7 yaşında başladığı yorgancılık mesleğini 4. kuşak olarak 52 yıldır devam ettiriyor - Karabük Haber Postası
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2024 20:36 tarihinde yayınlandı
0
0

7 yaşında başladığı yorgancılık mesleğini 4. kuşak olarak 52 yıldır devam ettiriyor

Gümüşhane’de yaşayan 59 yaşındaki Oğuz Buruncu, 7 yaşında babasının yanında öğrendiği unutulmaya yüz tutmuş yorgancılık mesleğini 4. kuşak olarak 52 yıldır sürdürüyor.

Gümüşhane’de unutulmaya yüz tutmuş el işlemesi yorgancılığı ayakta tutmaya çalışan 59 yaşındaki Oğuz Buruncu, 52 yıldır yorgancılık yapıyor. Aile mesleği haline gelen yorgancılığın 4. kuşak temsilcisi olan Buruncu, 7 yaşında başladığı mesleğini sürdürmekte kararlı. Çocuklarına da yorgancılık mesleğini aşılayarak unutulmaya yüz tutan mesleği yaşatmak isteyen Buruncu, meslekte çırak yetişmemesi ve hazır ürünlerinin tercih edilmesi nedeniyle yorgancılığın unutulmaya başladığını ifade etti.

“Yorgancılık unutulmamalı, çırak yetiştirmek zorundayız”

Babasıyla çalıştığı yıllarda yorganların üzerine çeşitli motifler işlediklerini söyleyen Oğuz Buruncu, “Ben bu mesleğe 7 yaşında babamın yanında başladım. Bez üstünde yorgan iğnesi kullanarak öğrendim ve bugünler getirdim. Yorgancılık mesleği unutuldu, öğretilmediği ve gençler başka işlere yöneldiği için azaldı. Şimdi ben birine desem ki gel bu işi yap, bir süre sonra kaytarır zor ve emek gerektiren bir meslek. Hazır dikilmiş yorganlar, fabrika ürünleri ve elyaflar çıkınca bizim yorganlarımız unutuldu. Biz eskiden resimlerde de gösterdiğim gibi pervane olsun, tavus kuşu olsun, gelin tacı olsun, 5’li çiçek gibi şekilleri yorganlara işlerdik. Babamın yorgan üzerine işlediği bir Atatürk portresi vardı. O yorgan 1982 yılında Gümüşhane’nin kurtuluşu etkinliklerinde sergilendi orada vali tarafından babama ödül verildi. Bu meslek unutulmamalı, bu nedenle çırak yetiştirmek zorundayız” dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
Untitled 1
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan
02 Nisan, 2026 10:50 tarihinde yayınlandı
0
0

Bu neyin intikamı..!

İl Genel Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı, görev değişimi gerçekleşti.

Sekiz yıl boyunca bu koltukta oturan Ahmet Sözen görevi Ahmet Okan Kirman’a devretti. Aynı partinin iki ismi arasında gerçekleşen, son derece doğal ve olması gerektiği gibi bir devir teslim…

Buraya kadar her şey normal.

Hatta daha da ötesi; İl Özel İdaresi son yıllarda özellikle 2025’te ciddi işlere imza atmış, rekorlarla anılan bir performans ortaya koymuş. Bu başarıda emeği geçen herkesi takdir etmek gerekir.

Ama gel gör ki…

İşin ciddiyeti, dün o binanın önünde yerle bir edildi.

Devir teslim töreninin ardından ortaya çıkan manzara neydi öyle?

Davul, zurna, köçek, tenekeler…

Ortada kazanılmış bir siyasi zafer mi var?

Bir parti diğerine üstünlük mü sağlamış? Hayır!

Devreden de AK Partili, devralan da AK Partili.

Ahmet Sözen DEM Partiliydi de biz mi bilmiyorduk sorusu geliyor insanın aklına..!

Bu nasıl bir hırs, nasıl bir intikam ve nasıl bir öç alma merakı?

Kim yaptı, kim organize etti bilinmez…

Ama; Devlet ciddiyetinin olması gereken bir kurumun önünde sergilenen bu görüntüler, açık konuşmak gerekirse; seviyesizdir, gereksizdir ve yakışıksızdır.

Bugün yapılması gereken bellidir:

İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Okan Kirman, AK Parti İl Başkanı Ferhat Salt ve ilgili herkes çıkıp bu tabloyu açıkça kınamalıdır.

Yarın bu görüntünün ortağı olmayın..!