blank
Ramazan Akca tarafından
14 Ağustos, 2014 14:26 tarihinde yayınlandı
A+ A-

3 Bin Kişilik Camide Sona Yaklaşıldı

Safranbolu ilçesinde yapımı devam 3 bin kişilik cami ve Kültür Merkezi inşaatı tüm hızıyla sürüyor sürdüğü bildirildi. Safranbolu ilçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, 2010 yılında 5 bin 60 metrekare cami arsasının Türkiye Diyanet Vakfı'na kazandırılan 3 bin kişilik Merkez Camii ve Kültür Merkezi projesinde sona yaklaşıldığını söyledi. Bugüne kadar cami inşaatına destek veren iş adamları ve hayırsever vatandaşlara teşekkür eden Yılmaztürk, "Bu proje dini ve sosyal içerikli bir projedir. Cami inşaatının hafriyatına 2011 yılında başlandı ve 2012 yılının Nisan ayında temelini attık. Mart 2014 itibarıyla kaba inşaatı yüzde 70 tamamlamış durumda. Şu ana kadar 8 milyon lira harcama yapıldı. Başkanlığımızın 3 ayrı dönemde toplam 420 bin lira desteği oldu. İnşaat bölgenin en büyük dini ve sosyal merkezi olacak. İnşaatın toplam maliyeti 22 milyon lira tutarında. İnşaatımız Safranbolu halkının ve hayırseverlerin destekleri ile devam etmektedir. 2014 yılı sonunda kaba inşaatın, 2015 yılı sonunda da tamamen bitirilmesi hedeflenmektedir” dedi. Caminin 5 bin 60 metrekare arsa üzerine 25 bin metrekare olarak inşa edildiğini de anlatan Yılmaztürk,”3 bin kişi kapasiteli caminin yanı sıra içersinde, 850 kişi kapasiteli konferans salonu, 500 araçlık kapalı otoparkı, 460 metrekare fuaye ve sergi alanı, kütüphane, bilgi erişim ünitesi, okuma salonları, 12 derslikten oluşan erkek ve kız Kur'an kursları, kreş, aile irşat bürosu, Hac ve Umre bürosu, çocuklar için oyun parkı, spor salonu olacak. Camide 2’şer adet seminer, toplantı ve kermes salonu ile 19 hizmet bürosu olacak. Bu eserle Safranbolu’da eksikliği hissedilen Merkez Camiine, konferans salonuna, otoparka ve sosyal mekânlara kavuşacaktır” dedi

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek
blank
Ihlas Haber Ajansı tarafından
22 Aralık, 2024 12:07 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Trabzon’un bu mahallesinde örnek gelenek

Trabzon’un Yomra ilçesindeki Özdil mahallesinde bir asırdır yaşatılan gelenek duyanları şaşırtıyor. Yıllardır kahvehanelerde kart ve okey üzere oyunların oynanmadığı mahallede bu gelenek yaşatılmaya çalışılıyor.
Trabzon’un Yomra ilçesinde yaklaşık 3 bin nüfuslu Özdil mahallesinde bir asırdır enteresan bir gelenek yaşatılıyor. Ulemaların yetiştiği mahallede yaklaşık 100 yıl evvel mahalle genelindeki kahvehanelerde oyun oynanmamasına karar verildi. Bu kararı yıllardır sürdüren mahalle sakinleri kart, okey üzere çeşitli oyunlar yerine sohbet etmeyi tercih ediyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Özdil Mahalle Muhtarı Sami Apaydın, “Kahvelerimizde hiçbir yerde oyun oynanmaz. Ben de hiçbir oyun bilmem. Olmasına da kimse teşebbüs etmez. Etse de sonu hayır değildir. Biz bunu bu türlü biliriz” dedi.
Yöre sakinlerinden Hüseyin Adanur, mahallede kimsenin yürek edip oyunlu bir kahvehane açamayacağını belirterek, “Burası bir ulema yatağıdır. Burada herkes hocasına, büyüğüne hürmet ve sevgi içerisindedir. Onun için hocamız kahveye girdiği anda ne kadar insan varsa ayağa kalkar hürmet ve sevgi gösterir. Burada 100 yıldan beri oyun olmamıştır. Bundan sonra da oynanamaz. Namazlarımızı kıldıktan sonra tekrar kıraathanede buluşuruz. Yatsı namazına kadar sohbet ederiz. Namazı kıldıktan sonra herkes konutuna masraf. Bu türlü bir geleneğimiz vardır. Bu devam ediyor. Çok memnunuz. Ben oyun bilmiyorum. Bugüne kadar da oynamadım. Şayet oyun oynamasını bilen varsa ilçe merkezine sarfiyat. Gençlerimiz de birebir geleneği sürdürüyor” dedi.

“Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar”
Kahvehane sahibi Mehmet Albayrak da, oyun oynamak isteyenlerin ilçe merkezine gittiklerini belirterek, “Eskilerimizin buranın uleması çok olduğundan onlara hürmet ve hürmeten hiç kimse bu işe başlamadı. Buranın insanın vakti çok kıymetli. Bir dakikası bile kıymetli. Çalışma ve üretmesi lazım. Oyun oynatmayı düşünmüyoruz. Oyun oynamak isteyenler ilçe merkezine gidiyorlar. İnşallah bu geleneğimiz sürer. Dışarıdan gelip oyun oynamak istediğini söyleyenler oluyor. Biz de yok deyince şaşırıyorlar. Öyküsünü soruyorlar. Bildiğimiz kadarıyla anlatıyoruz. Birtakımı mutlu oluyor, kimileri da canımız sıkılıyor vakit geçirseydik diyor” dedi.
Yöre sakinlerinden Asım Albayrak ise, “Kahvelerimizde oyun yok. Bu mahallenin kuruluşundan beri burada oyun yok. Bu geleneğimiz Hacı Baba’dan geliyor. Buralarda oyun falan hiçbir vakit olmamış” halinde konuştu.

“Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz”
Özdil mahallesinde yaşayan 25 yaşındaki Muhammet Bayındır ise, oyunlu kahvehanelere gitmediklerini kaydederek, “Bu gelenek devam edecek. Mahallenin bu geleneğini yıkmak olmaz. Oyun çok ön plana çıkartılacak bir bahis değil. Artık teknoloji çağındayız. Bunu telefonla da oynayabiliyorsun. Oyunun peşine gitmiyoruz. Bu mahallede büyüdüğümüz için alışkanlıklarımız bu istikamette. Oyunlu kahvehanelere gitmiyoruz. Buraya gelip çayımızı içip vakit geçiyoruz” tabirlerini kullandı.

Görüş Bildir

blank

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.