Ihlas Haber Ajansı tarafından
07 Aralık, 2023 12:12 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

5 yılda 600 bin vakaya ulaşan ambulans ekipleri her ay Türkiye’yi 34 kere turlayacak kadar yol yapıyor

Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki ambulans ekipleri son 5 yılda 600 binin üzerinde vakaya ulaştı. 4 dakikada bir vakaya ulaşan ekipler her ay Türkiye’nin etrafını 34 defa turlayacak kadar yol yapıyor.
Samsun’da 2 acil sağlık istasyonu, 78 ambulansıyla sürekli 112 acil sağlık hizmeti veren ekipler 2023 yılında da vatandaşların ölümle yaşam arasındaki o kritik anda yanlarında oldu. İlçeleri ve il merkezi dahil 52 istasyonda 78 ambulansla 7/24 hizmet vererek 2023 yılı ilk 10 ayda 113 bin 693 vakaya ulaşan ekipler, ortalama her 4 dakikada 1 vakaya ulaştı. Son 5 yılda 600 binin üzerinde vakaya ulaşan ekipler ayda ortalama yaptığı 375 bin kilometre yolla, her ay 11 bin 86 km çevre uzunluğuna sahip Türkiye’nin etrafında neredeyse 34 kez tur atmış kadar yol yapmaya devam ediyorlar.
"Bilinçsizce yapılan müdahale birçok durumda hastalar için ağır sonuçlar ortaya çıkarıyor"
Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık, İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Emre Özgen, "Müdürlük bünyesindeki görevli 700’in üzerinde sağlık çalışanı ile 7/24 çalışmaya devam ediyoruz. Ekiplerimiz bu zorlu yolculuklarında doğa ve mevsim koşullarıyla mücadele etmekle kalmıyor, acil vakalara müdahale sürecinde olay mahallinde de çeşitli zorluklarla karşılıyor. Bu zorlukların azaltılması için vatandaşlarımıza bazı konularda hatırlatmalar yapmak istiyorum. Lütfen ekiplerimiz gelmeden travma durumundaki hastayı taşımasınlar, sadece solunum yolu kontrolü yaparak mutlaka ekiplerimizin gelmesini beklesinler. Birçok vakada özellikle trafik kazalarında yaralıların araçtan çıkarılmak istendiğini, yerlerinin ve pozisyonlarının değiştirildiğini görüyoruz. İyi niyetle yapılan bu çabalar yaralının sağlık durumunun daha kötüye gitmesinden başka bir sonuç doğurmuyor. İlk müdahalenin doğru bir şekilde yapılması çok önemli. Bilinçsizce yapılan müdahale birçok durumda hastalar için ağır sonuçlar ortaya çıkarıyor. Biz Samsun İl Sağlık Müdürlüğü olarak Acil Sağlık Hizmetleri ekibimizle vatandaşlarımızın her zaman yanındayız. Bu vesileyle 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası dolayısıyla tüm ekiplerimizin haftalarını kutluyor, fedakârca yaptıkları görevlerinden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
05 Mayıs, 2025 10:59 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

KBÜ’de Batı Karadeniz Ebeler Haftası sempozyumu düzenlendi

Karabük Üniversitesi Batı Karadeniz Ebeler Haftası Sempozyumu'na ev sahipliği yaptı.

Karabük Üniversitesi'nde düzenlenen sempozyumda, afet ve salgın dönemlerinde ebelerin toplum sağlığındaki kritik rolü ve liderlik becerilerinin önemi vurgulandı.

Hamit Çepni Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı(ÜNİDES) kapsamında gerçekleştirildi.

Avucumdaki Nefes Ebelik Kulübü'nün Ebeler Haftası ve Ebeler Günü dolayısıyla organize ettiği sempzoyuma Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Müslüm Kuzu, akademik ve idari personelile öğrenciler katıldı.

"Kriz Zamanlarında Ebelik: Umudu ve Yaşamı Desteklemek" temasıyla düzenlenen sempozyumda, afet ve salgın dönemlerinde ebeliğin önemi çok yönlü olarak ele alındı.

Sempozyumun açılış konuşmasını ve ilk oturumun başkanlığını Doç. Dr. Reyhan Aydın Doğan yaptı. "Ebelikte Liderlik ve Kriz Yönetimi" başlıklı ilk oturumda konuşan Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner, ebelik mesleğinin sadece olağan dönemlerde değil, afet ve kriz zamanlarında da kadınlar ve çocuklar için hayati hizmetler sunduğunu ifade etti. Özellikle 6 Şubat Depremi sonrasında ebelerin karşılaştığı zorluklara değinen Sayıner, kadınlara ve 0-6 yaş grubu çocuklara yönelik hizmetlerin büyük oranda ebeler tarafından yürütüldüğünü belirtti.

"Afetlerde Ebelik" başlıklı ikinci oturumun başkanlığını ise Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Çuvadar yaptı. Oturumda, Doç. Dr. Şahika Şimşek Çetinkaya ve Ebe Müeyesser Demir, afet ortamlarında ebelerin karşılaştıkları güçlükleri ve çözüm yollarını değerlendirdi.

Üçüncü oturumda, "Salgınlarda Ebelik" konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Prof. Dr. Songül Aktaş ve Dr. Öğr. Üyesi Sebahat Hüseyinoğlu üstlendi. Dr. Ebe Ebru Çalışkan ve Uzman Ebe Figen Başkan Birinci, salgın dönemlerinde sahada edindikleri deneyimleri paylaşarak, ebeliğin bu süreçlerdeki önemine dikkat çekti.

Son oturumda ise"Afet ve Salgın Durumlarında Ebelik Eğitimi" konusu ele alındı. Oturum başkanlığını Dr. Öğr. Üyesi Merve Akıncı üstlenirken, Doç. Dr. Duygu Murat Öztürk ve Ebe Cenan Kömürcü, kriz ortamlarında ebelik eğitimine yönelik yaklaşımları ve geliştirme önerilerini paylaştı.

Etkinlik sonunda, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.