AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak, Bartın ve Karabük’teki şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlanan ilk etapta 372 kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildiğini bildirdi.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Avcı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüğü ile özel maden ocaklarındaki kazalarda şehit düşen işçilerin yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerine yönelik hükümetleri tarafından getirilen yasal düzenlemenin ardından olumlu adımların gözle görülür olarak ivedilikle atıldığını söyledi.
Milletvekili Avcı, şunları kaydetti:
‘’Söz konusu düzenleme daha önce ilk kez 13 Mayıs 2014’teki Soma ve 28 Ekim 2014’teki Ermenek maden kazalarında yaşamını yitiren madencilerin aileleri ile sınırlı olarak çıkartılmıştı. 2015 yılında kapsam biraz daha genişletilerek 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihleri arasındaki kazalarda ölen madencilerin aileleri de kapsama alınmış oldu. Ülkemiz ekonomisine her daim katkılar sağlarken yer altı kömür madenlerinde bugüne kadar yaşanan kazalarda yaşamlarını yitiren gözü pek madenci kardeşlerimizin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınarak ölen kişinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilmeye başlandı. İstihdam hakkından sırasıyla ölen madencinin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri yararlanıyor.’’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hayata geçirilen yasal düzenlemeyle 3 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de kamuda istihdam hakkına ilişkin kuralların belirlendiğine dikkati çeken Avcı, ‘’Cumhurbaşkanımız talimat verdi, TBMM’de kabul edilen kanunla madenci ailelerine çeşitli haklar sağlandı. Tarih sınırlaması olmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin hak sahibi ailelerinden bir yakınına kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam hakkı tanınıyor’’ diye konuştu.
Milletvekili Avcı, ‘’Zonguldak, Bartın ve Karabük’teki şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlanan ilk etapta yaklaşık 372 kişi, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeye başladı.
Zonguldak ve Bartın’daki Sosyal Güvenlik Kurumlarına bu illerdekilerinin yanı sıra Karabük’ten de bugün itibariyle (31 Ağustos 2023) toplamda 622 başvuru yapılmış, bunlardan işlemleri tamamlanan 372’si kamu kurum ve kuruluşlarda işe yerleştirildi, diğerleri de evrak işlemleri tamamlandığında aynı yöntemle istihdam edilecekler. Bilinmelidir ki Türkiye genelindeki şehit madenci yakınlarının tamamı çok kısa sürede kamuda iş başı yapmış olacaklar” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ili emeğin başkenti kömür kentin milletvekili Avcı, Zonguldak’ı hak ettiği yatırımlarla büyütmeye devam ettiklerine işaret ederek, ‘’Dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi (Rabiamız; Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Durmak yok; yola, çalışmaya, hizmet ve eser üretmeye devam)’’ dedi. (İHA)


372 madenci yakını kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildi
Tokat’ta aşırı yağış kirazı vurdu
Tokat’ta son günlerde etkili olan yağışlar tarım arazilerinde büyük zarara yol açtı. Sular altında kalan bahçelerde özellikle erkenci kiraz çeşitlerinde çatlama ve dökülmeler yaşandı.
Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emin Yılar, bazı bölgelerde kirazda hasarın yüzde 100’e ulaştığını belirtti.
Geçtiğimiz yıl yaşanan don felaketinin etkilerinin henüz atlatılamadığını belirten Yılar, “Geçen yıl devletimiz çiftçiye dönüm başına destek vererek önemli bir katkı sağladı. Bu destek üreticiyi ayakta tuttu. Ancak bu yıl da özellikle Tokat’ta kiraz üreticileri çok ciddi bir afetle karşı karşıya kaldı. Bazı bölgelerde erkenci ve orta sezon çeşitlerde hasar yüzde 80 ila yüzde 100 arasında değişiyor. Ürünler tamamen çatladı ve pazarlanamaz hale geldi” dedi.
İhracata yönelik geç sezon kiraz çeşitlerinde ise umutların sürdüğünü ifade eden Yılar, yağışların sona ermesi halinde kalan ürünlerin ayıklanarak ihracata gönderilebileceğini belirtti. Ege Bölgesi’nde kiraz ihracatının başladığını hatırlatan Yılar, ürünlerin kilogram fiyatının 180-200 lira seviyelerinde olduğunu söyledi.
Kiraz üretimindeki kaybın binlerce tonu bulduğunu belirten Yılar, “Erkenci ve orta sezon çeşitlerde yaklaşık 2 bin tonluk zarar olduğunu düşünüyoruz. Eğer yağışlar durursa geç sezon ihracatlık çeşitlerden 3-4 bin ton ürün alınabilir. Ancak genel toplamda bu yıl Tokat’ta kirazda 8 ila 10 bin ton arasında ürün kaybı bekliyoruz” dedi.


