Reklam
Reklam
Karabük Postası Avatarı
Karabük Postası tarafından
03 Eylül, 2023 15:09 tarihinde yayınlandı
0

372 madenci yakını kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildi

AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, Zonguldak, Bartın ve Karabük’teki şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlanan ilk etapta 372 kişinin kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edildiğini bildirdi.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Avcı, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Kozlu, Üzülmez, Karadon, Armutçuk ve Amasra Müessese Müdürlüğü ile özel maden ocaklarındaki kazalarda şehit düşen işçilerin yakınlarının kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerine yönelik hükümetleri tarafından getirilen yasal düzenlemenin ardından olumlu adımların gözle görülür olarak ivedilikle atıldığını söyledi.
Milletvekili Avcı, şunları kaydetti:
‘’Söz konusu düzenleme daha önce ilk kez 13 Mayıs 2014’teki Soma ve 28 Ekim 2014’teki Ermenek maden kazalarında yaşamını yitiren madencilerin aileleri ile sınırlı olarak çıkartılmıştı. 2015 yılında kapsam biraz daha genişletilerek 10 Haziran 2003-13 Mayıs 2014 tarihleri arasındaki kazalarda ölen madencilerin aileleri de kapsama alınmış oldu. Ülkemiz ekonomisine her daim katkılar sağlarken yer altı kömür madenlerinde bugüne kadar yaşanan kazalarda yaşamlarını yitiren gözü pek madenci kardeşlerimizin yakınlarına bir kişilik istihdam hakkı tanınarak ölen kişinin yakınlarından biri kamuda sürekli işçi olarak istihdam edilmeye başlandı. İstihdam hakkından sırasıyla ölen madencinin eş ve çocuklarından birisi, eşi ve çocuğu yoksa kardeşlerinden biri yararlanıyor.’’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla hayata geçirilen yasal düzenlemeyle 3 Mart 2023 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete’de kamuda istihdam hakkına ilişkin kuralların belirlendiğine dikkati çeken Avcı, ‘’Cumhurbaşkanımız talimat verdi, TBMM’de kabul edilen kanunla madenci ailelerine çeşitli haklar sağlandı. Tarih sınırlaması olmaksızın kömür ve linyit madenlerinin yer altı işlerinde meydana gelen kazalarda hayatını kaybedenlerin hak sahibi ailelerinden bir yakınına kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrolarında istihdam hakkı tanınıyor’’ diye konuştu.
Milletvekili Avcı, ‘’Zonguldak, Bartın ve Karabük’teki şehit madenci yakınlarından işlemleri tamamlanan ilk etapta yaklaşık 372 kişi, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmeye başladı.
Zonguldak ve Bartın’daki Sosyal Güvenlik Kurumlarına bu illerdekilerinin yanı sıra Karabük’ten de bugün itibariyle (31 Ağustos 2023) toplamda 622 başvuru yapılmış, bunlardan işlemleri tamamlanan 372’si kamu kurum ve kuruluşlarda işe yerleştirildi, diğerleri de evrak işlemleri tamamlandığında aynı yöntemle istihdam edilecekler. Bilinmelidir ki Türkiye genelindeki şehit madenci yakınlarının tamamı çok kısa sürede kamuda iş başı yapmış olacaklar” diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ili emeğin başkenti kömür kentin milletvekili Avcı, Zonguldak’ı hak ettiği yatırımlarla büyütmeye devam ettiklerine işaret ederek, ‘’Dünya liderimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın dediği gibi (Rabiamız; Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Durmak yok; yola, çalışmaya, hizmet ve eser üretmeye devam)’’ dedi. (İHA)

Bizi sosyal medyadan takip edin
barude filistinin dunu bugunu ve yarini anlatildi YbJlKGrF
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
15 Mayıs, 2026 00:07 tarihinde yayınlandı
0
0

BARÜ’de Filistin’in dünü, bugünü ve yarını anlatıldı

Bartın Üniversitesinde (BARÜ) Filistin’in geçmişten günümüze tarihi süreci anlatılırken bölgede yaşanan insanlık dramına dikkat çekildi.

Bartın Üniversitesi (BARÜ) Filistin’de yaşanan insanlık dramına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda Kariyer Planlama Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından “Ölümcül ve Ölümsüz Kimliklerin Coğrafyası: Filistin’in Dünü, Bugünü ve Yarını” başlıklı bir program düzenlendi. Filistin meselesinin farklı boyutlarıyla ele alındığı etkinlikte konuşmacı olarak İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş yer aldı.

Rektör Akkaya, boykota devam edilmesinin önemini vurguladı

Programın açılışında konuşan BARÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akkaya, “Bugün burada ölümcül ve ölümsüz kimliklerin coğrafyasını konuşacağız. Aklımıza burada şair Mehmet Akif İnan geliyor. ‘Mescid-i Aksayı gördüm düşümde. Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu.’ Bu dizelerde ifade edilen Mescid-i Aksa’da 2,5 yıldır insanlığa sığmayan bir zulüm yaşatılıyor. Bu noktada bizler ne kadar somut adım atarsak o kadar kıymetlidir. Lütfen, her daim boykota devam edelim. Çocuklar öldü, kadınlar öldü, aileler dağıldı. Yaşanan acılarını unutmayalım, boykotu uygulayalım.” ifadelerini kullandı.

Filistin meselesini toplumsal hafıza, insan onuru, hukuk ve vicdan çerçevesinde değerlendiren Prof. Dr. Hasan Hüseyin Güneş, Filistin’de bir halkın kendi vatanında nasıl görünmez kılınmaya çalışıldığını ve buna rağmen kimliğini, hafızasını ve yaşama iradesini nasıl koruduğunu anlattı.

“Filistin’de kimlik, hafıza ve insanlık mücadelesi yaşanıyor”

Konuşmasında “ölümcül kimlik” ve “ölümsüz kimlik” kavramlarını değerlendiren Prof. Dr. Güneş, “Ölümcül kimlik, bir halkı insan olarak değil; tehdit, güvenlik sorunu ya da ortadan kaldırılması gereken bir engel olarak görmeye dayanıyor. Buna karşılık ölümsüz kimlik ise yıkılan evlere rağmen saklanan anahtarlarda, boşaltılan köylere rağmen yaşatılan hatıralarda, kaybedilen çocukların isimlerinde ve bir halkın sesini dünyaya duyurma kararlılığında varlığını sürdürüyor.” dedi.

Programda Gazze’de yaşanan insani dram detaylarıyla anlatıldı. Bombardımanlar, zorunlu göç, açlık, susuzluk, yıkılan hastaneler, okullar, ibadethaneler ve evlerin yalnızca savaşın bir sonucu olarak görülemeyeceği ifade edildi. Bir okulun yıkılmasının çocukların geleceğini, bir hastanenin vurulmasının yaralıların yaşama hakkını, bir evin yok edilmesinin ise aile hafızasını ve güven duygusunu ortadan kaldırdığı da vurgulandı.

İlgiyle takip edilen program, Filistin meselesinin insanlığın adalet, hukuk ve vicdan sınavı olduğuna dikkat çekilmesi ve bu konuda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmaların sürdürülmesi gerektiği mesajıyla sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin