Reklam
Reklam
AS 1 jpg
Ramazan Öztürk Avatarı
Ramazan Öztürk tarafından
12 Mayıs, 2024 12:14 tarihinde yayınlandı
0

4 Ayda Asgari Ücret Kuşa Döndü

Yeni yılla birlikte Asgari ücrete yapılan zam dört ayda eridi. Asgari ücretli bu sürede 2.681 TL kaybederken, alım gücü ise 14.321 TL’ye kadar düştü

Ekonomide kötü gidişat en fazla Asgari ücretlileri ve emeklileri etkilerken, Yılbaşında her iki kesimin aldığı zaman adeta eriyip gitti. Asgari ücretlinin alım gücü 14.321 TL’ye kadar düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak-Nisan arasındaki 4 ayda tüketici fiyatlarının yüzde 18.72 arttığını hesapladı. TÜİK’in resmi enflasyonuna göre, iktidarın yıl ortasında zam yapmayacağını açıkladığı 17.002 liralık asgari ücretin alım gücü Mayıs başı itibarıyla 2.681 lira eriyerek 14 .321 liraya geriledi. Asgari ücretin alım gücü İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) hesabıyla 14.043 liraya, alternaif enflasyon hesabı yapan ENAG’a göre ise 13.285 liraya düştü. Mayıs ve Haziran tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artışla birlikte 6 aylık enflasyonun yüzde 25’lere ulaşması beklenirken,  bu durumda asgari ücretin alım gücü 13.600 liraya kadar gerileyeceği için ara zam kaçınılmaz hale gelecek gibi.

Öte yandan 4 aylık enflasyon kaybının telafi edilebilmesi için asgari ücretin Mayıs başı itibariyle21.185 liraya çıkarılması gerekiyor. 4 ayda yüzde 18.72’ye ulaşan TÜFE, yıl başında memur ve emeklilerine yapılan yüzde 15’lik toplu sözleşme zammını da tümden yok etti. Ocak ayı başında  33.983 lira olan en düşük dereceli memur maaşının alım gücü Nisan ayı sonu itibarıyla 5.359 lira eriyerek 28.624 liraya düştü. 4 ayda öğretmen maaşının alım gücünde 6.027 lira, polis maaşında 7.577 lira erime meydana geldi. Yeni yıla 38 bin 220 lira maaşla başlayan öğretmenin alım gücü ise 32.193 liraya geriledi. Bu arada Enflasyon kaybından emeklilerde ağır bir darbe aldı. Yılbaşında 7.500 liradan 10 bin liraya çıkarılan, en düşük emekli aylığının alım gücü, 4 ayın sonunda bin 577 lira eriyerek 8.423 liraya geriledi. Yılbaşında 12 bin 920 lira alan en düşük memur emeklisi 4 ayda 2.037 lira kaybetti, alım gücü ise 10.883 liraya düştü.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
samsun polisi uyardi hediye kazandiniz borcunuz var tuzagina dikkat PnDpvwJn
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
06 Mayıs, 2026 00:45 tarihinde yayınlandı
0
0

Samsun polisi uyardı: “Hediye kazandınız”, “Borcunuz var” tuzağına dikkat

Samsun Emniyet Müdürlüğü ekipleri dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla çalışma başlattı. Kentin en yoğun bölgesinde sahaya inen ekipler, vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtarak dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

Dağıtılan broşürlerde; internet üzerinden araç, ev ve arsa alım-satımlarında dikkat edilmesi gereken kurallar, online alışverişte güvenli site kullanımının önemi ve sahte ilanlara karşı uyarılar yer aldı. Ayrıca oto kiralama işlemlerinde sahte internet sitelerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.

Ekipler, özellikle sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden gönderilen linklere karşı temkinli olunması gerektiğini belirterek, “Hediye kazandınız”, “borcunuz var” gibi ifadelerle para talep eden kişilere kesinlikle itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti. Sahte icra takibi mesajlarıyla vatandaşların korkutulmaya çalışıldığına dikkat çekildi.

Broşürlerde ayrıca kendisini polis, asker, savcı veya kamu görevlisi olarak tanıtarak para ya da altın talep eden kişilerin dolandırıcı olduğu belirtilirken, hiçbir kamu görevlisinin vatandaşlardan bu şekilde talepte bulunmayacağı hatırlatıldı.

“Bilinçli Sosyal Medya Kullanımı” başlığı altında ise vatandaşlara; saygılı iletişim kurmaları, şüpheli içeriklere karşı sorgulayıcı yaklaşmaları ve kişisel bilgilerini paylaşmamaları yönünde uyarılar yapıldı.

Yetkililer, dolandırıcılık girişimleriyle karşılaşılması halinde 112 Acil Çağrı Merkezi’nin aranması gerektiğini belirterek, vatandaşların bilinçli hareket etmelerinin bu tür suçların önüne geçilmesinde büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bizi sosyal medyadan takip edin