Reklam
Reklam
AS 1 jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
12 Mayıs, 2024 12:14 tarihinde yayınlandı
0

4 Ayda Asgari Ücret Kuşa Döndü

Yeni yılla birlikte Asgari ücrete yapılan zam dört ayda eridi. Asgari ücretli bu sürede 2.681 TL kaybederken, alım gücü ise 14.321 TL’ye kadar düştü

Ekonomide kötü gidişat en fazla Asgari ücretlileri ve emeklileri etkilerken, Yılbaşında her iki kesimin aldığı zaman adeta eriyip gitti. Asgari ücretlinin alım gücü 14.321 TL’ye kadar düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Nisan arasındaki 4 ayda tüketici fiyatlarının yüzde 18.72 arttığını hesapladı. TÜİK’in resmi enflasyonuna göre, iktidarın yıl ortasında zam yapmayacağını açıkladığı 17.002 liralık asgari ücretin alım gücü Mayıs başı itibarıyla 2.681 lira eriyerek 14 .321 liraya geriledi. Asgari ücretin alım gücü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hesabıyla 14.043 liraya, alternaif enflasyon hesabı yapan ENAG’a göre ise 13.285 liraya düştü. Mayıs ve Haziran tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışla birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 25’lere ulaşması beklenirken,  bu durumda asgari ücretin alım gücü 13.600 liraya kadar gerileyeceği için ara zam kaçınılmaz hale gelecek gibi.

Öte yandan 4 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin Mayıs başı itibariyle21.185 liraya çıkarılması gerekiyor. 4 ayda yüzde 18.72’ye ulaşan TÜFE, yıl başında memur ve emeklilerine yapılan yüzde 15’lik toplu sözleşme zammını da tümden yok etti. Ocak ayı başında  33.983 lira olan en düşük dereceli memur maaşının alım gücü Nisan ayı sonu itibarıyla 5.359 lira eriyerek 28.624 liraya düştü. 4 ayda öğretmen maaşının alım gücünde 6.027 lira, polis maaşında 7.577 lira erime meydana geldi. Yeni yıla 38 bin 220 lira maaşla başlayan öğretmenin alım gücü ise 32.193 liraya geriledi. Bu arada Enflasyon kaybından emeklilerde ağır bir darbe aldı. Yılbaşında 7.500 liradan 10 bin liraya çıkarılan, en düşük emekli aylığının alım gücü, 4 ayın sonunda bin 577 lira eriyerek 8.423 liraya geriledi. Yılbaşında 12 bin 920 lira alan en düşük memur emeklisi 4 ayda 2.037 lira kaybetti, alım gücü ise 10.883 liraya düştü.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
vaz
Asuman Doğan Avatarı
Asuman Doğan tarafından
12 Mayıs, 2026 09:30 tarihinde yayınlandı
0

BU UYGULAMADAN NE ZAMAN VAZGEÇİLECEK?

Kent merkezinde yol kenarı park düzenlemesi, esnaf ve vatandaş arasında yarattığı ücret farkıyla tartışma konusu olmaya devam ediyor

Karabük’te bir süredir tartışma konusu olan yol kenarı ücretli park uygulaması vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Daha önce gazetemizde gündeme getirdiğimiz uygulamada, esnafa aylık abonelik sistemi uygulanırken vatandaşlardan saatlik yüksek ücret alınmasının “çifte standart” oluşturduğu yönündeki eleştiriler yeniden gündeme geldi.

Kent merkezinde hayata geçirilen otopark sisteminde, esnaf günlük yalnızca 50 TL ödeyerek aracını iş yerinin önüne park edebiliyor. Edinilen bilgilere göre birçok esnaf, aylık 1500 TL karşılığında yol kenarı otopark alanlarına abone oluyor ve aracını gün boyu aynı noktada tutabiliyor.

Ancak aynı alana kısa süreliğine park etmek isteyen vatandaşlardan saatlik 50 TL ücret talep ediliyor. Bu durum, özellikle banka, eczane, resmi daire gibi kısa süreli işlerini halletmek isteyen vatandaşların park yeri bulmasını neredeyse imkansız hale getirirken, şehir içi trafik akışını da olumsuz etkiliyor.

“ESNAF GÜN BOYU 50 TL’YE PARK EDİYOR, BİZ BİR SAATLİĞİNE 50 TL ÖDÜYORUZ”

Uygulamaya tepki gösteren vatandaşlar mağduriyetlerini dile getirerek, “Anlık bir işimizi görmek için aracımızı park ettiğimizde saatlik 50 TL ücretle karşılaşıyoruz. Oysa esnaf gün boyu aynı alanı sadece 50 TL’ye kullanabiliyor. Bu adil değil. Esnaf sabah iş yerini açıyor, akşama kadar aracını orada tutuyor. Bizim 10 dakikalık işimiz için de aynı ücreti ödememiz isteniyor. Üstelik park yeri de bulamıyoruz çünkü esnafın araçları bütün gün boş yere işgal ediyor” dedi.

FİİLİ İŞGAL DE EKLENİNCE ÇÖZÜLMEZ HALE GELDİ

Öte yandan bazı esnafların, dükkanlarının önüne sandalye, duba ve çeşitli materyaller koyarak park alanlarını fiilen işgal ettiği ve vatandaşların araç park etmesini engellediği de gözlemleniyor. Bu durum, kamuya açık alanların kişisel kullanıma dönüştüğü eleştirilerini de beraberinde getiriyor. Vatandaşlar, şehirde alternatif otopark alanları bulunduğunu hatırlatarak, özellikle gün boyu park etmek zorunda olan esnafın bu alanları kullanması gerektiğini vurguluyor.

TEPKİLER BÜYÜYOR, YETKİLİLERE ÇAĞRI VAR

Vatandaşlar, yetkililere seslenerek, ücret tarifesinin yeniden düzenlenmesini ve esnaf-vatandaş ayrımının kaldırılmasını talep ediyor. “Ya herkes eşit ücret ödesin, ya da uygulama tamamen kaldırılsın” diyen vatandaşlar, aksi halde mağduriyetin büyüyeceği uyarısında bulunuyor.

Karabük kamuoyunda “çifte standart” olarak nitelendirilen uygulamanın ne kadar daha devam edeceği ise merak konusu.

Bizi sosyal medyadan takip edin