blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
17 Ekim, 2024 00:15 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

“9. Tarım Fuarı” kapılarını ziyaretçilerine açtı

Karadeniz’in en büyük tarım fuarı olma özelliği taşıyan "9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı" kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “9. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı”, tarım ve hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren firmalar ile çiftçileri bir araya getirdi. Traktörler, zirai dronlar, tarım makineleri, gübre, tohum, fide, fidan, zirai ilaçlar, hayvancılık, hayvani üretim makineleri, hayvancılık ekipmanları, yem sektörü ve ambalaj gibi birçok ürünün sergilendiği fuarda 71 firma stant açtı.
Fuarın açılışında konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, Fuar ve Kongre Merkezi’nde yeni bir fuarın daha açılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, “Üretim merkezi olan, Yeşilırmak ve Kızılırmak Nehirlerinin suladığı bereketli ovalara sahip Samsun, Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’na ev sahipliği yapıyor. Üreticiler, çiftçiler ve sanayicilerimiz bu fuarda buluşuyor" dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise "Fuarlar bizler için çok önemli. Samsun’da, Karadeniz Bölgesi’nin en büyük tarım fuarını düzenledik. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı 76 bin çiftçimiz var. 48 bin de hayvancılıkla ilgili çiftçimiz mevcut. Bunlara biz bütün bu makinelerin olduğu yerleri gezdirirsek çok büyük maliyeti olacaktı. Tüm çiftçilerimiz ile yenilikçi olan makineleri bu çatı altında birleştiriyoruz. Sadece Samsun değil, Ordu, Çorum, Tokat, Sinop illerinden çiftçilerimiz de burada. Geçtiğimiz yıl 63 firma fuarda stant açmıştı. Bu yıl ise 71 firma burada stant açtı” diye konuştu.
Açılışa ayrıca Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nihat Soğuk, Tekkeköy Belediye Başkanı Mustafa Candal, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır ve çiftçiler katıldı.
Tarım Fuarı 20 Ekim’e kadar açık kalacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
01 Temmuz, 2025 16:37 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Samsun’da Depozitosu Yönetim Sistemi uygulaması başladı

Türkiye genelinde Etraf Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen 7 vilayetten biri olan Samsun’da "Depozitosu İdare Sistemi" uygulaması başladı.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonda Türkiye Çevre Ajansı tarafından "Depozito İdare Sistemi Uyum Toplantısı" düzenlendi. Toplantıda Depozitosu Olan Ambalajlar (DOA) makinesi tanıtıldı. Birinci olarak konuşan Türkiye Çevre Ajansı Lideri Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, "Türkiye’de sıkıntı bir süreci hayata geçirmeye çalışıyoruz. Dünyada 18 Avrupa Birliği ülkede toplamda da 70 ülkede uygulanan bir sistemi, bu kadar süratli ve kısa mühlet içerisinde bu kadar geniş coğrafyada birinci kez uygulayacağız. Sistemimiz yerli ve ulusal teknoloji ile geliştirilmiş seviyededir. İnanıyorum ki biz projeyi Samsun’da tesirli bir biçimde hayata geçireceğiz. Birinci 2 makine ile başlayacağız. Daha sonra sayımız süratli bir halde artacak. 2025 yılı sonunda bütün Türkiye’de 2026 yılı içerisinde de tam depozitolu sisteme geçecek halde hayata geçireceğimiz bir proje olacak. DOA logosu olan o eserler yılda 25 milyar adet üretiliyor. Bunlar çöp olarak kayboluyor ya da tabiata karışıyor. Türkiye sanayicilerimiz üretimde bulunurken yurt dışında cam yahut pet ithal etmek zorunda kalıyor. Her şeyden evvel bu sistem ithalatı azaltacak" dedi.

"Vatandaşlarımızın geri dönüşüm sistemine katılır hale gelmesine katkı sağlıyor"
Programda konuşan Samsun Valisi Orhan Tavlı, "Samsunumuzun, Türkiye Çevre Ajansı tarafından hayata geçirilecek olan Depozito İdare Sistemi’nin birinci uygulanacak vilayetler ortasında yer alıyor olmasına da büyük bir heyecan duyuyoruz. Etraf kirliliğinin önlemesinin yanı sıra belediyelerimizin atık toplama ve depolamam maliyetlerinin azalmasına, tertipli depo alanlarının ömrünün uzamasına, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına, güç tasarrufuna, vatandaşlarımızın geri dönüşüm sistemine katılır hale gelmesine, etraf şuurunun artmasına katkı sunması hedeflenen depozito idare sisteminin muvaffakiyetle uygulanması için vereceğimiz her takviye, çocuklarımızın geleceğine yapacağımız en kıymetli yatırımdır. Hem etraf kirliliğin önüne geçecek hem de ekonomik olarak kayba geçen tek kullanım ambalaj idare sistemini yenileyerek ülkemize de ekonomik olarak katkı sağlayacak bu sistem kapsamında yürütülecek çalışmalara da tüm paydaşlarımızın katkı sunacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Depozito sistemine ülke olarak gereksinimimiz olduğu kaçınılmaz"
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Yönetim Kurulu Lideri Salih Zeki Murzioğlu, "Bugün burada olma sebebimiz ise çok özel. Hepimiz gururlu ve memnunuz. Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. Samsun kentimiz, Depozito İdare Sistemi’nin pilot vilayetlerinden biri olarak seçildi. Tüm Samsun olarak Türkiye tarihinin en büyük ve kapsamlı etraf projesini sahipleneceğimizden ve muvaffakiyete ulaştıracağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. Bu muvaffakiyet, kentin tüm dinamiklerinin iş birliği içinde çalışmasıyla mümkündür. Bugün burada gerçekleştirilen bu toplantı da sürecin ve istişare kültürünün en değerli göstergelerinden biridir. Hepimizin isteği; israfın önlenmesi, kaynaklarımızın daha verimli kullanılması. Bu noktada atık büyük ehemmiyet kazanıyor. Tüm dünyada atıklar artık stratejik hammadde olarak değerlendirilmeye başlandı. Atık oluşumunu engelleyecek yahut minimize edecek siyasetler kapsamında atığın kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması çok kıymetli. Bu noktada; depozito sistemine ülke olarak gereksinimimiz olduğu kaçınılmaz" biçiminde konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekteri Melih Perçin ise "Bugün tanıtımı yapılan depozito iade makinesi üzere yenilikçi uygulamalarla kentimizi daha pak, daha yaşanılabilir hale getirmeyi hedefliyoruz" tabirlerini kullandı.
Protokol üyelerinin DOA makinesine atık atmasıyla program son buldu.

Çalışma sistemi ve Samsun’da kurulan yerler
DOA makinesi çalışma sistemi şu formda:
DOA uygulaması birinci olarak telefon yahut tablete indiriliyor. DOA uygulamasında ’Depozito İade İşlemi’ butonuna basılıyor. Makine ekranında görünen karekodu DOA uygulamasında yer alan ’Depozito İade İşlemi’ butonuna tıklayarak telefona okutuluyor. Ardından ambalaj makineye atılıyor ve iade bedeli kişinin DOA dijital cüzdanına yükleniyor. Şu an yalnızca Samsun Büyükşehir Belediye binasında ve Samsun Etraf Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binasında bulunan makine ilerleyen günlerde yaygınlaşması bekleniyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin