Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
20 Ağustos, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

800 yıllık camiyi kurtarmak için çevresindeki ağaçları kestiler

800 yıllık camiyi kurtarmak için çevresindeki ağaçları kestiler
A+ A-

Trabzon’un Hayrat ilçesinde bulunan 809 yıllık tarihi camiyi kurtarmak için mahalle halkı bir araya gelerek aldıkları izin doğrultusunda cami çevresinde bulunan ağaçları kesti.
Hayrat ilçesi Balaban mahallesinde bulunan ve tarihi 1215 yılına dayanan Doğanmahalle Camii’nde son günlerde çatısında ve minaresinde deformelerin olması, çevresinde bulunan mezarların da ağaçlar nedeniyle zarar görmeye başlaması ile mahalle halkı çözümü cami çevresinde bulunan ağaçları kesmekle buldu.
Mahalle muhtarı Muhammet Mustafa Kurulay caminin tarihi bir cami olduğunu belirterek "Vatandaşlar buradaki ağaçları 15-20 sene önce buraya dikti. İşlerin bu duruma geleceğini hesap edemediler. Şimdi de mahalleli toplandı, karar aldılar. bu ağaçları kesmek istiyoruz diye. Ben de mahallenin muhtarı olarak kaymakamlığa gittim, resmi müracaatımı yaptım. Ayrıca ağaçlar elektrik tellerine kadar uzanıyordu. Mezarlara zarar veriyor, camiyi çürütüyordu. Bu şekilde dilekçemizi verdik kaymakamlığa. Kaymakamlık resmi kurumlar yazıyı gönderdi, onlardan da bize gelen yazı üzerine biz de buradaki vatandaşlar ile beraber alınan iznin ardından ağaçları kestik. Burada bir kişinin isteği üzerine değil, bütün köylülerin isteği ile bu kararı aldık. Biz gerekli izinleri aldık ve bu işlemi gerçekleştirdik. Burada hiç bir kanunsuz iş yapılmadı. Ağaçlar camiye zarar veriyordu, camiyi çürütüyor, mezarlıkları patlatıyordu" dedi.

"Yörede cuma namazının kılındığı ilk cami olarak biliniyor"
Tarihi caminin tarihi özelliklerini kaybetmek üzere olduğunu dile getiren Kurulay, "Biz caminin çatısını yeni yaptırmıştık, her tarafını yosun bağladı. Bu verilen zararlar neticesinde biz bu kararı aldık. Biz tarihimize sahip çıkmakla yanlış mı yaptık? Yanlış olsa devlet bize zaten müsaade etmezdi. Bu ağaçları bodur çam olarak alındı, dikildikten 15-20 sene üzerine bu hale geldiler. Bu ağaçların burada 40-50 sene kaldığını düşünsen, bu ağaçları vinç ile alma şansınız da yok, çünkü buraya araç gelemiyor. Bu cami bu yörede tarihte ilk cuma namazının kılındığı camidir" diye konuştu.
Caminin çürüdüğünü gören mahalle halkının karar aldığını ve bunun sonucu olarak ağaçların kesildiğini kaydeden Mustafa Çolakoğlu da "Bu ortak alınmış bir karardır. Zaten muhtara söylendi. Resmi yazılar zaten yapıldı. Buraya izinsiz bir şey yapılmadı. Cami bu ağaçlardan dolayı hem yukardan görünmüyordu, hem de aşağıdan görünmüyordu. Mezarların kökleri patlıyor ve mezarlara zarar veriyordu" şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

03 Kasım, 2024 00:15
blank
İhlas Haber A.

Rize’de ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ düzenlendi

A+ A-

Rize’de her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’ bu yıl da ilgi odağı oldu.
Rize’nin Ardeşen ilçesinde her yıl geleneksel hale gelen Atmaca Güzellik ve Beceri Yarışması’nın bu yıl 5.’si düzenlendi.
Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en büyük kültür ve tutkularından biri olan atmacacılık geleneğinin bir yansıması olan yarışmada 25 atmaca güzellik ve beceride birbirleriyle yarıştı. Etkinliğe yarışmacıların dışında çok sayıda atmacasever de katıldı. Etkinlikte genç-yaşlı atmacacılar herkesin ilgi odağı oldu.
40 yıldır atmacacılık ile uğraştığını kaydeden Bülent Akdemir, "Yaklaşık 40 yıldır yani 6 yaşından beri atmacacılık ile uğraşıyorum. Çok seviyorum. Bu anlatılmaz yani yaşanır. Buna biz et, tavuk yüreği, hindi boynu, alabalık, yumurta, bu tip şeylerle bakıyoruz. Sevdikten sonra bakım maliyeti insanın gözüne gelmiyor" dedi.
3 yıldır babası ile birlikte atmacacılık yaptığını ifade eden 17 yaşındaki Doğukan Sonbay, “Suyuna, yemine, yemeğine, özellikle kaldığı yere çok dikkat ediyoruz. Altına sürekli odun serip temiz bir ortamda besliyoruz. Kemalpaşa’dan babamla birlikte atmacalarımızı getirdik. Birlikte sergileyeceğiz. Atmacacılık çok güzel bir duygu, paylaşılamaz bir sevgi" dedi.
Atmacasına çocuğu gibi baktığının altını çizen bir başka yarışmacı Recep Birinci de, "Çocukluğumdan beri atmacacılık yapıyorum. Atmacacılığı çok seviyorum. Atmacaya çocuğum gibi bakıyorum. Sabah uyandığımda kendim yemeden onu yediriyorum" ifadelerini kullandı.

"İnsanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar"
Atmaca beslemeyi çocuk büyütmeye benzeten Ardeşen Belediye Başkanı Enver Atagün de, "Yıllardır devam eden bir gelenek. Ben de çocukluğumda atmaca yakalama, evimizde babamın atmaca beslediği, bu olayı yaşamış biri olarak insanlar gerçekten bu kuşlara sevdalanıyorlar. Bu kuşun insanın elinde oturması, gözünüze bakması, elinizden yumurta yemesi. Gerçekten aşık oluyorsunuz bu hayvanlara. Dönem sonunda da göç yollarında, göç devam etmesi için salıyorsunuz. Böyle kız çocuklarımızı belli bir yaşa geldikten sonra üniversiteye gitsin, kendi ayaklarında dursun, işte ne bileyim gözünüzden sakındığınız, beslediğiniz, her şeyiyle ilgilendiğiniz, çocuklarınızı nasıl ki üniversite gönderiyorsunuz. Ben bu olayı ona benzetiyorum. Biz de bu kuşları böyle bir dönem burada sevip besleyip ondan sonra salıp göçlerine devam etmelerini sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Şifa Eczanesi
Şifa Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi İnönü Caddesi Sen Is Hanı No:1 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3500

Üniversite Eczanesi
Üniversite Eczanesi
Adres

Üniversite Mahallesi, Efsa Nur Sokak B-Blok No:1-A-B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-2726

Asuman Eczanesi
Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455