Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
12 Ağustos, 2024 12:15
blank
İhlas Haber A.

65 kişinin öldüğü Bozkurt’ta 3 yıl geçmesine rağmen acılar ilk günkü gibi taze

65 kişinin öldüğü Bozkurt’ta 3 yıl geçmesine rağmen acılar ilk günkü gibi taze
A+ A-

Batı Karadeniz’de 2021 yılında meydana gelen büyük sel felaketinde yıkılan ve 65 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin kaybolduğu Kastamonu’nun Bozkurt ilçesi, 3 yılda yeniden ayağa kaldırıldı. Yaraları sarılan vatandaşlar, yakınlarının acısını ise unutamıyor.

Batı Karadeniz’de 11 Ağustos 2021 tarihinde meydana gelen büyük sel felaketinden en çok etkilenen, Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde onlarca bina zarar görmüş, 65 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi ise kaybolmuştu. Aradan geçen 3 yılda yapılan yatırımlarla Bozkurt ilçesi yeniden ayağa kaldırıldı. Selin hemen ardından Bozkurt’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilçenin yaralarının sarılması için verdiği talimat neticesinde Bozkurt yaşanabilecek ihtimal sellere karşı güçlendirildi. 2021 yılındaki sele sebep olan Ezine Çayı yatağı, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan çalışma ile 30 metreden 72 metreye genişletildi. Çay yatağı içerisinde belirlenen bölgelere suyun hızını kesmek için brit, tersip bentleri yapılırken, çayın üzerine 4 büyük araç, 2 yaya köprüsü yapıldı. 6 kilometrelik bölümüne 3,5 metre yüksekliğinde beton duvarlar yapılan Ezine Çayı’ndaki çalışmaların bu yıl içerisinde tamamlanması hedefleniyor. Yeni kütüphanenin tamamlandığı ve kafelerin açıldığı ilçede son bir yıl içerisinde 46 iş yerine ruhsat verildi, Hükümet Konağı ve Emniyet Binası yıkılarak yeniden inşa edildi. TOKİ tarafından ilçede yapılan 651 kalıcı konut ise hak sahiplerine teslim edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat vermesinin ardından kısa sürede ilçeye doğalgaz verildi ve bugün itibari ile abonelik sayısı 3 bin 451’e ulaştı.

Yaraları sarıldı ama acıları ilk günkü gibi taze
Yaraların sarıldığı ve ayağa kaldırılan ilçe konut, iş yerleri, altyapı, meydan, sosyal yaşam alanları ve kurum binaları ile adeta yeniden inşa edildi. Yeni bir görünüme bürünen ilçede vatandaşlar ise yeniden yapılan ya da onarılan iş yerlerinde yeniden hayata tutundu. Yaşamanın normale döndüğü ilçede hayatını kaybeden vatandaşların acısı ise unutulamıyor. Yakınlarını kaybeden vatandaşlar 3 yıl geçmesine rağmen felaketin hüznünü ilk günkü gibi yaşıyor.

Ağabeyi ve ailesi öldü, yeğeni 3 yıldır bulunamadı
Yaşanan sel felaketi sırasında yıkılan Ölçer Apartmanı’nda Orhan Kalabalık, eşi Server Kalabalık ve oğlu Arda (11) hayatını kaybetti, diğer oğlu Yusuf (6) ise yapılan tüm arama çalışmalarına rağmen bulunamadı. Büyük sel felaketinin 3’üncü yıl dönümünde İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuşan Server Kalabalık’ın kız kardeşi Nuran Şenel, hayatını kaybeden kardeşi ve ailesini unutamadığını söyledi. Yeğeninin hala bulunamadığını ifade eden Nuran Şenel, "Sel günü buradaydım. Ailemi kaybettim. Çok zor günler geçirdik. Kardeşim, yengem ve yeğenlerimi çöken apartmanda kaybettik.Yeğenim Yusuf Efe’yi bulamadık. O günleri unutamıyorum, ailemi çok seviyordum. Aklımdan hiç çıkmıyor. Buralarda dolaşırken hep aklıma geliyor" dedi.

"Benim 5 tane evladım gitti"
Sel felaketinde Ölçer Apartmanı’nda yaşayan 5 çocuğunu kaybettiğini söyleyen "Selden önce oğlum beni aradı, ’baba sel geliyor, kaç’ dedi. Kaçıp camiye gittim. Bir baktım ki arabalar selde sürükleniyor. Ben camiden suya atlayıp tepeye kaçtım. Bir gün sonra çocuklarımın öldüğünü öğrendim. O günü hiç unutamıyorum, hala ağlıyorum. 5 evlat unutulur mu? Allah bu acıyı kimseye göstermesin. Buradaki bir esnafımız babasını kaybetti, hala ağlıyorlar. Benim 5 tane evladım gitti. Nasıl unutayım, ölmeden unutamam" diye konuştu.

