blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
26 Temmuz, 2024 12:52 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin yıllık fındığın bulunduğu kutsal şehirde araştırmalar devam ediyor

Vezirköprü Oymaağaç Höyüğü’nde Hititlerin kutsal şehri Nerik’te yapılan kazı çalışmalarında 3 bin yıllık fındık ve 3 bin yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçalar bulunmuştu. Nerik’i ortaya çıkarmak için yapılan arkeolojik kazılar ara vermeden devam ediliyor.
Kazı çalışmasını yürüten ekip, Hititlerin ’Hava Tanrısı’ Nerik’e ait olduğu netleşen antik kentte 17 yıldır kazı çalışmalarını sürdürüyor. ABD, Avustralya, Almanya ve Türkiye’den uzmanlar da tarihi kentteki kazı çalışmalarına katılıyor. Antik kentte önceki yıllarda yapılan kazı çalışmalarında Hititlerin kutsal suyu olarak bilinen 52 basamaklı tünelin içinde 3 bin yıllık fındık kabuğu ile yine 3 bin yıllık bronz aletlerle kesilmiş ahşap parçaları ortaya çıkarılmıştı.
Samsun Valisi Orhan Tavlı, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Halit Doğan, Vezirköprü Kaymakamı Özgür Kaya ve Vezirköprü Belediye Başkanı Murat Gül ile birlikte Hititlerin kutsal şehri Nerik’i ortaya çıkarmak için arkeolojik kazıların devam ettiği Oymaağaç Höyüğü’nü ziyaret etti. Vali Tavlı, araştırmaların devam ettiği höyükte kazı sorumlularından çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Kutsal suyun içinden çıkan 3 bin yıllık fındık
3 bin yıllık fındığın tünelin içindeki kutsal sudan çıkartıldığı kazı ekibi tarafından ifade edilirken, yetkililer bulunan eserler hakkında, “Buradaki mabedin çok uzun yıllar kullanıldığını tahmin ediyoruz. Eski Hitit’te, yani milattan önce 16. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar kullanıldığını höyükte görüyoruz. Mabedin üzerinde bir tünel bulmuştuk, tüneli kazdıkça suya doğru ilerledik. Yaklaşık 8 metre derinlikte Hititlerin ’kutsal su’ olarak adlandırdığı bölgeye ulaştık. Nerik’in 3 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olduğunu tespit ettik. Çok ince çalışma yapmaya başladık ve tünelin içinde ahşap buluntu tespit ettik. Havuzun içinde ahşap kalıntıları bulunca biz şoke olduk. Çünkü Anadolu’da ıslak malzeme hiç bulunmuyor. O bölgeyi biraz daha kazınca fındık kabuğu da bulduk. Karadeniz Bölgesi’nin fındık üretim merkezi olduğunu 3 bin yıllık fındık kabuğu tescilledi. TÜBİTAK laboratuvarında ahşap buluntular ile fındık kabuğuna karbon testi yapıldı ve yaklaşık 3 bin yıllık bir tarih ortaya çıktı” ifadelerini kullanmışlardı.

Onlarca çivi yazılı tablet ve tarihi eser ortaya çıktı
Oymaağaç Höyüğü’nde Hititlerin kutsal şehri Nerik’te yürütülen kazı çalışmaları sonrasında bulunan çivi yazılı tabletler, en önemli maddi kültür kalıntıları olarak dikkat çekiyor. Uzun soluklu çalışmalar, araştırmalar ve tartışmalar sonucunda Hitit İmparatorluğu’nun kuzey sınırlarında olduğu düşünülen kutsal kent Nerik’in lokalizasyonu kesin olarak Oymaağaç Höyük’te yapılıyor. Samsun’un güneyinde Vezirköprü Ovası’nın ise kuzey bölümünde bulunan ve 200’e 1900 metre ölçülerindeki Oymaağaç Höyük, gerek konumu gerekse de buluntuları ile soru işaretlerini ortadan kaldırıyor. Höyük’te 2005 ve 2006 yılları arasında yapılan yüzey araştırmaları ile 2007 yılından bugüne kadar devam eden kazı çalışmaları sırasında bulunan onlarca ‘Hititçe çivi yazılı tablet parçası’, en önemli maddi kültür kalıntılarından biri olarak adlandırılıyor.
Öte yandan bölgeden çıkartılan eserler, Samsun Müzesi’nde Nerik bölümünde halkın bilgilenmesine sunuluyor.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Mustafa Akgün tarafından
03 Ekim, 2025 10:09 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

250 Bin Lira Faizsiz Evlilik Kredisi Başvuruları Başladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Gençlik Fonu kapsamında güncellenen faizsiz evlilik kredisi başvurularının başladığını açıkladı.

Yeni düzenlemeye göre 18-25 yaş arası çiftler 250 bin lira, 26-29 yaş arası çiftler ise 200 bin lira faizsiz kredi kullanabilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu destek paketine ilişkin konuşan Bakan Göktaş, “Gençlerimizin yuva kurma süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla kredi miktarlarını artırdık. Başvurular bugünden itibaren alınmaya başlandı” dedi.

Gelir Şartları Güncellendi
Fon kapsamında gelir kriterlerinde de değişikliğe gidildi. Başvuru için son 6 aylık gelir şartı, asgari ücretin 2,3 katından 2,5 katına çıkarıldı. Böylece daha fazla gencin fondan yararlanabilmesinin önü açıldı. Ayrıca, evlilikten sonraki 48 ay içinde çocuk sahibi olan çiftlerin kredi geri ödemeleri, her çocuk için 12 ay süreyle ertelenecek.

Başvurular e-Devlet’ten
Evlilik kredisi başvuruları e-Devlet ve ailegenclikfonu.aile.gov.tr adresleri üzerinden yapılabiliyor. Fonun hayata geçtiği günden bu yana Türkiye genelinde 158 bini aşkın çift başvuru yaparken, 59 binden fazla çift krediden yararlanmaya hak kazandı. Ayrıca 117 bin çift evlilik ve danışmanlık desteği aldı.

Bizi sosyal medyadan takip edin