blank
Karabük Postası tarafından
03 Şubat, 2023 10:25 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Yatırımlara Uygulanan Teşvikleri Bilgilendirme Semineri Sona Erdi

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası  (TSO) ev sahipliğinde düzenlenen “Uygulanan Teşvikler ve Son Gelişmeler” konulu seminer sona erdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Karabük Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle ‘’Ülkemizde Yatırımlara Uygulanan Teşvikler ve Son Gelişmeler’’ konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.

Düzenlenen seminer, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşvik uygulama ve yabancı sermaye Genel Müdürlüğü Genel Müdür Vekili Dr. Mehmet Yurdal Şahin’in bilgilendirmeleriyle gerçekleşti.

Devletin genel ve bölgeler bazında verilen yatırım teşviklerinin anlatıldığı seminere kurum müdürleri, oda başkanları, TSO yönetim ve meclis üyeleri ile oda üyeleri katıldı.

Yapılan bilgilendirme sunumunun ardından soru cevap bölümü yapılarak seminer sona erdi.

Seminer sonunda Dr. Mehmet Yurdal  Şahin Karabük TSO tarafından başlatılan ‘’3 Nisan Sanayi Günü Olsun’’ imza kampanyasını desteklediğini belirterek,  kampanyaya imza attı.

Karabük  TSO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Çapraz vermiş olduğu bilgilerden ve imza kampanyasına göstermiş olduğu desteğinden dolayı Şahin’e teşekkür ederek ziyareti dolayısıyla hediye takdiminde bulundu. (Halil Kızılyer)

blank
blank
Fatma Tüfekçioğlu tarafından
10 Ocak, 2025 13:46 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 3dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de Uluslararası Ticaret İçin Önemli Adım

Karabük Üniversitesi, uluslararası ticaretin gelişimine katkı sağlamak ve yeni ticaret mekanizmaları oluşturmak amacıyla “Uluslararası Ticaret Komisyonu Toplantısı”na ev sahipliği yaptı.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen toplantı, akademik ve sanayi iş birliklerini güçlendirme hedefiyle gerçekleşti. Toplantıya, üniversitenin akademik ve idari kadrosunun yanı sıra yerel iş dünyası temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, uluslararası öğrenci temsilcileri ve sektördeki önemli isimler katıldı.

Toplantıda Karabük’ün uluslararası ticaret alanındaki potansiyelini arttırmak için atılacak adımlar ve yapabilecek gelişmeler ele alındı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Şehrimizin u uluslararası ticaretinde, ihracatında, hatta yer yer daha ucuz bir ithalat yapılması hususunda acaba üniversite öğrencilerimizin katkısı ve desteğiyle yeni bir mekanizma kurabilir miyiz? Bu anlamda şehrimizde bir model oluşturup, Türkiye’de de bu modeli örnek olarak gösterebilir miyiz, geliştirebilir miyiz diye bir düşüncemiz vardı. Tabi pek çok faaliyetimiz arasında hazırlık çalışmalarımızı tamamladık ve bugüne nasipmiş. Bugün bu toplantıyı ilk olarak yapalım, bir mekanizma kuralım, sağlıklı işleyecek bir mekanizma kuralım ve şehrimize, iş insanlarımıza, esnaflarımıza, ilgili diğer aktörlerimize katkı sunacak bir güç birliği oluşturalım istiyoruz. Bugün sürdürülebilir bir organizasyon oluşturma çabası içerisinde bir araya geldik. Yani geçmişteki tecrübelerimizden de istifade ederek, sizlerin katkılarıyla öyle bir mekanizma kuralım ki iş insanlarımız dünya çapında etkili bir güç haline gelsin. Bu son derece önemli, yani bunu nasıl yapabiliriz? O yöreyi tanıyan öğrencilerimizin desteğiyle, katkısıyla, bilgisiyle sağlayabiliriz bunu. İnşallah bu konuda istişare edelim düşüncesiyle bir araya geldik” dedi.