Devlet destek verdi, yeniden hayata tutundu
Yaşanan selde ahşap boyama alanında faaliyet gösterdiği iş yeri yıkılan Emine Gedik ise TOKİ tarafından inşa edilen iş yerinde açtığı kadın giyim mağazası ile yeniden hayata tutundu. Açtığı iş yerinden ve online olarak kıyafet satışı yapan Gedik, devlet desteği ile yeniden yaşamlarının normale döndüğünü söyledi. "Sel felaketi öncesinde ahşap tasarım atölyem vardı. Kendim tasarımlar yapıp, Türkiye’nin her yerine gönderiyordum. Sel sonrasında çok büyük bir boşluğa düştüm. Selden sonra bo durmamak için evimin balkonunda küçük parçalar ve boyalar temin ederek çalışmaya başladım. Satış yapmaya devam ettim. Selde birinci dereceden can kaybımız olmasa da mal kaybımız çok fazla oldu. Devletimiz her daim yanımızda oldu ve mağduriyetlerimiz giderildi. Ancak yeri dolmayacak birçok şey geride kaldı. Dükkanlarımız ağır hasar aldı. İlçe olarak çok zor günler geçirdik ama devlet her zaman arkamızda oldu. 3 yıl geçti, büyük derecede ilçemiz toparlandı. Dükkanlarımız teslim edildi. Ben de ilçede büyük açık olan kadın giyimi ile ilgili bir mağaza açtım. Hem iş yerimden hem de sosyal medya üzerinden satış yapıyorum" şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

01 Kasım, 2024 12:30
blank
İhlas Haber A.

Vali Yardımcısı Çavuş: “Kuraklık riskine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmaz”

Vali Yardımcısı Çavuş: “Kuraklık riskine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmaz”
A+ A-

“Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Toplantısı”nda konuşan Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, “Gelecek nesillerin sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam standartlarının sağlanabilmesi için yaşanabilecek kuraklık riskine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmazdır” dedi.
Samsun’da, iklim değişikliğinin gelecek dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak amacıyla Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu Toplantısı yapıldı. Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde; Samsun’da Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonu, Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş‘un başkanlığında, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Mehmet Fikret Çavuş, "Son günlerde yaşadığımız iklim değişikliği insan yaşamı için çok önemli bir konu. İklim değişikliği ile birlikte yaşanabilecek kuraklığın, tarım sektörüne olan olumsuz etkilerini minimize etmek, önceden önlem almak ve tarım sektörünü kuraklığa karşı daha da bilinçlendirmek amacıyla ilimiz için ’Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi’ üyelerimizle bugün alacağımız kararlar bundan sonraki çalışmalarımıza ışık tutacaktır. İklim değişikliği artık bir çevre sorunu olmaktan öte doğrudan insan yaşamının sürdürülebilirliğini sağlayabilme sorunudur. Gelecek nesillerin sağlıklı ve sürdürülebilir yaşam standartlarının sağlanabilmesi için yaşanabilecek kuraklık riskine karşı gerekli önlemleri almak artık kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.

“Sahada eğitim ve çalışmalarımızı devam ettireceğiz"
Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ise "Son yıllardaki iklim değişikliğinin etkisiyle artan kuraklık tehlikesinin meteorolojik veriler ışığında değerlendirdiğimizde iklim değişikliğinin gelecek dönemde oluşturması beklenen olumsuz etkilerine hazırlık yapmak, kuraklık esnasında ve kuraklık sonrasında alınacak tedbirleri belirlemek, kuraklığın etkilerinin ilimizde asgari düzeyde kalmasını sağlamak öncelikli amacımızdır. İklim değişikliğinin, tarım sektörüne olumsuz etkilerini minimize etmek için çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Sürdürülebilir tarımsal su kullanımının planlanması, kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde de gerekli tedbirlerin alınması, kriz döneminde etkin mücadele programı uygulayarak kuraklık etkilerinin en aza indirilmesi, su kaynaklarının korunması ve tasarruflu kullanılmasının ileride yaşanabilecek daha büyük sorunların önüne geçilebilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Kuraklığın etkilerinin azaltılması ve etkin bir mücadele programının uygulanması için sahada eğitim ve çalışmalarımızı devam ettireceğiz" şeklinde konuştu.
Toplantıda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce 2023-2024 yılı tarımsal üretim ve kuraklık değerlendirmesi, Devlet Su İşleri 7.Bölge Müdürlüğü tarafından Samsun’da bulunan barajlarda son doluluk oranları, sulanabilir alanlar ve bunların değerlendirmesi, Meteoroloji 10.Bölge Müdürlüğü tarafından 2023-2024 tarım yılı yağışları ile iklim verileri ve bunların karşılaştırılmaları konusunda meteorolojik değerlendirmeler konularında sunumlar yapıldı.
Tarımsal kuraklıkla mücadele stratejisi ve eylem planı çerçevesinde; güncel iklim verileri, iklim değişikliğinin oluşturabileceği olumsuz durumlara karşı alınabilecek tedbirler konularında kararlar alınarak toplantının gündem maddeleri hakkında bilgi verildi. Alınan komisyon kararlarının görüşülmesi ile toplantı sona erdi.

blankNöbetçi Eczaneler

Tuğba Eczanesi
Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Uygar Eczanesi
Uygar Eczanesi
Adres

Besbınevler 75. Yıl Mahallesi 31 Nolu Sokak No:4/B Karabük

Telefon

(370) 433-6969

İrem Eczanesi
İrem Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi Sevim Apt No:2/B Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-5560

Canan Aslan Eczanesi
Canan Aslan Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Sağlık Sokak, No:38/1-C Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-1226

Deniz Eczanesi
Deniz Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Bülent Ecevit Caddesi, No:6/A Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-3689