Reklam
Reklam
Yusuf Korkmaz Avatarı
Yusuf Korkmaz tarafından
27 Eylül, 2023 16:20 tarihinde yayınlandı
0

900 İşletmeye 18.422 TL Ceza

Karabük İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan gıda denetimlerine aralıksız devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık son bir ayda 900 işletmenin denetlendiğini ve kurallara uymayan işletmelere 18.422 TL idari para cezası kesildiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın talimatıyla başlayan denetimler kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü gıda kontrol ekipleri lokanta, restoran, kafe gibi toplu tüketim yapılan işletmelerde incelemelerde bulunuyor.

Denetimler üçer haftalık periyotlar halinde gruplara ayrılarak yapılıyor. İlk aşamada lokanta, restoran, kafe ve otel gibi toplu tüketim yerlerinin denetimi yapıldı. İkinci aşamada, kasap ve şarküteri denetimleri başladı ve 29 Eylül tarihinde bu denetimlerin de sona ereceği belirtildi. Üçüncü aşamada ise okul kantinlerinin teknik, hijyen ve muhafaza koşullarına uyup uymadığıyla ilgili  denetimler gerçekleştirilecek. Ayrıca Su ürünlerinde ise balıkçılar ve gölet işletmelerinin denetimi yapılacağı kaydedildi.

HİJYEN VE MUHAFAZA KOŞULLARINA UYGUNLUK DENETİMİ

Ülke genelinde olduğu gibi Karabük’te de yapılan denetimlerde gıda satışı yapılan kasap ve şarküteriler ile bakkal, market, büfe gibi işletmelerin kayıt altına alınıp alınmadığı, izlenebilirlik şartlarını sağlayıp sağlamadığı, asgari teknik, hijyenik ve muhafaza koşullarına uyulup uyulmadığı yönündeki denetlemelerin hız kesmeden devam ettiği bildirildi.

1 AYDA 900 İŞLETME DENETLENDİ

81 İlde eş zamanlı olarak başlatılan gıda denetimleri kapsamında son 1 ayda 900 işletme denetlenirken, bu işletmelerden kurallara uymayanlara 18 bin 422 TL idari para cezası kesildiği bildirildi.

YILBAŞINDAN BUYANA KARABÜK’TE 2.569 İŞLETME DENETLENDİ

Öte yandan yılbaşından buyana 2 bin 569 işletme denetlenirken,  son yapılan denetimlerle birlikte kurallara uymayan işletmelere  toplam 36 bin 871 TL idari para cezası uygulandı. Karabük İl Tarım ve Orman Müdürü  Çetin Ayvalık, İl genelinde toplu tüketim yerlerine yönelik denetimlerin İl ve İlçe müdürlüklerinde görevli uzman kontrol görevlileri ile aralıksız devam edeceğini belirtti. Yapılan denetimlerde olumsuzluk tespit edilmesi durumunda 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yasal işlemler uygulanacağını duyurdu.(Yusuf Korkmaz)

Bizi sosyal medyadan takip edin
tokatta asiri yagis kirazi vurdu NZpP27LT
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Haziran, 2026 00:15 tarihinde yayınlandı
0 0

Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu

Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.

Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.

İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.

Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin