Karabük Postası tarafından
26 Aralık, 2022 10:41 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Kilosu 2 Bin 400 TL, Cezası 109 bin 503 TL

Karabük’te, kış aylarının vazgeçilmezi olan salep doğada çok zor bulunması ve toplanması ile yapımının emek gücüne dayalı olması dolayısıyla kilosu 2 bin 400 liradan alıcı buluyor. Kış aylarının vazgeçilmez içecekleri arasında yer alan ve salepgiller familyasından otsu bir bitki olan salebin, kış klasiği olmasının yanı sıra birçok faydası da bulunuyor. Solunum yolu hastalıklarına karşı vücut direncini arttıran salebin özellikle kış aylarında içildiğinde grip ve nezle gibi soğuk algınlığına, doyurucu olması, enerji vermesi, içerdiği kalsiyum ve protein sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmesi gibi birçok nedenden dolayı vazgeçilmez içecekler arasında yer alıyor. Salep üreticisi İsmail Yılmaz, salebin yazın ve kışın farklı kullanıldığını belirterek, “Safranbolu’nun birçok yerinde özellikle ormanlarda yabani salep yetişiyor. Ekilerek üretimi de yapılıyor. Salep kış aylarının en güzel içeceğidir. Yaz aylarında da dondurma yapımında kullanılan bir üründür. Biz de yaz aylarında hazırlayarak kuruturuz. İhtiyaca göre de değirmende öğütürüz. İçmek için ya da dondurma için hazırlarız” dedi. Salebin pahalı olsa da kıymetli ürün olduğunu söyleyen Yılmaz, “Salebin fiyatı 2 bin 400 TL ve benzeri fiyatlarda. Salep pahalı olduğu kadar kıymetli bir üründür. Normalde 16-17 çeşit salep var. Toplanan 6-7 kilogram yaş salepten 1 kilogram kuru salep elde edilir. Bir kilo salepten de yaklaşık 200 fincan salep çıkar” ifadelerini kullandı. "SADECE KIŞ KEYFİ DEĞİL, BİRÇOK FAYDASI VAR" Soğuk havalarda daha çok tüketilen salebin birçok sağlık sorununa da iyi geldiğini vurgulayan Yılmaz, “Salep vücudu ısıtır. Kış aylarında keyifli olması dışında bu özelliği de çok belirgindir. Göğsü yumuşatarak öksürük, soğuk algınlığı, nezle, boğaz ağrısına iyi gelmesi ile birlikte özellikle bağırsak problemlerinde çok kullanılır. Bağırsak solucanlarını düşürür ve kabızlığı geçirir. Zihni açarak çalışma gücünü artırır. Bünyeyi zinde tutar” şeklinde konuştu. İsmail Yılmaz, salebin tüketimi ile ilgili ise, “Tüketim olarak yarım çay kaşığı toz salepten bir fincan salep çıkar ya da bir litre süte bir tatlı kaşığı salep atılıp Türk kahvesi gibi isteğe göre şeker katılıp pişirerek yapılabilir. Biz zaten baharatçı olduğumuz için çoğu üründe olduğu gibi salebin satışını yaparken de tarifini de veriyoruz” diye konuştu. 'Beyaz altın' olarak da bilinen, toplaması ve üretiminin zor olduğu salebin ormandan kaçak yollarla toplanmasının ise 109 bin 503 TL cezası bulunuyor. (İHA)

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
08 Nisan, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Karabük Üniversitesi’nin yükselen başarı grafiği masaya yatırıldı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında düzenlenen Nisan ayı Senato Toplantısı’nda Karabük Üniversitesinin akademik ve bilimsel muvaffakiyetleri ile 2025 maksatları ele alındı. Rektör Kırışık, üniversitenin muvaffakiyetinin her geçen gün ivme kazandığını vurguladı.
Karabük Üniversitesi (KBÜ) Nisan ayı senato toplantısı, Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık başkanlığında Senato Toplantı Odası’nda gerçekleştirildi. Toplantıya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ve Prof. Dr. Elif Çepni ile Genel Sekreter Lütfü Köm ve öbür senato üyeleri katıldı.
Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin son devirde akademik, bilimsel ve memleketler arası alanda elde ettiği muvaffakiyetleri kıymetlendirdi. Rektör Kırışık, "Karabük Üniversitesi olarak; nitelikli eğitim, üst seviye araştırma kapasitesi, memleketler arası alakalar ve toplumla bütünleşme misyonuyla Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumları ortasında yer alma gayemize kararlılıkla ilerliyoruz. Üniversitemizin yarınlarını, bugünden inşa ediyoruz" tabirlerini kullandı.
Rektör Prof. Dr. Fatih Kırışık, bilhassa YÖK raporlarında birinci 20 üniversite ortasında yer alma başarısı, TÜBİTAK 1001 ve Erasmus+ projelerindeki artış ve nitelikli mecmua indekslerindeki yayın görünürlüğü üzere göstergelerin, Karabük Üniversitesinin yükselen muvaffakiyet grafiğini ortaya koyduğunu belirtti.
Senato üyeleriyle paylaşılan aylık sunumda araştırma ve geliştirme projeleri, ulusal ve memleketler arası akademik iş birlikleri, bilim merkezli yaklaşım, dijitalleşme stratejileri, yeşil yerleşke uygulamaları ve milletlerarasılaşma üzere bahisler ön plana çıktı.
Ayrıca, üniversitenin 2024 yılı YÖK İzleme ve Kıymetlendirme Raporları’nda üst sıralarda yer alması, TÜBİTAK projelerindeki artış ve sanayi iş birliklerindeki gelişmeler ayrıntılı formda ele alındı.
Toplantının devamında senato üyeleri, Karabük Üniversitesinin gelecek maksatlarına ait görüş, teklif ve katkılarını paylaştı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.