Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Eflani’de Yılbaşı Hindileri Görücüye Çıktı

Gündem Yayın: 22.12.2014 15:43
Yazar:
Eflani’de Yılbaşı Hindileri Görücüye Çıktı

Türkiye’nin kaliteli ve lezzetli hindilerinin yetiştirildiği Karabük’ün Eflani ilçesinde, canlı ve kesilmiş olarak pazara sunulan hindiler tüketiciler tarafından kapışılıyor.
Eflani Belediyesi tarafından şehrin girişine yaptırılan hindi heykeli kentin simgesi olurken, oluşturulan organik pazarda hindiler büyük rağbet görüyor. Organik pazarda yılbaşı geleneği olan hindiler ise son yılların satış rekorlarını kırıyor. İlçede yetiştirilen yaklaşık 8 bin hindinin büyük bir bölümü başta İstanbul olmak üzere birçok kentten gelen alıcılar tarafından kapışılıyor. İlçeye şehir dışından gelen vatandaşlar tarafından fiyatları 100 lira ile 150 lira arasında değişen fiyatlarda hindi satın alınıyor.
Eflani Belediyesi tarafından oluşturulan organik hindi pazarından yetiştirdiği hindileri pazara sunan üreticiler, Eflani’ye has hindileri doğal ortamda ve doğal arpa buğday ve mısır ile beslediklerini belirterek, hindilerden dişi olanların yaklaşık 4 ile 8 kilogram, erkek hindilerin ise 5 ile 25 kilogram arasında olduğunu ifade ettiler. Organik pazarda dişi hindiler 100 ile 150 TL, erkek olanları 80 ile 150 TL’den alıcı bulurken, kilo ile almak isteyenlerin ise kilosuna 25 TL veriliyor. Organik pazarda hindiler İlçe Tarım Müdürlüğü ve belediye ekipleri tarafından sürekli kontrol altında tutuluyor.
Organik hindi pazarında incelemelerde bulunan Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul, ilçede yetiştirilen hindilerin çok özel, sağlıklı, organik ve besili olduklarını ve hindilerin köylerde çiftçiler tarafından doğal ortamlarda yetiştirildiğini söyledi. Eflani denince akla ilk olarak hindinin geldiğini söyleyen Ertuğrul, şöyle konuştu:
“Burada satılan hindilerin hepsi doğal ortamda ve doğal yemlerle besleniyor. Eflani hindisi doğal ortamda yetiştiği için etinin lezzeti son derece farklı. Çiftlikte yetişen hindi ile burada yetişen hindi arasında çok fark var. Durum böyle olunca buradaki hindiye talep artıyor. İletişim çağında yaşadığımızdan internet üzerinden pazarlayan arkadaşlarımız var. Gurbetteki vatandaşlarımız özellikle Eflani hindisinin lezzetini bildiğinde internet ortamından sipariş üzerine kendilerine hazırlanıp kargo ile gönderiliyor.”
Geleneksel üretim yöntemlerini göz ardı etmeden, doğal usullerle beslenen hindilerin sayısını arttırıp daha geniş pazara hitap etmek için çalıştıklarını da kaydeden Ertuğrul, “Eflani hindisi sınırları aşmış durumda. Böyle olunca talep de fazla olunca yeteri kadar arz olmuyor. Fiyatlar anormal artabiliyor. Hem fiyat dengesi hem de talebi karşılamak için geleneksel yöntemlere bağlı hindi üretimlerini arttırma projelerimiz var. İl Tarım ve İlçe Tarım Müdürlüğünü bu işe dahil ederek üretimi arttırma projelerini hayata geçireceğiz” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

’Üretici dostu’ belediye

Ekonomi Yayın: 04.05.2024 16:24
İhlas Haber Ajansı
’Üretici dostu’ belediye

Geçen 5 yılda piyasa değeri 76 milyon lira olan 3 milyonu aşkın yazlık ve kışlık fideyi üreticilere dağıtan Ordu Büyükşehir Belediyesi, bu kez piyasa değeri 4 milyon lira olan 300 bin adet yazlık fideyi üreticilere ulaştıracak.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 5 yıl önce ‘Kendi Kendine Yeten Şehir’ sloganıyla başlattığı tarımsal destekler hız kesmeden sürüyor. Hayvancılık, besicilik, süt ürünleri, seracılık, sebze yetiştiriciliği gibi alanlarda 5 yılda yaklaşık 53 bin üreticiye tarımsal destek sağlayan Ordu Büyükşehir Belediyesi, kendi seralarında ürettiği fideleri üreticiyle buluşturmaya devam ediyor.

300 bir yazlık fide

Gülyalı Turnasuyu mevkiinde kendi tesislerinde yetiştirdiği domates, biber, patlıcan ve hıyar fideleri olmak üzere toplam 300 bin adet yazlık fide ilçe ziraat odaları vasıtasıyla üreticilere dağıtılacak. Dağıtımı yapılacak olan fidelerin yetiştirildiği Ordu Büyükşehir Belediyesi seralarında ilçe ziraat odalarının başkanları ile bir araya gelen Başkan Güler, Ordu’da tarımsal alanda çok önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Hedef: Kendi Kendine Yeten Ordu

Hedeflerinin ‘Kendi kendine yeten bir Ordu’ oluşturmak olduğunu vurgulayan Başkan Güler, “Kendi seralarımızda 300 bin fide yetiştirdik. Bunu 3’te 1 maliyetine ürettik. Şimdi de bu ürettiğimiz fideleri ziraat odaları aracılığı ile dağıtıyoruz. Biz bu çalışmalarla kendi üretimimizi yapalım ve dışa bağımlılığı azaltarak ‘Doğduğu yerde doyan bir kent’ ve ‘Kendi kendine yeten bir Ordu’ oluşturalım istiyoruz. Ben bu fidelerin yetiştirilmesinden dağıtımına kadar emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Ziraat Odası Başkanları: Başkan Güler üretici dostu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Büyükşehir Belediyesinin tarıma verdiği destekleri yakından takip ettiklerini belirtti. Soydan, “Sayın Başkanımızın ziraat odaları ile iş birliği içerisinde olması bizi mutlu etmiştir. Ziraat odaları olarak bizler çiftçi temsilcileriyiz. Büyükşehir Belediyemizin bu çalışması tüm çiftçilerimiz açısından memnuniyet vericidir. Bizler ziraat odaları olarak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Akkuş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kaya, Fatsa Ziraat Odası Başkanı Haydar Gürsu, Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, İkizce Ziraat Odası Başkanı Atilla Kaynar ve Kabadüz Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Baş ise yaptıkları açıklamalarda 5 yıl boyunca tarım ve üreticiye verdiği desteklerden dolayı minnettar olduklarını dile getirdiler.