blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
11 Ekim, 2024 16:15 tarihinde yayınlandı
A+ A-

600 yıllık Zile Panayırı semt pazarına dönüştü

Tokat’ın Zile ilçesinde asırlardır düzenlenen tarihi Zile Panayırı’nın, bu yıl Zile Belediyesi tarafından semt pazarına dönüştürülmesi tepki topladı.
Zile ilçesinde, Osmanlı döneminden bu yana düzenlenen tarihi Zile Panayırı, bu yıl sönük bir şekilde açıldı. Hititler, Persler, Selçuklu ve Osmanlı gibi pek çok uygarlığın izlerini taşıyan Zile’nin kültürel mirasıyla dikkat çeken panayır, asırlardır süren bir gelenek olarak devam ediyordu. Zile Belediyesi’nin öncülüğünde kurulan panayırın açılışını Zile Belediye Başkanı Şükrü Sargın yaptı. Panayırın tarihi özelliğinden uzak olarak semt pazarı şeklinde açılması vatandaşlar tarafından eleştirildi. Vatandaşlar, panayırın semt pazarına dönüştüğünü ve ilçe ekonomisine katkı sağlamadığını iddia ederek, dışarıdan gelenlerin vergi ödemeden satış yaptıklarını öne sürdü. 600 yıllık tarihe sahip panayırın en resmî belgesi ise Zile Kent Müzesi’nde sergilenen 1964 yılına ait bir afişte yer alıyor. Bu afişte; at yarışları, güreş müsabakaları ve yöresel lezzetlerin panayırın parçası olduğu görülüyor. Bu yıl açılan panayırda ise bu aktivitelerden hiçbirine yer verilmedi.

Samsun tarımında “Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi”
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
20 Aralık, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Samsun tarımında “Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi”

Samsun Büyükşehir Belediyesi, DOKAP iş birliği ile Samsun’da tarım kesimini canlandırmak ve yeni üretim modelleri oluşturmak gayesiyle “Samsun Tarımında Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi” hayata geçirildi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma Yönetimi Başkanlığı (DOKAP) iş birliği ile “Samsun Tarımında Yeşil Yoldan Yeşil Bahçelere Projesi” uygulanmaya başlandı. Proje, Yeşil Yol güzergahında bulunan 19 Mayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerindeki 44 mahalleyi kapsıyor.
Projenin birinci etabında Atakum, Kavak, Lâdik, 19 Mayıs ve Vezirköprü ilçelerinde 29 çiftçiye 7 bin adet kuşburnu fidanı dayanağı sağlandı. Bu fidanlar bölgedeki ziraî çeşitliliği artırarak yeni alternatif üretim alanları oluşturulmasına imkan tanıyacak. Projenin ikinci etabında ise 19 Mayıs, Atakum, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Kavak, Lâdik, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerinde 3’er dekarlık çilek, maviyemiş, kuşburnu, kızılcık, ceviz, kestane kapama bahçeleri kurulacak. Ayrıyeten fasulye, nohut ve patates tarlaları tesis edilecek. Toplamda ise 2 bin 70 dekar alanda, 690 çiftçiye kontratlı tarım modeliyle üretim yaptırılacak.
Samsun’un yeşil tarafını ortaya çıkarmak, tarım turizmini canlandırmak ve sürdürülebilir tarım faaliyetleriyle bölgedeki kırsal gelirleri artırma gayesiyle hayata geçirilen proje ile Yeşil Yol etrafında kurulacak bahçe ve tarla alanları, hem tarıma dayalı turizm potansiyelini güçlendirecek hem de lokal iktisada katkı sağlayacak. "Kendin topla kendin ye" modeliyle oluşturulacak kapama bahçelerinde, toprakla buluşan fide, fidan ve tohumlar, randımana geçerek çiftçilere yüksek randıman ve kaliteli üretim imkanı sunacak.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.