Reklam
Reklam

800 yıllık Selçuklu medresesi ayağa kaldırılacak

Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
19 Ağustos, 2024 16:00 tarihinde yayınlandı
0

Çorum’da Anadolu Selçuklu dönemine ait tarihi medresenin yeniden ayağa kaldırılacak. Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, medresenin önemine değinerek, “Anadolu Selçuklulardan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese” dedi.

Çorum’da, Cumhurbaşkanlığı onayıyla kentte devam eden arkeolojik kazılar içerisinde yer alan ve Anadolu Selçuklu döneminin önemli kentlerinden birisi olan, Alaca ilçesine bağlı Mahmudiye köyünde bulunan Kalehisar ören yerinde arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Vali Zülkif Dağlı, Selçuklu döneminde kervan yolları geçiş güzergahında bulunan ve dönemin önemli yerleşim merkezi konumundaki Kalehisar kazı alanı ve ören yerindeki 800 yıllık geçmişe sahip bulunan medresede incelemelerde bulundu. Vali Dağlı, Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin ile birlikte tarihi medreseyi gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kalehisar’da hem bilinen hem bilinmeyen bir kent olduğunu dile getiren Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kemal Şahin, Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Kalıntıları günümüze ulaşan medresede, çökme tehlikesine karşı çelik konstrüksiyon yapılması gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Şahin, medresenin koruma altına alınmasıyla birlikte içerinde ve çevresinde temizlik ve restorasyon yapabileceklerini söyledi. Şahin, medrese ayağa kaldırıldıktan sonra kültür ve turizm hayatına kazandırılabileceğini ifade etti.

Şahin, medresenin Anadolu Selçuklu Devletine ait Çorum’daki tek medrese olduğunu vurguladı.

“Anadolu Selçuklular’dan Çorum’da ayakta kalan tek medrese”

Kalehisar’ın Türk tarihi açısından çok önemli bir yer olduğunu vurgulayan Vali Zülkif Dağlı, “Anadolu Selçuklular’dan bugüne kadar Çorum’da ayakta kalan tek medrese. Anadolu Selçuklulardan günümüze kadar ulaşan tek medrese olduğu için bizim için önemli. Burayı ayağa kaldırmak için Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve üniversitelerimizle birlikte çalışmalarımızı hızlandıracağız. Rutin süreçlerin dışında burada daha hızlı nasıl çalışma yapabiliriz hocalarımızla bunun planlamasını yapıyoruz. Bu süreçte Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Özel İdaremiz ve belediyelerimiz en önemli paydaşlarımız olacak” dedi.

Medresenin ayağa kaldırılması için öncülük edeceklerinin altınız çizen Dağlı, “Burası ülkemiz için önemli, kadim medeniyetimiz için önemli. Kadim medeniyetimizin bir eseri. Burayı hep birlikte ayağa kaldıracağız. Kalehisar Medresesi, açık avlulu, iki eyvanlı tek katlı medreseler grubu içerisine giren yapı bu yönüyle önem taşıyor” diye konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin

GSB Karabük yurdu inşaatında sona gelindi

GSB Karabuk yurdu insaatinda sona gelindi
Aylin Sarıoğlu Avatarı
Aylin Sarıoğlu tarafından
16 Haziran, 2026 15:11 tarihinde yayınlandı
0

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Karabük’te yapımı sürdürülen GSB Karabük Yurdu inşaatında çalışmalar son aşamaya ulaştı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Coşkun Güven, Yatırım ve İşletmeler Şube Müdürü Nizamettin Yılmaz ile birlikte inşaat alanında incelemelerde bulunarak yetkililerden çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.

Tamamlandığında 419 gence hizmet verecek modern yurt kompleksinin Karabük’ün barınma kapasitesine önemli katkı sağlayacağını belirten Gençlik ve Spor  İl Müdürü Coşkun Güven, gençlerin güvenli, konforlu ve sosyal imkanları güçlü ortamlarda barınmasının öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Bakanlığın yatırımlarıyla Karabük’te gençlere daha kaliteli yaşam alanları sunmaya devam ettiklerini ifade eden Güven, inşaat çalışmalarının planlanan takvim doğrultusunda ilerlediğini belirterek yurdun kısa süre içerisinde öğrencilerin kullanımına açılacağını kaydetti.

Yeni yurt kompleksinin hizmete girmesiyle birlikte üniversite öğrencilerinin barınma kapasitesinde önemli bir artış sağlanacak.

Bizi sosyal medyadan takip edin