Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ’NDE BİR AZİM ANITI, NAİM SAV.,

Köşe Yazıları Yayın: 03.12.2022 14:13
3 ARALIK ENGELLİLER GÜNÜ’NDE BİR AZİM ANITI, NAİM SAV.,

 

Ankara’dan İzmir’e giderken Susurluk’a girmeden önce sağdaki toprak yola saparsanız Balıklıdere Köyü’ne ulaşırsınız. Sizi önce karşılaştığınız köylülerin sevgi ve sıcaklığı, sonra Naim’in adeta botanik bahçesini andıran çiçeklerinin kokusu, kuş ve tavuklarının cıvıltısı karşılar. Siz daha bahçe kapısını açmaya çalışırken O tekerlekli sandalyesiyle hemen önünüzde bitivermiş, ellerinizi avuçlarının arasına almıştır bile., Önce çok şaşırırsınız, kendi yaptırdığı küçük bir villayı andıran yuvasını, bahçesini, çiçek ve sebzelerini, tavuk ve kuşlarını hatta ağaçlarda asılı kendi elleriyle yaptığı şirin mi şirin kuş yuvalarını görünce…

Birden etrafınıza Balıklıdere Köyü’nün güzel kızları, genç delikanlıları ve güler yüzlü yaşlıları doluşur. Naim’in yüreğinden taşan insan sevgisi onlara da bulaşmıştır. Sırayla sarılırlar size, “hoşgeldin” derler. Ayranlar, şuruplar, börekler gelir. Ama kahveyi sadece Naim yapar. Tekerlekli sandalyesinde kucağına aldığı tepsiden sunar “kırk yıllık hatırı olan” kahveyi.

Naim SAV 1949 yılında bu köyde doğmuştur. Askerden dönünce bir yakını aracılığıyla İstanbul’da bir fabrikada çalışmaya başlar. 1974 yılının Kasım ayında işyerinde kaynak yaparken 3 ton ağırlığındaki bir çelik direk tam beline düşer. Belden aşağısı felç olur. Ağır bir paraplejidir artık… 4 yılı tedavi amacıyla hastanelerde geçer. Sonra köyüne döner. Kaza tazminatıyla satın aldığı bir arsaya kendi evini yapar. Yalnız yaşamak zordur. Evlenmek yuva kurmak ister. Kendisi gibi bir eş arar. Çevre il ve ilçelerde buldukları hep hayata küsmüşlerdir. “Benim hayatım da kararmasın” diyerek bu işten vaz geçer ve yalnız yaşamın zorluklarına kendisini alıştırmaya başlar.
Evinde gerekli olan tamiratlar, sadece kendisinin değil başkalarının kullandığı tekerlekli sandalye, bisiklet, çeşitli araç-gerecin bakım ve onarımı artık O’nun işidir.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, roman ve filmlere konu olabilecek bu zorlu yaşam nedeniyle seni saygıyla selamlıyorum Sevgili dostum Naim SAV… Yüreğindeki insan sevgisi hiç azalmasın, yaşama azmin hiç kırılmasın…

* Başkanımız A. Faruk ÖZTİMUR ve arkadaşımız Tekin KARTAL’ı rahmetle andığım bu görsel 20 yıl önce çekilmiştir.
Fikret GÖKÇE

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Eğitim Yayın: 06.05.2024 08:00
İhlas Haber Ajansı
Geleceğin Baristaları ve Kahve Tutkunları KBÜ’de “Temel Barista Eğitimi” Aldı

Karabük Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KABÜSEM) bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi akademisyenleri tarafından kahve sektöründe kariyer yapmayı hedefleyenler ve kahve severler için “Temel Barista Eğitimi” verildi.

KABÜSEM bünyesinde Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz tarafından kahveye ilgi duyan her bireye alanında önemli bir başlangıç yapmak amacıyla 17 kişiye “Temel Barista Eğitimi” verildi.

