Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Artvin’de 1 kilo bal 55 bin liraya satıldı

Dünya Yayın: 29.08.2023 16:36
İhlas Haber Ajansı
Artvin’de 1 kilo bal 55 bin liraya satıldı

Artvin’de düzenlenen bal şenliğinde coğrafik işaretli Hatila balı açık arttırma yolu ile 55 bin liraya satıldı. Geçtiğimiz yıl 17 bin liraya bal ağası seçilen Yücel Demirci bu yıl yeniden bal ağası seçildi.

Artvin merkeze bağlı Taşlıca köyündeki bu yıl 3.’sü düzenlenen “Hatila Bal Şenliği” renkli manzaralara sahne oldu. Sitimzara mevkiinde ormanlarla çevrili çayırlıkta düzenlenen bal şenliğinde, bal yeme, bilek güreşi, halat çekme, hızarla odun kesme, yarışlarının yanı sıra horonlar oynandı.

Bin 349 bitki tipine sahip Hatila Ulusal Parkı’nda üretilen Coğrafik işaretli “Hatila Balı”, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından iki yıl evvel tescillenmişti.

Köylünün en büyük gelir kaynağı odun ve bal olurken, şenliğin içeriği de bal ve odun üzerine gerçekleşti. Şenliğin en çok ilgi gören kısmı ise bal ağasının seçilmesi oldu. 1 kilogramlık Hatila balı açık arttırma ile satılığa çıkartıldı. Açık arttırmada balı en yüksek teklif olan 55 bin lira veren Yücel Demirci aldı. Demirci, birebir vakitte şenliğin bal ağası seçilirken, geçtiğimiz yıl 17 bin liraya ile yeniden bal ağası seçilmişti.

“300 yıldır bal üretiyoruz”

Taşlıca Köyü Ziraî Kalkınma Kooperatifi Lideri Hasan Yaşar yaptığı açıklamada, köylerinin de içinde bulunduğu 22 bin 500 hektar alana sahip Hatila Vadisi’nin 17 bin 500 hektarının ulusal park alanı içinde yer aldığını kaydetti. Ulusal Park Alanı içinde bal üretimi yaptıklarını anlatan Yaşar, “Bizim maksadımız bu şenliklerle hem ülkemize hem de dünyaya balımızı tanıtmak. Balımızın coğrafik işaretini aldık. Hatila vadisinin şartları coğrafik işaret almaya müsaitti. Hem ulusal park olması hem de 300 yıldan beri atadan dededen beri bu işi yapıyor olmamız coğrafik işaretini almamızı kolaylaştırdı. Üretmek yetmiyor, balımızı dünyaya tanıtmak gerekiyor. Balımız büsbütün doğal ve kaliteli. Balımız çok kaliteli olsa da pazara uzak olduğumuz için bu usul şenliklerde tanıtmamız şart” diye konuştu.

“Coğrafi işaret evrakı aldıktan sonra satışlarımız arttı”

Taşlıca Köyü Muhtarı Ümit Akalın, şenliğin maksadının coğrafik işaretli Hatila balının tanıtımını yapmak olduğunu söyledi.

Coğrafi işretli ballarının tüm konutlara girmesini arzuladıklarını kaydeden Akalın, “Tanıtım için 3 yıldır şenlik düzenliyoruz. Bu yıl ki bal dönemi Ağustos ayının birinci haftasında bitti. Bal sağımını yaptık. Mahsullerimizi aldık. Rekolte geçtiğimiz yıllara nazaran biraz düşük, istediğimiz üzere olmadı ancak biz çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah gelecek yıllarda daha verimli dönemler geçireceğiz” dedi.

Hatila vadisinde bin 349 çeşit bitki olduğuna atıfta bulunan Akalın, bölgenin varlıklı bir floraya sahip olması ballarının kalitesini artırdığını söyledi.

Bal üretiminin bölgeye mahsus Kafkas Arısı ile yapıldığını ve öteki bir arı cinsinin bölgede olmadığını tabir eden Akalın, “Arı ırkımızı koruyoruz, kimyasal hiçbir eser yok. Büsbütün doğal, son derece kaliteli balımız var. Coğrafik işaret evrakımızı aldıktan sonrada satışlarımızda önemli bir artış oldu. Siparişlere yetişmekte zorlanıyoruz. Coğrafik işaretten sonra Hatila Balı hak ettiği kıymeti bulmaya başladı” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te bıçaklı kavga: 2 yaralı

İlçe Haberleri Yayın: 06.09.2024 04:52
İhlas Haber Ajansı

Karabük’te çıkan bıçaklı kavgada iki kişi yaralandı

Olay, 5000 evler Bahçelievler Mahallesi 17. Cadde’de meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Ali Y. isimli şahıs, boşandığı eşiyle görüştüğünü iddia ettiği Muhsin M. ile tartışmaya başladı. Tartışmanın büyümesi üzerine şahıslar yanlarında bulunan bıçaklarla birbirlerine saldırdı. Vücutlarının çeşitli yerlerine bıçak darbeleri alan şahıslar kanlar içerisinde kalırken, ihbar üzerine olay yerine polis ve 112 Acil Servis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Muhsin M., Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Ali Y. ise Safranbolu Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı.

Tedavi altına alınan yaralılardan Muhsin M.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenilirken olayla ilgili soruşturma sürüyor.

Paylaş:
Nöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455