12 Nisan, 2021 15:18 tarihinde yayınlandı /Güncelleme: 13.04.2021 13:26
A+A-
Bu Yazıyı Paylaş
veya linki kopyala
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0
Karabük İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü önderliğinde sivil toplum kuruluşlarının da katılımıyla 5.6 büyüklüğünde deprem tatbikatı gerçekleştirildi.
AFAD koordinasyonunda merkez Adatepe Mahallesi’nde yapılan deprem tatbikatına polis, itfaiye, UMKE, İl Sağlık Müdürlüğü, 112 Acil Servis, Devlet Su İşleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Türk Kızılay ile Telekom, doğal gaz ve elektrik dağıtım şirketlerinde görevli personel katıldı.
Senaryo gereği, meydana gelen 5,6 büyüklüğünde bir depremde doğalgaz ve elektrik dağıtım şirketlerinde görevli personel gaz ve elektrik kesimini gerçekleştirdikten sonra AFAD ekipleri, enkaz altında kalan yaralılar için kurtarma çalışması başlattı.
Gerçeği aratmayan tatbikatta "Şimşek" isimli arama kurtarma köpeği enkaz altında kalan yaralıya ulaşarak kurtarılmasını sağlarken, evde çıkan yangın itfaiye ekiplerinin kısa sürede olay yerine intikal ettirilmesinin ardından söndürüldü.
Deprem sonucu yıkılan evlerin enkazından kurtarılan yaralılar sahra hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.
Öte yandan deprem nedeniyle hasar gören hastanede ise tahliye çalışmasından önce gaz kaçağının ölçümü için özel elbiselerini giyen personel, içerideki yaralıları dışarı çıkartarak sağlık ekiplerine teslim etti.
Tatbikat sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Karabük Valisi Fuat Gürel, belli aralıklarla kentte haberli veya habersiz deprem tatbikatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Tatbikattaki senaryo hakkında bilgiler veren Gürel, 26 hizmet grubu ile afet esnasında neler yapılacağının gösterildiğini ve afet sırasında kimlerin neler yapabileceğini öğrenmesi açısından tatbikatların süreceğini ifade etti.
2021 yılının İçişleri Bakanlığı tarafından afet eğitim yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Gürel, “AFAD müdürlüğümüz belli aralıklarla bütün vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyor. Özellikle kamu kurumlarından başlamak üzere eğitimler verilmekte. Bir depremde, sel afetinde, bir heyelanda yada başka bir afette neler yapılması gerektiğini vatandaşlarımızın öğrenmesi ama aynı zamanda buraya müdahale edecek yetkili kurumlarda çalışanlarında eğitilmesi ile alakalı çalışmalar yapılmakta. Tatbikatın başarılı olduğunu düşünüyorum. Ekiplerimizi dinamik, hazır tutmak adına bu tatbikatlar devam edecek” diye konuştu.
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, 500 bireye istihdam ağlaması hedeflenen Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde çalışmaların yüzde 58’i geçtiğini ve ilerleyen günlerde firmaların inşaat çalışmalarının başlayacağını söyledi.
Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, "Vatandaş Soruyor, Lider Cevaplıyor" sloganıyla sürdürülen mahalle buluşmaları çerçevesinde ilçe halkıyla bir ortaya geldi. Kastamonu Üniversitesi Devrekani Meslek Yüksekokulu Salonunda gerçekleştirilen toplantıda ilçede yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Lider Altıkulaç, Devrekani’nin Kastamonu’nun beğenilen ilçesi olması için büyük bir özveriyle çalıştıklarını söz etti.
"850 milyon lira hibe olarak bu yatırımı ilçemize kazandırmanın memnunluğunu yaşıyoruz"
Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde ile ilgili bilgi veren Altıkulaç, "İnşaat çalışmaları tüm süratiyle devam ediyor. Kurtşeyh Mahallesi’nde eski Kastamonu yolu üzerinde bin 290 dönüm bir alanda tesis ettiğimiz, uğraştığımız altyapısı ile alakalı hiç nefes kesmeden çalışmalarını süratli bir formda takip ettiğimiz Organize Sanayi Bölgemizin İnşallah bu yılın sonunda altyapısının büsbütün bitmesini öngörüyoruz. Şu anda tüm iş kalemleri ile alakalı gerçekleşme yüzde 58 civarında. 1,5 yıldan beri hafriyat ve dolgu çalışması gerçekleştiriliyor. Toplam 3 milyon metreküp hafriyat yaptık, 3 milyon metreküp dolgu çalışmasını yüzde 85 oranında bitirdik. Bunun yanında içme suyu isale çizgisiyle alakalı, elektrik sınırıyla alakalı çalışmamız devam ediyor. Orada oluşturacağımız bir su dere yatağı var ki bin 240 metre uzunluğunda bir dere olacak. Her iki tarafın taş tahkimatı çalışması tüm süratiyle devam ediyor. Toplam 85 tane parsel ürettik. Şu an itibariyle 40 parselimize yatırımcı bulduk. Yatırımcılarımız yüzde 50 hibeli projelerini yaptılar ve Tarım ve Orman Bakanlığına teslim ettiler. Tarım ve Orman Bakanlığındaki sürecin tamamlanmasıyla, tahminimce 1 ay içerisinde oradaki işletmelerin temelleri atılmaya başlanacak. Bizim şu anda orada tahsis ettiğimiz 42 tane parselimiz var. Bunların 39 parsel ile alakalı müracaatlar bitti. Tam kapasiteyle çalıştığı takdirde 20 bin büyükbaş hayvanın besleneceği bir organize tarım bölgesi ve 500 kişinin çalışabileceği bir alan olacak. 850 milyon lira hibe olarak bu yatırımı ilçemize kazandırmanın memnunluğunu ve onurunu yaşadığımızı söz etmek isterim" dedi.
