Karabük Haber Postası Karabük Haber Postası
04 Temmuz, 2024 16:07
blank
İhlas Haber A.

545 milyon yıllık fosillerin bulunduğu müzeyi 4 ayda 100 bini aşkın kişi gezdi

545 milyon yıllık fosillerin bulunduğu müzeyi 4 ayda 100 bini aşkın kişi gezdi
A+ A-

Amisos Hazinesi, 2 milyon yıllık Güney Mamudu fosilleri ve 5 bin yıl önce ameliyat edilen kafatası gibi tarihi eserlerin sergilendiği Samsun Müzesini açıldığı günden bu yana 100 bini aşkın kişi ziyaret etti.
Mimarisinde Karadeniz’in dalgalarından esinlenilen ve Karadeniz Bölgesi’nin en büyük müzesi olan Samsun Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından 13 Mart’ta açıldı. Eski arkeoloji ve etnografya müzesinden taşınan eserlerin yanı sıra eşi benzeri olmayan birçok tarihi ve kültürel eserin de sergilendiği müze, yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı oldu. Resmi rakamlara göre müzeyi, açılalı 4 ay olmadan 100 binden fazla kişi gezdi.

Eşi benzeri olmayan eserler
Samsun Müzesi, Güney Mamudu fosilinin de yer aldığı 545 milyon yıllık deniz lalesi fosili ve diğer fosiller yanı sıra, 5 bin yıl önce yapılan beyin ameliyatının izlerini taşıyan kafatası, Karun Hazinesi’nden sonra en değerli hazine olarak gösterilen Amisos Hazinesi, Amisos Mozaiği, Tunç Çağı’na ait savaş ve avcılık malzemeleri, Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk insan yerleşkesinin buluntuları, pişmiş topraktan yapılan lahit mezarlar, MÖ 5900’lü yıllara ait volkanik cam kaya eserler, Hitit Dini Merkezi Nerik’te bulunan esrarengiz tabletler ve eserlere ev sahipliği yapıyor.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

13 Kasım, 2024 12:52
blank
İhlas Haber A.

Dernekten ’diyabet’ raporu: “Bulunduğumuz yer, takdir edilebilir bir noktada”

Dernekten ’diyabet’ raporu: “Bulunduğumuz yer, takdir edilebilir bir noktada”
A+ A-

Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, Karadeniz Diyabet Derneği’nin diyabet raporunu açıklayarak, "Diyabet tedavisinde ve pratikte bulunduğumuz yer, takdir edilebilir bir noktadır" dedi.
Halk Sağlığı ve İç Hastalıkları Uzmanı, Karadeniz Diyabet Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. M. Emin Dinççağ, derneğin 2025 yılı diyabet raporu hakkında bilgi verdi. Derneğin her yıl, diyabet hastalarının sesi ve bir sivil toplum kuruluşu olarak 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde; yıllık diyabet raporu yayınlandığını söyleyen Dinççağ, "Teknolojinin gelişmesi, iletişim imkanlarının artması, yapay zeka, kök hücre teknolojisi gibi modern uygulamaların tıp alanında uygulanması gibi seçeneklerle, 2025 yılında diyabet tedavisinde ve pratikte bulunduğumuz yer, takdir edilebilir bir noktadır. Diyabet tedavisinin sadece ilaç olmadığı, diyabetik beslenmenin ve egzersizin yanında diyabet eğitiminin de tedavinin bir parçası olduğu kabul edildiğinde diyabet tedavisinde başarımız yüksektir. Diyabet tedavisinde asıl olan, yaşam tarzının değiştirilmesi ve kan şekerinin sürekli olarak takibidir. Bunun için bu yıl Dünya Diyabet Günü teması ’Diyabetlinin Refahı ve Mutluluğu’ olarak kabul edildi" diye konuştu.

"Diyabet tedavisinde başarısızlığın sebebi"
Tedavide başarısızlığın nedenleri ile ilgili, "Diyabet hastası, yaşam tarzında değişiklik yapamıyorsa, çeşitli sebeplerle, kurallı ve bilimsel tedaviyi uygulayamıyorsa veya başarısız tedavi süreci diyabetik hastayı, yordu ve boş vermişlik psikolojisine sürükledi ise başarısızlık kaçınılmazdır. Aşırı kilolu hastalarda, sağlık danışanlarından yardım almayı reddedenlerde, yemek yemeyi bir haz aracı olarak görenlerde, yorgun, sorunu önemsemeyen hastalarda, başarısızlık yüksek orandadır" şeklinde konuştu.

"Modern diyabet ilaçları diyabet tedavisinde yeterli"
Günümüzde kullanılan diyabet ilaçları ve insülinlerin, diyabet pratiğinde istedikleri sonuçları almada, hedef değerlere ulaşmada yeterli olduğuna dikkat çeken Dinççağ, "Diyabet ilaçlarının böbrekleri bozduğu, vücutta yüklenme yaptığı ve hastanın sağlığına zarar vereceği gibi söylentiler, pazarlama hilesi olup kasıtlı olarak yayılmaktadır. Diyabetlinin bu bilimsel olmayan iddialara inanmaması kendi lehinedir. Diyabet tedavisi, hasta ve hekim arasında güvene dayalı ve süreklilik arz eden bir tedavi şeklidir. Bu süreçte, kan şekerinin sürekli takibi, kan basıncının kabul edilebilir düzeylerde olması, kolesterol düzeyinin, trigliserid düzeyinin istenilen düzeylerde olması diyabet komplikasyonlarının ortaya çıkmasını engelleyecektir" ifadelerini kullandı.

“Gelecekte kök hücre ile tedavi”
Diyabet tedavisinde umut verici gelişmelerin mevcut olduğunu ifade eden Dinççağ şunları söyledi:
"Gelecekte kök hücresi ile yapılabilecek tedavilerin ve çeşitlenen insülin çeşitleri ile uygulanan tedavilerin, hastaların bilinçlenmesinin, hastaların yaşam kalitesini, yükselttiği gibi tedavide de altın standarttır. Dünya Diyabet Günü’nün teması olan diyabetlinin ‘mutluluğu’ hedefine ulaşmak, diyabetlinin konforu ve kaygılarının giderilmesi, gelecekte oluşabilecek komplikasyonların konusunda diyabetliyi aydınlatmak amacımız olacaktır. Tip 1 diyabetlilere sensör temini konusunda Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) adım atmasını da yürekten talep ediyoruz."

blankNöbetçi Eczaneler

Gülşen Eczanesi
Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331

Mutlu Eczanesi
Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Nurcan Eczanesi
Nurcan Eczanesi
Adres

Şirinevler Mahallesi, Alparslan Caddesi, No:4/F Merkez / Karabük

Telefon

(370) 415-1870

Beşbinevler Eczanesi
Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Safranbolu Eczanesi
Safranbolu Eczanesi
Adres

Yeni Mahalle Konak Çarşısı No:139/A Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 725-2594

Gökçe Eczanesi
Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455