Karabük Postası tarafından
12 Ocak, 2023 11:44 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

ETKİYAP Suni Tohumlama Projesi Genişliyor

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından suni tohumlama uygulamalarında dezavantajlı bölgelerde suni tohumlama uygulamalarına destek vererek etçi ve kombine ırkların geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Etçi ve Kombine Irkların Yaygınlaştırılması" projesi kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı finansmanı ile alınan ekipmanlar Eskipazarlı çiftçilere düzenlenen törenle teslim edildi. Eskipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende konuşan  İl  Tarım ve Orman  Müdürü Çetin Ayvalık; 3 yıllık projenin ikinci yılının tamamlandığını belirterek, "2021'de ilk olarak Ovacık ilçemizin bütün köylerinde suni tohumlama çalışmalarına başladık. Aynı yıl Safranbolu merkez ve 8 köyü ile Eflani'nin bütün köylerini dahil ettik. 2023'te de Eskipazar'ın bütün köylerinde suni tohumlamayı yapacağız." dedi. Vali Fuat Gürel ise yaptığı konuşmada, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, projenin Karabük'e,  Eskipazar'a  ve çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulundu. İlk defa 2021 yılında Ovacık ilçesinde uygulanan proje, 2022 yılında Ovacık ilçsine ilaveten Safranbolu Merkez ve 8 köy ile Eflani ilçesinin  tamamında uygulandı.  651 Baş sığıra suni tohumlama uygulaması yapıldı buzağılar doğmaya başladı. Yapılan tören sonrası Eskipazar İlçe ve Tarım Müdürlüğünü ziyaret eden Vali Fuat Gürel İlçe Müdürlüğü  personeli ve çiftçiler ile sohbet etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Dursun Küçükyılmaz Eskipazar Kaymakamlığı öncülüğünde İl ve İlçe Müdürlüğü tarafından Coğrafi İşaret Tescili çalışmalarının yapılacağı yöreye has "Eskipazar Köy Peyniri" hakkında ve çalışmalar hakkında Vali Fuat Gürel' e bilgi verdi. (Nurettin Acar)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Nisan, 2025 20:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Türkiye’nin tek biyosfer rezerv alanı Macahel’de nisanda kar yağdı

Artvin’in Borçka ilçesinde bulunan Türkiye’nin birinci ve tek biyosfer rezerv alanı Macahel’e (Camili Havzası) nisan ayında kar yağdı. Lapa lapa yağan karı görüntüleyen vatandaş, "Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor" dedi.
UNESCO’nun İnsan ve Biyoküre Programı Ulusal Uyum Kurulu kararı doğrultusunda 29 Haziran 2005’te "Biyosfer Rezervi Alanı" ilan edilen Macahel, Artvin’in en çok ziyaret edilen bölgeleri ortasında yer alıyor. Her mevsim turist çeken Macahel, birebir vakitte iklimsel olarak da çok farklı bir özelliğe sahip. Dört mevsimi birebir anda yaşama imkânı sağlayan bölgede mevsim geçişleri epeyce hareketli. Kentte hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte Macahel bölgesinde de kar yağışı başladı. Bölgede tesirli olan yağmur, kısa müddette yerini kara bıraktı. Macahel yolu ulaşımını sağlayan bölge halkından Osman Başkan, nisan ayında lapa lapa yağan karı görüntüledi. Lider, çektiği görüntüde şunları söyledi:
"Yağıyor mübarek, nisan dinlemiyor. Mayıs da olsa, haziran da olsa hiç fark etmez. Burası Macahel, yağar mı yağar. Yıl 12 ay, her an, her dakika, her gün yağabilir. Güneş de açabilir. Daha 5-10 gün evvel 30 dereceleri buldu sıcaklık ancak şu anda kar yağıyor. Macahel’in zenginliği, hoşluğu bu. Güya ocak ayı üzere yağıyor."

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.