40 yıllık kasap, çocukların özlemlerini gidermek için yaptığı ahşap oyuncakları dükkanında sergiliyor
Karabük’te kasaplık yapan İsmail Karadeniz(60) kendisi gibi çocuklarında geçmişe özlem duyabileceğini düşünerek ahşap malzemelerden yaptığı ürünler müşterilerinin ilgisini çekiyor.
Kentte 40 yıldır kasaplık yapan İsmail Karadeniz, geçmişe özlem duyunca çocuklarında geçmişe özlem duyabileceği düşüncesiyle eski tarımsal aletlerin oyuncağını yapmaya karar verdi. Dükkanının üst katında oluşturduğu küçük ahşap oyuncak atölyesinde ahşaptan sanat eserleri çıkaran Karadeniz, yaptığı kağnı arabası, deste arabası, dokuma tezgahı, çıkrık, traktör, römork, pulluk gibi daha çok tarımsal aletlerin ahşaptan oyuncağını dükkanında sergilemeye başladı.
Boş zamanlarında oyuncak yaptığını ve bunu sürdüreceğini belirten Karadeniz, ’’Geçmişe özlem diyebiliriz. Geçmişte kullandığımız bazı tarım aletlerine merakım olduğu için başladım yapmaya. Önce araba sonra şunu da bunu da yapabilir miyim derken gelişti. Evde dokuma tezgahını da yaptım. Bazen torunlarıma da oyuncak yaptım” dedi
Bu hobiye tarım aletlerini yaparak başladığını ifade eden Karadeniz, “Deste arabası gibi büyükbaş hayvan arabalarının, dokuma tezgahının oyuncaklarını çalışır vaziyette yapmaya çalıştım. Geçmişte asıllarını kullanmıştım, küçüklerini yapabilir miyim diye düşündüm. Artık bunlar kullanılmıyor, arasanız da bulamazsınız’’ diye konuştu.
Karadeniz, kendisi gibi çocuklarında geçmişe özlem duyabileceğini aktararak şunları söyledi: “Belki gençlere çocuklara ilham kaynağı olur, merak sararlar, geçmişe özlem duyarlar diye onlara yardımcı olsun diye böyle şeyler yaptım. Bazen okullardan çocuklara eğitim amaçlı olarak istiyorlar, onlara gönderiyoruz. Genç nesil bunların hiçbirini görmüş değil, görmesi de mümkün değil. Onun için oyuncak yapmaya devam ederek bunları göstermeye çalışıyorum.’’
Müşterilerin ahşaptan oyuncakları görünce şaşırdığını kaydeden Karadeniz, “Geçmişte bir yangın atlatmıştık. Genelde dükkanı değil de ‘bu oyuncaklara bir şey oldu mu?’ diye sordular. Etleri merak eden hiç olmadı” şeklinde konuştu.
>>>VİDEO<<<
Asya kökenli kene için hastalık bulaştırma riski şimdilik yok, patojen taraması yapılacak
Türkiye’de birinci defa görülen Asya uzun boynuzlu kenesinin şu an için hastalık taşıdığına dair rastgele bir bulgu bulunmadı.
Türkiye’de birinci kere tespit edilen Asya uzun boynuzlu kenesi (Haemaphysalis longicornis) hakkında açıklamalarda bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Kısım Lideri Prof. Dr. Adem Keskin, şu an için ülkemizde tespit bu çeşide ilişkin örneklerin rastgele bir hastalık etkeni taşıdığına dair bilimsel bir bilgi bulunmadığını belirtti. Keskin, kenenin sonlu bir bölgede bulunduğunu, vatandaşlara panik yapmamaları davetinde bulundu. Kenelerin tabiatta birçok canlıdan kan emerek ömrünü sürdüren dış parazitler olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Keskin, bu nedenle hastalık taşıma potansiyeline sahip olsalar da, her vakit hastalığı bulaştırma da rol alacağı manasına gelmediğini vurguladı. Türkiye’de yaygın olarak bilinen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının ana taşıyıcısının "Hyalomma marginatum" isimli kene çeşidi olduğunu tabir eden Keskin, bu virüsün dünya genelinde 30’dan fazla kene çeşidinde tespit edilebildiğini lakin bunların hepsinin bulaştırıcı olmadıklarını belirtti.
Prof. Dr. Keskin; "Bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez"
Dünyada binden fazla kene çeşidi bulunduğunu belirten Keskin, "Keneler parazit canlılardır ve hastalık bulaştırma potansiyeli olan parazitlerdir. Fakat bir kenede hastalık etkeninin bulunması, onun hastalık bulaştıracağı manasına gelmez" dedi.
"Şu anda bu yeni tespit edilen tıbbın (Haemaphysalis longicornis) KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir bulgu yok"
Yeni tespit edilen "Haemaphysalis longicornis" çeşidi için şimdi rastgele bir bilimsel çalışmanın yapılmadığını tabir eden Keskin, mevzuyla ilgili projelerin hazırlandığını ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi tarafından desteklenen çalışmalar kapsamında toplanılan kenelerde patojen taraması yapılacağını söyledi. Bu taramalarla, kelam konusu kene cinsinde patojen taraması yapılacak. "Şu anda bu yeni çeşidin KKKA üzere önemli bir hastalık bulaştırdığına dair rastgele bir risk kelam konusu değil. Ülkemizde bu hususta net bir bulgu yok. İlgili kurumlarla temas halindeyiz, iş birliği içinde yapılacak bilimsel araştırmalar sonuçlandığında kamuoyuyla şeffaf formda paylaşacağız" diyen Prof. Dr. Keskin, yapılan çalışmalar tamamlanmadan kesin yargılarda bulunmanın hakikat olmadığını da kelamlarına ekledi.