Reklam
Reklam

800 yıllık Selçuklu medresesi ayağa kaldırılacak

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Çorum’da Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi medresenin yeniden ayağa kaldırılacak. Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, medresenin önemine değinerek, “Anadolu Selçuklulardan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese” dedi.

Çorum’da, Cumhurbaşkanlığı onayıyla kentte devam eden arkeolojik kazılar içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Vali Zülkif Dağlı, Selçuklu döneminde kervan yolları geçiş güzergahında bulunan ve dönemin önemli yerleşim merkezi konumundaki Kalehisar kazı alanı ve ören yerindeki 800 yıllık geçmişe sahip bulunan medresede incelemelerde bulundu. Vali Dağlı, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin ile birlikte tarihi medreseyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kalehisar’da hem bilinen hem bilinmeyen bir kent olduğunu dile getiren Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kalıntıları günümüze ulaşan medresede, çökme tehlikesine karşı çelik konstrüksiyon yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Şahin, medresenin koruma altına alınmasıyla birlikte içerinde ve çevresinde temizlik ve restorasyon yapabileceklerini söyledi. Şahin, medrese ayağa kaldırıldıktan sonra kültür ve turizm hayatına kazandırılabileceğini ifade etti.

Şahin, medresenin Anadolu Selçuklu Devletine ait Çorum’daki tek medrese olduğunu vurguladı.

“Anadolu Selçuklular’dan Çorum’da ayakta kalan tek medrese”

Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Vali Zülkif Dağlı, “Anadolu Selçuklular’dan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese. Anadolu Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan tek medrese olduğu için bizim için önemli. Burayı ayağa kaldırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve üniversitelerimizle birlikte çalışmalarımızı hızlandıracağız. Rutin süreçlerin dışında burada daha hızlı nasıl çalışma yapabiliriz hocalarımızla bunun planlamasını yapıyoruz. Bu süreçte Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaremiz ve belediyelerimiz en önemli paydaşlarımız olacak” dedi.

Medresenin ayağa kaldırılması için öncülük edeceklerinin altınız çizen Dağlı, “Burası ülkemiz için önemli, kadim medeniyetimiz için önemli. Kadim medeniyetimizin bir eseri. Burayı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Kalehisar Medresesi, açık avlulu, iki eyvanlı tek katlı medreseler grubu içerisine giren yapı bu yönüyle önem taşıyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yenice’de Off-Road heyecanı için geri sayım başladı

ChatGPT Image 21 Haz 2026 14 00 10
Berkay Doğan Avatarı
Berkay Doğan tarafından
21 Haziran, 2026 14:00 tarihinde yayınlandı
Yapay Zeka
Yazıyı sesli dinle
0 0

Yenice ilçesinde 17-20 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek Off-Road Yarışları öncesinde hazırlık çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Adrenalin tutkunlarını bir araya getirecek organizasyon için Bağbaşı Köyü Kocaoğlu Mevkii’nde yarış alanının hazırlanmasına yönelik çalışmalar yoğun şekilde sürdürülüyor.

Yenice’nin doğal güzellikleriyle öne çıkan Bağbaşı Köyü Kocaoğlu Mevkii, dört gün boyunca motor sporlarının merkezi olmaya hazırlanıyor. Yarışların güvenli ve sorunsuz şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla parkur düzenleme, zemin iyileştirme, seyirci alanlarının oluşturulması ve teknik altyapı çalışmalarına ağırlık veriliyor.

Organizasyon kapsamında yarışmacıların zorlu etaplarda mücadele edeceği parkurda iş makineleriyle düzenleme çalışmaları yapılırken, katılımcılar ve izleyiciler için gerekli güvenlik tedbirleri de titizlikle planlanıyor. Bölgenin engebeli arazi yapısı ve doğal engelleri, yarışlara ayrı bir heyecan katacak.

Yetkililer, yarışların ilçenin tanıtımı ve turizmi açısından da önemli katkılar sağlayacağını belirterek, Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda sporcu ve ziyaretçinin Yenice’ye gelmesinin beklendiğini ifade etti.

17-20 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek Off-Road Yarışları için hazırlıkların önümüzdeki günlerde tamamlanması planlanırken, organizasyona yoğun katılım olması bekleniyor. Yarış severler, Yenice’nin eşsiz doğasında gerçekleştirilecek bu büyük heyecan için gün sayıyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin