Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

Ayılar 300 Kovana Zarar Verdi

Kastamonu Yayın: 29.11.2014 09:28
Yazar:
Ayılar 300 Kovana Zarar Verdi

KASTAMONU ’da ayıların yaklaşık 300 kovanı parçalaması sonucu arıcılar 1 milyon 300 bin TL zarara uğradı.
Ormanlık alanda yiyecek bulamadıkları için yerleşim yerlerine kadar inen ayılar, karınlarını doyurabilmek için kovanları parçalayıp içerisindeki balı yiyor. Havaların soğuması ve kış mevsiminin gelmesine rağmen aç kaldıkları için kış uykusuna yatamayan ayılar, arıcıların kabusu oldu. Kastamonu’da ayı zararlarının giderek arttığını belirten Kastamonu Bal Üreticiler Birliği Başkanı Nedim Ayhak, ayıların bilhassa arıcılara yönelik büyük maddi zararlarının olduğunu ifade ederek, “Sahil ilçelerimizde İnebolu, Bozkurt, Doğanyurt, Araç başta olmak üzere birçok ilçe ve köylerimizde kovanları parçalayarak içerisindeki balı yemektedir. Kovanlar parçalanınca da arılar ölmektedir.
Bunun için arıcılarımıza güneş enerjili elektrikli çit sistemleri yaptırmaya başladık. Fakat soğuk havalarda da güneş enerjili çit sistemi çalışmadığı için arı kovanları da genellikle köyden uzaktadır. Bu da çare olmamaktadır. Bu yüzden bizim arıcılarımız ne yapacağını şaşırmıştır. Çünkü kanun gereği ayı vurmak yasaktır. Fakat arıcılarımız ne yapsınlar. Bu durumda elinden gelen bir şey yok” dedi.
Ayıların Kastamonu’da mezarlıklara kadar girip mezarları tahrip ettiğini ve ceset çıkarttığını hatırlatan Ayhak, şöyle konuştu:
“Artık ayılar Kastamonu’da mezarlıklara kadar girip mezarları bile kazmaya başladılar. Her akşam bir üyemizden kovanlarının ayılar tarafından parçalandığı bildirilmektedir. Bu konuda yetkililerden yardım bekliyoruz. Yetkililer, artık bu konunun çaresini düşünecekler. Ya ayıları ormanda besleyecekler ya da ayıların arıcılara verdikleri zararları tazim edecekler.”
Ayıların Kastamonu’da 300 kovanı parçaladığını açıklayan Ayhak, “Ayıların verdikleri zararlar, Kastamonu’da 300 kovan civarında oldu. Bir kovan 350-400 TL civarında tutuyor. Bu da maddi olarak hesapladığımız zaman 1 milyon 200 bin lira civarında oluyor. Bu da bizim için büyük bir kayıptır” ifadelerini kullandı.
Kastamonu’da iki birliğin bulunduğunu ve bu birliklere bin tane arıcının üye olduğunu anlatan Ayhak, şunları söyledi:
“Kayıtlı olmayan yani amatör dediğimiz 1 ile 30 kovan arasında olan yüzlerce arıcıda var. Bizler, 30 ve üzeri kovana sahip olanları üye yapıyoruz. Bunun altındakiler amatör olarak geçiyor.”
“Kastamonu’nun balı, Karadeniz Bölgesi’nde kalitelidir ve güzeldir” diyen Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ayhak, “Belki bir Anzer balı kadar değil ama bu kaliteye ve lezzete yakındır.
Bu yüzden Kastamonu’da bizim ballarımız lezzetli olduğu için ayılar, demek ki en çok bizim bölgemizde kovanlara zarar veriyor. Diğer illerde de belki ayılar kovanlara zarar veriyor ama Kastamonu’daki kadar zarar gören yok. Herhalde bizim ballarımızı lezzetini çok beğendiği için hoşuna gittiği için bu şekilde zararlar veriyor” dedi.

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Gündem Yayın: 03.05.2024 10:49
İhlas Haber Ajansı
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 69,80, aylık yüzde 3,18 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi’ni açıkladı. Buna göre, TÜFE’deki değişim 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,72, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 69,80 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 59,64 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 51,20 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 103,86 ile eğitim oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,03 ile sağlık oldu. Buna karşılık, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 9,56 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2024 yılı Nisan ayı itibarıyla, 13 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 7 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 123 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık yüzde 72,72, aylık yüzde 3,24 oldu

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2024 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 3,24, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 18,58, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 72,72 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,57 olarak gerçekleşti.

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 55,66 arttı, aylık yüzde 3,60 arttı

2024 yılı Nisan ayında Yİ-ÜFE bir önceki aya göre yüzde 3,60 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 15,61 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 55,66 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 45,83 artış gösterdi.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde yıllık yüzde 60,03 arttı

Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 74,68 artış, imalatta yüzde 60,03 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 4,79 artış ve su temininde yüzde 66,71 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara mallarında yüzde 54,88 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 65,83 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 66,35 artış, enerjide yüzde 29,84 artış ve sermaye mallarında yüzde 66,33 artış olarak gerçekleşti.

Yİ-ÜFE imalat ürünlerinde aylık yüzde 3,26 arttı

Sanayinin dört sektörünün aylık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 4,51 artış, imalatta yüzde 3,26 artış, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 7,30 artış ve su temininde yüzde 1,93 artış olarak gerçekleşti. Ana sanayi gruplarının aylık değişimleri; ara mallarında yüzde 2,95 artış, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 3,63 artış, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 4,77 artış, enerjide yüzde 5,08 artış ve sermaye mallarında yüzde 1,98 artış olarak gerçekleşti.