Et kombinası ile süt sürece tesisinin ilçeye kazandırılması için çalıştıklarını söyleyen Altıkulaç, "Üretimde de biz hudutlu kalmayacağız. İnşallah işletme parselleri ile alakalı altyapı bittikten sonra, yatırımcılarımızın inşaatlarını yapmaya başlamasıyla Et ve Süt Kurumunun bir kombinasını da Devrekani’ye aslında tahsis ettik. Yerini Devrekanimize kazandırmanın uğraşı içerisinde olacağız. Bununla alakalı önemli görüşmelerimiz oldu. Et ve Süt Kurumu kanalıyla et kombinası ve süt sürece tesisini bir ortada olacak formda kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.
"Önümüzdeki yılın sonuna kadar üst yapıyla alakalı çalışmaları bitireceğiz"
TOKİ tarafından ilçeye 84 konut yapılacağını duyuran Altıkulaç, "15 Mayıs’ta 84 konutluk TOKİ ihalemiz, Etraf ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından ihale edilip, mevcut hastanemizin karşısında kısa bir müddet sonra süratli bir biçimde inşa edilecek. 84 tane konuttan oluşan TOKİ’nin de bu sene içerisinde ilçemizde hayata geçirileceğini sizlerle paylaşmak isterim" formunda konuştu.
2026 yılının sonuna kadar üst yapıyla ilgili çalışmaların tamamlanacağını söyleyen Lider Altıkulaç, "Biz, 40 bin metrekare civarında bir parke döşemesini halletmeyi planlıyoruz. 100 ton bitümlü sıcak asfalt aldık. Bunu da üst yapı süreçleri tamamlanan alanlarda dökerek yollarımızın rehabilite ve tamir edilmesini sağlayacağız. Önümüzdeki yılın sonuna kadar muhtaçlık olan her yerde üst yapıyla alakalı çalışmaları bitireceğiz ve bütün programımızı bu formda planladık" biçiminde konuştu.
"Millet Bahçesi ile halı alandaki çalışmaları bu yıl bitireceğiz"
Halı saha ve millet bahçesi projesiyle ilgili de konuşan Altıkulaç, "Halı alanımız çok kar yükünden ötürü göçmüştü. Bu olay yaklaşık 3 sene oldu. Spor Toto Teşkilat Başkanlığımızca hibe edilen 9 milyon liralık bir bütçeyle onu da kısa vakitte ilçemize kazandıracağız. Temelini attık, 1,5 ay içerisinde kapalı halı sahanında inşası bitmiş olacak. Devrekani İlçe Stadyumundaki çalışmalar da tamamlanmıştı, ancak yalnızca aydınlatmasıyla ilgili süreçler kalmıştı. Onu da çözdük ve bu hafta içerisinde abonelik süreçlerinin tamamlanmasıyla birlikte ilçe stadyumundaki aydınlatma sıkıntısını da çözmüş oluyoruz. Bu bahisle ilgili Gençlik ve Spor Bakanlığından ilçemize 4 milyon lira ödenek tahsis edilmiştir. Millet Bahçemiz, Bıdık Çayırı bölgesinde yapılacak. Millet Bahçesinin temelini atıp inşaatına devam edeceğiz" tabirlerini kullandı.
Küçük Sanayi Sitesindeki eksiklikleri de tamamlayacaklarını söyleyen Altıkulaç, "İlçemize içme suyu çizgisi ile alakalı deformasyonlar var. Ondan sonra kanalizasyonla alakalı üst yapı ile alakalı parkelerle alakalı deformasyonlar var. Büsbütün oranın altını üstünü finansını da bulduk. Parasını da bulduk. Bir ay içerisinde o denli varsayım ediyorum inşaatına başlayacağız ve küçük sanayi sitesindeki tüm eksikliklerimizi gidererekten halkımızın kullanımına sunacağız" dedi.
Şenlik-Evrenye yolunu rehabilite edeceklerini belirten Altıkulaç, mahalle köy ayrımı yapmadan bu çalışmayı yapacaklarını lisana getirdi.