kuruluşlara iletilmesinden köprü görevi üstlenen muhtarlık Osmanlıdan Cumhuriyete taşınan önemli bir yerel yönetim birimidir. Mevcut köy kanunu ve mahalle kanunu ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün gözükmemektedir. O halde köy ve mahalle muhtarları kanunu yeniden tanımlanmalıdır. Muhtarların sağlıklı, örgütlü yapıya kavuşmaları için Türkiye Muhtarlar Birliği kurulmalıdır. Muhtarlık seçmene göre 24 saat kapısı çalınabilen, her çeşit sorunun iletilebildiği, çözüm yeri olarak görülmekte ise de bize göre dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan en önemli işlevi, genel ve yerel idare arasında iş yükünü azaltan bir köprü, vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyen aracı bir kurum olarak sistemdeki yerini almış olmasıdır. Filistinli kardeşlerimize yapılan soykırım ve işgalden dolayı terörist İsrail Devletini Devrek Muhtarlar Derneği Olarak Kınıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bu müessesede görev yapmış arkadaşlarımızı sevgiyle, bugün aramızda olmayan ebediyete göç etmiş muhtarlarımızı da rahmet ve minnetle anıyor, tüm muhtarlarımızın 19 Ekim Muhtarlar Günün kutluyor, görevlerinde başarılar diliyorum."

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Mayıs, 2025 20:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kastamonu Üniversitesi’nde iklim değişikliliğin etkileri konululdu.

Kastamonu Üniversitesi’nde düzenlenen konferansta konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk, iklim değişikliğinin tesirleriyle ilgili kıymetli bilgiler verdi.
Kastamonu Üniversitesi tarafından Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üniversite Konferansları kapsamında, İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Öztürk’ün konuşmacı olarak katıldığı "İklime Dirençli ve Suya Hassas Kent Vizyonu" konferansı, Merkez Kütüphane Cemil Meriç Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Küçük ve kamu kurumlarının temsilcileri, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Konferansta konuşan Prof. Dr. Öztürk, Türkiye’de bulunan farklı su havzalarında gelecek yıllarda yaşanacak su gerilimi hakkında bilgi verdi. Ülkenin güneyinde bulunan Akdeniz, Ege ve Güneydoğu havzalarındaki suyun ve su kaynaklarının 2040 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 oranında azalacağına dikkat çeken Öztürk, iklim ve su kullanımının bu oranı etkileyeceğini tabir etti. Karadeniz’de bulunana su havzalarının yağışlı iklimi nedeniyle daha ulu olduğunun bu oranın yüzde 15-20 oranında olacağını söyleyen Prof. Dr. Öztürk, yaşanacak su geriliminin gelecekte su idaresinin değerli olacağına dikkat çekti. Kastamonu bölgesinde 4 yıl üst üste kuraklık yaşandığını söz eden Prof. Dr. Öztürk, iklim değişikliği nedeniyle gelecek yıllarda önemli bir sorun olabileceğine dikkat çekti.
Geleceğin kentlerini şekillendirecek stratejilerin bilimsel bir perspektifle ele alındığını tabir eden Prof. Dr. Öztürk, İstanbul’un su planına yönelik açıklamalarda bulundu. İstanbul’daki su kaynaklardaki buharlaşmanın güneye nazaran az olduğuna işaret eden Öztürk, başta İstanbul olmak üzere nüfusa nazaran ağır kentlerde çok su kullanımı nedeniyle azalan su kaynaklarının yönetimli kullanılması gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’un yanı sıra pek çok kentte su idaresinin kıymetli olduğunu vurgulayan Öztürk, global ölçekte yaşanan iklim krizi ve su kaynaklarının sürdürülebilirliği üzere hayati mevzuların, artık yalnızca etraf mühendislerinin değil, tüm insanlığın ortak gündemi olduğunu söyledi.
İklime dirençli suya hassas şehircilik anlayışının benimsenmesi ve buna yönelik yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Öztürk, yağmur sularının biriktirilmesi ve bu suların kent gereksiniminin karşılanmasında kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Konferans sonunda Rektör Topal tarafından Öztürk’e armağan takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.