Ihlas Haber Ajansı tarafından
14 Mart, 2025 12:30 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

47 yıllık terzi, aldığı ve verdiği tüm paraları ütülüyor

Tokat’ta 47 yıllık terzi Ahmet Karasu, müşterilerinden aldığı ve verdiği paraları hijyen ve sistem için ütülüyor.
Tokat’ta 47 yıldır terzilik yapan 68 yaşındaki Ahmet Karasu, mesleğini icra ederken enteresan uygulamasıyla da dikkat çekiyor. 1970 yılında 13 yaşındayken çırak olarak başladığı terzilik mesleğinde 1978 yılında kendi dükkanını açan Karasu, o günden bu yana müşterilerinden aldığı ve verdiği paraları ütülüyor. Ahmet Karasu, yıllardır süregelen bu alışkanlığıyla hijyene dikkat çekerken paranın bedeline de sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Paranın pak tutulması gerektiğine dikkat çeken Ahmet Karasu, "Kendi iş yerimi 1978 yılında açtım. O yıldan itibaren paramı ütülerim. Daima yöntem böyledir. Niçin diyecek olursanız herkesin elinde mikrop oluyor. Bir de elin gavur paralarını tap taze tutuyorlar. Bizim paralarımıza gelince de yazı yazıyorlar. Her müşterimi de uyarıyorum. Lütfen kendi paramıza dikkat edelim, sahip çıkalım. Parayı aldığım vakit da verdiğim vakit da ütüleyerek veririm. Bizde metot böyledir" diye konuştu.
"Hijyenik bir uygulama oluyor"
Saygın Aslantaş isimli müşteri ise bu alışkanlığı hijyenik ve hoş bir uygulama olarak kıymetlendirerek, "Ahmet amcanın 15 yıldır müşterisiyim. Müşteriden aldığı parayı da verdiği parayı da ütülüyor. Hoş bir davranış olduğunu düşünüyorum. Hijyenik bir uygulama oluyor. Herkese de tavsiye ediyorum" dedi.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
24 Mart, 2025 16:22 tarihinde yayınlandı
A+ A-
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat

Bahar aylarında alerjik hastalıklara dikkat edilmesinin altını çizen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nurhan Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini kıymetli ölçüde tesirler ve bozar" dedi.
Liv Hospital Samsun Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) hakkında açıklamalarda bulundu. Saman nezlesine polenlerin neden olabileceğine değinen Prof. Dr. Köksal, "Mevsimsel alerjik rinit (saman nezlesi) ve astım, çoklukla bahar ve yaz aylarında polen üzere çevresel alerjenlere karşı bağışıklık sisteminin çok tepki göstermesiyle ortaya çıkan teneffüs yolu hastalıklarıdır. Alerjik rinit burun mukozasının inflamasyonu ile karakterize edilirken, astım bronşların daralmasıyla teneffüs zahmetine neden olur. Bu iki durum sık sık birlikte görülebilir ve hastaların hayat kalitesini değerli ölçüde tesirler ve bozar" diye konuştu.

"Bağışıklık sistemi poleni ziyanlı tehdit üzere algılıyor"
Temel nedenin, bağışıklık sisteminin polen üzere çevresel alerjenleri ziyanlı bir tehdit olarak algılaması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Köksal, "Polen bitki kaynaklı havada dolaşan ve protein tabiatında olan bileşiklerdir. Bu bileşiklere (alerjenlere) maruz kalındığında, bağışıklık sistemi histamin ve lökotrien üzere kimyasal hususlar salgılayarak inflamatuar bir karşılık oluşturur. Polen alerjisi çoklukla ilkbahar ve yaz aylarında ağaç, çayır ve yabani ot polenlerinin havada ağır olduğu devirlerde şiddetlenir. Ayrıyeten genetik yatkınlık, hava kirliliği ve sigara dumanı üzere çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynar. Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve kaşıntı yer alır. Astım belirtileri ise nefes darlığı, hırıltılı teneffüs, göğüste sıkışma hissi ve öksürük halinde ortaya çıkar. Teşhis koymak için hastanın hikayesi, fizik muayene ve alerji testleri (deri prick testi yahut kan testi ile spesifik IgE ölçümü) yapılır. Astım tanısı için ise teneffüs işlev testleri (spirometri) ve bronş provokasyon testleri kullanılabilir" biçiminde konuştu.

"Tedavide alerjenlerden kaçınılmalıdır"
Mevsimsel alerjik rinit ve astımın tedavisinde alerjenlerden kaçınmanın temel prensip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Köksal, "Polen düzeylerinin yüksek olduğu periyotlarda dışarı çıkmamak, pencere ve kapıları kapalı tutmak, hava filtreleri kullanmak yararlıdır. İlaç tedavisinde antihistaminikler, kortikosteroid burun spreyleri ve lökotrien reseptör antagonistleri üzere ilaçlar kullanılır. Astım denetimi için ise inhale kortikosteroidler, bronkodilatörler ve alerjen immünoterapisi (aşı tedavisi) önerilebilir. Şiddetli hadiselerde biyolojik casuslar üzere ileri tedavi seçenekleri de mevcuttur. Bu hastalıkların idaresi için tertipli doktor kontrolü ve bireysel tedavi planı büyük değer taşır" tabirlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.