104 ÜLKEDEN GELEN ÖĞRENCİLERLE KÜRESEL TİCARET HEDEFİ

Karabük Üniversitesi’nde 104 farklı ülkeden öğrencinin bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kırışık, ”Bizim irtibatta olduğumuz ülke sayısına baktığımızda 104 ülkeden öğrencimiz var. Bu da bu 104 ülkeyle yakın iş birliği kurabileceğimiz, birlikte çalışabileceğimiz, ticaret anlamında, kültür anlamında, sanat anlamında, ihracat, ithalat anlamında birlikte çalışabileceğimiz bir konu. Tabi teknoloji konusu yine son derece önemli. Türkiye son yıllarda pek çok alanda büyük bir ilerleme ve gelişme kaydetti.  Özellikle Afrika ülkeleri, Arap ülkeleri ve Orta Asya ülkelerine yapılacak çok hizmet var. Dolayısıyla biz ülkemizde bu ülkelerle iş birliği ve dostluk içerisinde onların da gelişimine katkı sağlayacak bir şekilde nasıl ticaretimizi geliştirebiliriz, iş birliğimizi geliştirebiliriz, işte onların buraya gelmesi, bizim oraya gitmemiz ve ticaretimizi nasıl artıracağımızı, iş birliklerimizi nasıl artıracağımızı çalışmamız gerekiyor. Burada tabi o bölgenin insanının olması ve genç bir insanının, üniversitede okumuş bir insanın olması, ülkemizi tanıması, şehrimizi çok iyi bilmesi, üniversitelerimizde okumasının müthiş bir avantajı var. Dolayısıyla bu avantajı biz sahada sizlerle iş birliği içerisinde değerlendirmek istiyoruz” diye konuştu.

Rektör Kırışık, öğrencilerden gelen görüşleri ve geri bildirimleri de paylaşarak şu detaylara dikkat çekti: “Şimdi öğrencilerimizden gelen bilgiler, veriler ışığında belli ortak noktalar ortaya çıktı. Bir, öğrencilerimizin hakikaten mantık ve ülke bilgisi ve Türkiye’de bulunan iş insanları bilgileri, kendi ülkelerine ait iş insanları bilgisi oldukça yüksek. Bu bir, benim elimde önemli verilerden bir tanesi var. İkincisi, arkadaşlarımız son derece makul, mantıklı ve rasyonel düşünme yetisine sahip arkadaşlarımız. Bir diğer ortak nokta, üniversitenin garantör olduğu bir mekanizma kurulmasını istiyorlar. Aksi takdirde biz bu yapıya güvenmeyiz ve çalışmayız, kendimiz bireysel olarak çalışmaya devam ederiz diyorlar. Fakat arkadaşlarımızın da bu noktadaki sıkıntıları, profesyonel bir mekanizma olmadığı için, ticaretleri sınırlı kalıyor, aksıyor, arkadaşımız arıyor, ilgili bilgilere ulaşamıyor, oradaki herhangi biri siteye bak diyor, kapatıyor telefonu ve ticaretimiz büyük ölçüde aksıyor. Hem arkadaşlarımız kaybediyor, hem biz kaybediyoruz. Biz istiyoruz ki bütün tarafların kazandığı, üniversitenin de kurduğu, üniversitenin güvencesinde kurulan bir sistem kuralım ve hiçbiri içerisinde bu sistem işletelim. Sürekli eğitim merkezimiz çalışsın, kariyer merkezimiz çalışsın, uluslararası öğrenci ofisimiz çalışsın, bir güven ortamı oluşturalım ilgili derneklerimizle, aktörlerimizle ve bu sistemi işletelim. Ürünlerimizi hem dış piyasalara ulaştıralım, hem de arkadaşlarımız bundan gelir elde etsin, ülkeleri kalkınsın, gelişsin” dedi.

TİCARET VE AKADEMİNİN BİRLEŞTİĞİ YENİ BİR MODEL

Toplantının, ticaret ve akademiyi birleştiren dinamik bir yapının oluşturulması adına önemli bir ilk adım olduğunu vurgulayan Rektör Kırışık, “Görüştükçe, konuştukça yeni fikirler, görüşler sahada karşılaştığımız sorunlara karşı ortaya çıkar. Buna göre gelişen, dinamik bir yapı kurarız. Böyle bir ulaştığımız sonuçları bunlar olarak özetleyebiliriz. İnşallah ben bu toplantının çok hayırlı, çok bereketli, çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Pek çok öğrencimiz fikirlerini çok güzel bir şekilde ifade ettiler. Öğrencilerimizde ben olağanüstü bir potansiyel gördüm. Arkadaşlarımız bizzat sahada çalışıyor ve ciddi işler yapmışlar. İşte bunu Karabük’e de, Karabük’ün de işin içinde girdiği bir denkleme, bir matematiği dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu da Teknokentimizle ve diğer arkadaşlarımızla inşallah biz hep beraber yapmak istiyoruz. Sizlerin de bu konuda, bu süreçte yer alalım, biz de bu işin paydaşı olalım diyorsanız, sizlerin de bu süreçte kalktığınızı, desteğinizi bekliyoruz, istiyoruz” dedi.

Karabük Üniversitesinin hem akademik hem de sanayi alanında etkileşimini artırmayı, uluslararası düzeydeki ticaret ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediği toplantı, katılımcıların deneyimlerini paylaştığı interaktif bir tartışma ortamına dönüşerek, ticaretin gelişen dinamikleri ve üniversitenin bu alandaki stratejik vizyonu üzerine verimli bir fikir alışverişine sahne oldu.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.