Kursiyerler, kahve sanatları ve endüstri: yetiştirme, işleme, kavurma ve sunum, makine ekipman eğitimi, temel barista hijyen kuralları, espresso alım tekniklerini kavrama, aspresso bazlı sıcak kahveler yapım ve sunum teknikleri, espresso bazlı soğuk kahveler yapım ve sunum teknikleri, 3. nesil kahve yapım ve sunum teknikleri, latte art teknikleri ve uygulamaları, milkshake, smoothie ve kokteyl grubu içeceklerin yapım ve sunum teknikleri, yöresel kahvelerin yapım ve sunum teknikleri ile gıda güvenliği ve hijyen eğitim gibi konularda toplamda 38 saat eğitim aldı.

Karabük Üniversitesi bünyesinde KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın destekleriyle kurulan atölyede Safranbolu Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İrfan Yurt ile beraber barista eğiticiliği yaptıklarını ifade eden Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Yılmaz, geçekleşen eğitim süreci ile ilgili konuştu.

Yılmaz, “Burada birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil olmak üzere kahvelerimiz var. Bunları tek tek bizzat kursiyerlerimize gösteriyoruz, yapıyoruz, yaptırıyoruz” dedi.

Yılmaz, bütün kursiyerlere ilgi gösterdiklerini dile getirerek, “Espresso makinesinde yeni olarak öğüttüğümüz kahveyi temperlemesinden, espressonu nasıl alınacağına kadar bütün aşamaları tek tek göstererek kursiyerlerimize öğretiyoruz. Aynı zamanda da ‘Süt nasıl köpürtülür, kreması nasıl alınır, latte kreması, cappuccino kreması nasıl olur?’ Bunların hepsini tek tek detaylı bir şekilde izah ediyoruz” diye konuştu.

17 kursiyerin eğitim aldığını ve taleplerin her geçen gün arttığını, farklı alanlardan ve bölümlerden kursiyerlerin olduğunu, kahveye ilgi duyan, kahve kültürünü benimsemiş herkesin ilgi ve talepte bulunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu kursta kahve üzerine kahve hazırlama noktasında birçok deneyimi elde ediyorlar. e-Devlet’ten taranan sertifikalarımız var. Üniversite bünyesinde bunları biz veriyoruz. Bu sertifikayla kafelerde barista olarak çok rahat bir şekilde kursiyerlerimiz çalışabiliyorlar, iş bulabiliyorlar. Şu anda kahve yeni bir trend, ciddi bir eğilim var bu alanda. Öğrenci nüfusunun yoğun olduğu yerlerde birçok kafe mevcut. İnsanlar buralara gidip zaman geçiriyorlar. Dolayısıyla bu yoğun olan kafelerde kursiyerlerimiz de çok rahat iş bulabilme imkanına sahip oluyorlar. Kalifiyeli eleman yetiştiriyoruz. Bütün kahvelerimizi her şeyi tek tek gösteriyoruz, yaptırıyoruz. Dolayısıyla onlar da deneyim kazanmak kaydıyla çok rahat bir şekilde iyi bir barista olabiliyorlar” dedi.

Safranbolu Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü 2. sınıf öğrencisi Fatma Güler, 38 saatlik bir eğitim aldıklarını ifade ederek, “Burada her çeşit kahve türünü öğrendik. Sıcakları, soğukları, frozenları, meyvelileri, smoothieleri hepsini öğrendik. Kahveleri çok seviyorum. Hepsinin nasıl yapıldığını öğrenmek istedim. Böylelikle hocalarımızın sayesinde bir eğitime tabi tutuldum. Kahvelerin aslında zor bir şekilde yapılmadığını, kolay bir şekilde olduğunu ama el becerisi gerektirdiğini görmüş oldum. Aslında biz tüm öğrenciler için bu, avantaj oldu. Çünkü baristalık ilerideki mesleklerin başında geliyor. Herkes artık kahve içmeye başladı ve ileride büyük bir alanı kaplayacağını düşünüyorum. Bu yüzden iş imkânının daha fazla olduğunu, bu alanda ilerlemek isteyen kişilere öncülük ettiğini, hocalarımızın sayesinde büyük bir şekilde bize katkıda bulunduklarını düşünüyorum. O yüzden ileride iş hayatında önemli yere sahip olacağını düşünüyorum” diye konuştu.