Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası

92’lik Dede Omurilik ameliyatı ile hayata yeniden tutundu

Gündem Yayın: 10.11.2017 13:53
Yazar:
92’lik Dede Omurilik ameliyatı ile hayata yeniden tutundu

92 yaşındaki Durmuş Karaağaç’a 6 Bel omurga vidası, 2 adet bel disk protezi koyularak bel ağrılarından kurtuldu

Karabük  Özel Medikar Hastanesi yaptığı omurilik ameliyatı ile bir ilke daha imza attı. Uzun yıllardır bel ağrısı çeken 92 yaşındaki Durmuş Karaağaç isimli hastanın omurgasına, 6 adet bel omurga vidası, 2 adet bel disk protezi koyuldu. 2 saat süren ameliyat sonrası hasta aynı gün ağrısız bir şekilde yürümeye başladı.
Hastanın 1 ay önce şiddetli bel ağrısı şikâyeti ile geldiğini belirten Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Serkan Atasoy, “Yaptığımız muayeneden sonra ileri derece de 2 bölgede bel kayması, 2 yerde kopmuş, omurilik kanalına baskı yapan ileri derecede bel fıtıkları, belinde osteoporoz ( kemik erimesine) bağlı çökme kırığı ve omurilik kanal daralması tespit ettik. Hastamızın yaşı nedeniyle ilk etapta 15 günlük bir ilaç tedavisi uyguladık. Rahatsızlığı geçmeyip, ağrıları daha da artması üzerine, anestezi uzmanlarımızın da onayını alıp hastamızı ameliyat yaptık.” dedi.
Omurga hastalıklarının mahkûmiyet olmadığını belirten Atasoy, “Bu yaşta bir hastaya uygulanan bu tedavi belki Türkiye’de bir ilk. Tabi şifa ilk olarak Allah’tan, tüm ameliyat ekibi olarak biz vesile olduk. Ameliyat sırasında yardımcı olan tüm ameliyathane ve anestezi ekibine teşekkür ederim. Ameliyatımız 2 saat sürdü ve aynı gün öğleden sonra korse ile hastamızı ağrısız bir şekilde yürüttük” diye konuştu.
Hiçbir ağrısı kalmadığı belirten 92 yaşındaki Durmuş Karaağaç ise, “Bel ağrılarım çoktu, çok şükür kurtuldum. Ağrısız bir şekilde yürüyorum, sadece ayaklarımda çok az bir güçsüzlük var. Oda geçecekmiş. Doktorumuzdan, herkesten Allah razı olsun. Hiç bir ağrım kalmadı,y ürürken ağrım olmuyor” dedi.

 

Paylaş:

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Sağlık Yayın: 05.05.2024 00:48
İhlas Haber Ajansı
‘Obezite, psikolojiyi olumsuz etkiliyor’

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Recep Aktimur, “Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” dedi.

Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Recep Aktimur, obezitenin psikolojiyi olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Kendi deneyimlerini aktaran Prof. Dr. Aktimur, “Bizim kendi deneyimlerimizde gördüğümüz, kişilerin psikolojik olarak kendilerini boşlukta hissettikleri zamanlarda kilo almaya eğilimli olduğudur. Birçok hastamız bu dönemlerde kilo almakta ve yaşanılan sorunlar nedeniyle kilo verememektedir. Bu kişilerde ilerleyen dönemde obezite ve psikolojik sorunlar iç içe geçmekte ve birçok hastamızda iş ve sosyal yaşamda ciddi bozulmalar görülmektedir” diye konuştu.

“Obez kişiler psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında”

Obez kişilerin psikolojik ve ruhsal huzur açısından risk altında olduklarını dile getiren Prof. Dr. Aktimur, “Obez bireylerde sosyal izolasyon oluşur ve bu durum obezitenin geri dönüşümsüz hale gelmesine yol açar. Obez bireyler hem fiziksel olarak hem de çok yüksek oranda görülen depresyon nedeniyle günlük işlerini yapmakta zorlanırlar, çabuk yorulurlar, kişisel bakımlarını yapmak bile onlar için çok zorlaşır. Diğer yandan obeziteye bağlı gelişen kronik hastalıklar, bireyleri bir çıkmaza sürükler ve birçok insan bu kısır döngü içinde kendine güvenini kaybeder” şeklinde konuştu.

“Obezite ameliyatı olduktan sonra psikolojik durum”

Obezite ameliyatlarından sonra kilo verme sürecinin başladığını ve uzun süre devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aktimur, şu bilgileri paylaştı:

“Ameliyat edilen hastaların çoğunda obezite nedeniyle gelişen depresyon bulunduğundan ameliyat sonrasında kilo verme sürecinde hızlıca depresyonun gerileyeceği düşünülse de, durum her zaman bu şekilde seyretmeyebilir. Bu dönemde kilo veriyor olmanın oluşturacağı pozitif etki, ameliyat sonrası dönemde aslında önceden bir nevi tedavi yerine geçen yemek yeme alışkanlıklarının değişmesi ile negatif yönde etkilenebilir. Bu yüzden ameliyat için uygulanacak prosedürün yemek yeme konforunu çok bozmayacak şekilde seçilmesi ve hastalara cerrahi tarafından geniş destek verilmesi çok önemlidir. Biz kendi hastalarımızda uyguladığımız ‘Hızlandırılmış iyileşme protokolleri’ ile hasta konforunu artırarak, ‘liberal beslenme önerileri’ ile hastalarımızın bu süreci daha rahat geçirmesini sağlayarak ve onlara her an kendilerini koruyan ve sarmalayan bir aile içinde olduklarını göstererek bu dönemi çok daha rahat atlatmaktayız. Bu yaklaşım ile hastalarımızda ameliyat sonrası dönemde çok daha az depresyon gözlemlemekte ve mutluluk düzeyinin arttığını deneyim etmekteyiz.”

“En iyi psikolojik destek, hastaların uzman hekime rahat ulaşabilmesidir”

Doktora ulaşmanın hasta tarafından önemine değinen Prof. Dr. Aktimur, “Biz kendi protokolümüzde uyguladığımız ve çok başarılı sonuçlar elde ettiğimiz şekilde en iyi psikolojik desteğin, hastaların kendilerini ameliyat eden cerraha çok rahat ulaşabilmeleri olduğunun farkındayız. Doktorları ile olan sıkı ve pozitif bağlantıyı önceden ameliyat ettiğimiz hastalarımızla aralarında kurduğumuz aktif sosyal portallarla desteklemekteyiz” ifadelerini kullandı.