Yusuf Korkmaz tarafından
13 Ekim, 2023 16:54 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 27.12.2023 16:28
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

7. Safran Festivali Başladı

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve dünyada en iyi korunan 20 kenti arasında bulunan Safranbolu’da bu yıl 7’ncisi düzenlenen Safran Festivali başladı.

Safranbolu Kaymakamlığı, Safranbolu Belediyesi ve Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı iş birliği ile bu yıl 7’incisi  düzenlenen Safran Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Safranbolu’ya bağlı Babasultan Mahallesi’nden başlayan yürüyüş Kazdağlıoğlu Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşte safran bitkisine atıfta bulunarak hazırlanan mor kıyafetler giyildi.

Kazdağlıoğlu Meydanı’nda devam eden Safran Festivali programında ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Ardından programın açılış konuşmasını yapan Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar;  Safranbolu’nun tarihinde Cinci Hoca geldikten sonra şehirleşmeye başladığını vurguladı. Dizdar; “Bizim için önemli olan  Cinci Hocanın mezarını henüz bulamadık. Cinci Han, Hamam ve Köprülü Külliyesi yapılarak burası daha da gelişti. Safran bitkisi o yıllarda dikiliyordu. Yıllar sonra safran borsası, buradan yönetilmeye başladı. Bu konudaki çalışmaları sebebiyle İl Tarım Müdürü Çetin Ayvalık Bey’e teşekkür ederim” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise konuşmasında, “Dünya Miras Kenti 20 kentten biri olan Safranbolu, safran bitkisi “kırmızı altın” olarak bilinirliğini festivalle bütünleştirmek istiyoruz. Safranın önemini anlatacak sergiler, paneller düzenlenerek uzmanlar tarafından tanıtımının yapılması sağlanacak. Safranın üretiminin arttırılması yani sıra pazarlamasının yapılması en büyük tehlike olarak karsımıza çıkıyor. Dışarıda daha fazla üretilmesi ve bizlerin bu konuda daha bilinçli çalışmalar yapmamız gerektiğinin önemine işaret ediyorum. Katkı sağlayan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Festivalimizin yıllarca devam etmesini temenni ediyorum” dedi.

blank

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay ise yaptığı konuşmada; “Bölgemizde yetişen  1 kg safrana 170 bin çiçek gerekiyor. Safranbolu’da alan çok yetersiz bölgemizde yasal mevzuatın düzenlenerek gündeme gelmesini sağlayacağım” dedi.

Karabük Valisi Mustafa Yavuz da yaptığı konuşmada; “7. Safran Festivali Tarihi ve Kültürel zenginliği ile ön plandadır. Milli bitki ünvanlı Safran dünyada hem lezzet hem de şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Safranbolu’nun zanaatkar emekleri ilçenin özgün dokusuyla bütündür. Çevresindeki doğal güzellikleriyle destinasyon merkezidir. Doğa manzaralarıyla kireç taşı oluşumu, Bulak’taki yer altı gölüyle yerli ve yabancı turistler tarihi, kültürel ve doğa zenginliklerini bir arada görebilmektedir. Türkiye yüzyılına aktarmak için tıbbi aromatik bitkiler, el sanatları, tarihi evleriyle birlikte yer alacaktır” dedi.

Konuşmalardan sonra program Safranbolu Kanuni İlköğretim Okulu Öğrencilerinin halk oyunları gösterisi ile devam etti.

Programa katılanlara Safranbolu’ya özgü 24 çeşit baharatla hazırlanan ve içindeki en değerli baharat olan safran bitkisinin bulunduğu macun dağıtıldı. Macun ikramının ardından ise Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Safranbolu’nun tarihi lezzetlerinden safranlı zerde tatlısı vatandaşlara ikram edildi.

blank

SAFRAN HASADI ERTELENDİ

Bu yıl 7’ncisi düzenlenen Safran Festivali’nin ana konusu olan Safran hasadı ertelendi.  Safran hasadının ertelenme sebebinin henüz Safranın çiçek açmamış olması gösterilirken, hasadın ileri bir tarihte yapılacağı ifade edildi.

Festivale; Karabük Valisi Mustafa Yavuz, Milletvekili Cevdet Akay,  Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Şefik Yılmaz Dizdar, Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. (Yusuf Korkmaz)

VİDEO İZLEMEK İÇİN >>>TIKLAYINIZ<<<

blank
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Ocak, 2025 00:52 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

Gizli buzlanma kazayı beraberinde getirdi: Devrilen ’pat pat’taki 1’i ağır, 3 kişi yaralandı

Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesinde bâtın buzlanma sebebiyle şoförünün hakimiyetini kaybettiği ’pat pat’ın devrilmesi sonucunda meydana gelen kazada 1’i ağır 3 kişi yaralandı.

Kaza, Doğanyurt ilçesi Baldıran köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye nazaran, Satı G. yönetimindeki, ’pat pat’ diye tabir edilen tarım aracı, zımnî buzlanma sebebiyle şoförünün hakimiyetini kaybetmesi sonucunda devrildi. Kazada şoför ile araçta bulunan Mehmet S ve Ahmet G. yaralandı. Kazayı gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine jandarma ve sıhhat grupları sevk edildi. Olay yerine gelen sıhhat grupları tarafından birinci müdahalesi yapılan yaralılar hastaneye kaldırıldı.

Tarım aracında bulunan vatandaşların, cenaze merasimine katılmak için Küre ilçesine bağlı Çaybükü köyüne seyir halindeyken kazanın yaşandığı öğrenildi.

Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.

Cevap Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.