Reklam
Reklam
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0

800 yıllık Selçuklu medresesi ayağa kaldırılacak

Çorum’da Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi medresenin yeniden ayağa kaldırılacak. Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, medresenin önemine değinerek, “Anadolu Selçuklulardan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese” dedi.

Çorum’da, Cumhurbaşkanlığı onayıyla kentte devam eden arkeolojik kazılar içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Vali Zülkif Dağlı, Selçuklu döneminde kervan yolları geçiş güzergahında bulunan ve dönemin önemli yerleşim merkezi konumundaki Kalehisar kazı alanı ve ören yerindeki 800 yıllık geçmişe sahip bulunan medresede incelemelerde bulundu. Vali Dağlı, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin ile birlikte tarihi medreseyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kalehisar’da hem bilinen hem bilinmeyen bir kent olduğunu dile getiren Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kalıntıları günümüze ulaşan medresede, çökme tehlikesine karşı çelik konstrüksiyon yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Şahin, medresenin koruma altına alınmasıyla birlikte içerinde ve çevresinde temizlik ve restorasyon yapabileceklerini söyledi. Şahin, medrese ayağa kaldırıldıktan sonra kültür ve turizm hayatına kazandırılabileceğini ifade etti.

Şahin, medresenin Anadolu Selçuklu Devletine ait Çorum’daki tek medrese olduğunu vurguladı.

“Anadolu Selçuklular’dan Çorum’da ayakta kalan tek medrese”

Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Vali Zülkif Dağlı, “Anadolu Selçuklular’dan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese. Anadolu Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan tek medrese olduğu için bizim için önemli. Burayı ayağa kaldırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve üniversitelerimizle birlikte çalışmalarımızı hızlandıracağız. Rutin süreçlerin dışında burada daha hızlı nasıl çalışma yapabiliriz hocalarımızla bunun planlamasını yapıyoruz. Bu süreçte Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaremiz ve belediyelerimiz en önemli paydaşlarımız olacak” dedi.

Medresenin ayağa kaldırılması için öncülük edeceklerinin altınız çizen Dağlı, “Burası ülkemiz için önemli, kadim medeniyetimiz için önemli. Kadim medeniyetimizin bir eseri. Burayı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Kalehisar Medresesi, açık avlulu, iki eyvanlı tek katlı medreseler grubu içerisine giren yapı bu yönüyle önem taşıyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin
corumda galatasaray taraftarlar sokaklari bayram yerine cevirdi cqsZWxdR
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
10 Mayıs, 2026 08:30 tarihinde yayınlandı
0
0

Çorum’da Galatasaray taraftarlar sokakları bayram yerine çevirdi

Galatasaray’ın şampiyonluğunu ilan etmesinin ardından Çorum’da ve Alaca ilçesinde binlerce taraftar sokaklara döküldü. Kadeş Barış Meydanı ve şehrin ana caddelerinde bir araya gelen her yaştan vatandaş, şampiyonluğu meşaleler ve tezahüratlarla kutladı.

Trendyol Süper Lig’de Galatasaray’ın şampiyonluğunu garantilemesiyle Çorum’da ve Alaca ilçesinde taraftarlar maçın bitiş düdüğüyle birlikte ellerindeki bayraklar ve formalarla sokaklara akın etti. Sarı-kırmızılı taraftarlar, kutlamaların merkezi olan Kadeş Barış Meydanı’nda marşlar eşliğinde doyasıya eğlendi. Şehrin en işlek caddelerinde yüzlerce araçla konvoylar oluşturuldu. Sarı-kırmızılı taraftarlar, bayraklarla süslenen araçlarıyla şehir turu attı.

“İyi ki Galatasaraylıyız”

Maç sonrasında sokağa çıkarak kutlamalara katılan Cüneyt Çeltek, “Çok mutluyuz şu anda duygularımı anlatamıyorum. İyi ki Galatasaraylıyız. Çok teşekkür ediyorum babama anneme. Ben babadan Galatasaraylıyım. Evlatlarımda benimle birlikte bu takımı tutuyorlar. Tüm Galatasaray oyuncularına ve camiasına bizlere bu duyguyu yaşattıkları için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“İlklerin takımı Galatasaray”

Büyük sevinç yaşadığını ifade eden Engin Sadık Öz de, “Bu sene oğlumun 4. şampiyonluğu, doğdu doğalı şampiyonluk kutluyor. Seneye inşallah 5. şampiyonluğu kutlayacağız üst üste. İlklerin takımı Galatasaray. Alkışlayalım” diye konuştu.

“Seneye 5. kez şampiyon olup kendi rekorumuzu tazeleyeceğiz” diye konuştu.

Dört kez üst üste şampiyon olmanın bir kez daha gururunu yaşadığını söyleyen UltrAslan Taraftar Grubu Çorum Koordinatörü olan Mustafa Dalkıç ise, “Gururluyuz ve mutluyuz dört sene üst üste şampiyon olmanın gururu bir kez daha yaşıyoruz. Seneye beşinci kez şampiyon olup kendi rekorumuzu tazeleyeceğiz. İnşallah Avrupa’da aynı başarıyı gösterip şampiyonlar liginde güzel yerlere gelmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin