blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Temmuz, 2024 16:22 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 1dk
Yorum Sayısı: 0

3 bin 425 rakımda turizm şenliği

Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin de işbirlikçisi olduğu 10. Uluslararası Dağcılık Turizm ve Yayla Şenliği’ne katılan dağcılar, Kaçkar Dağları’nda kamp yaparak doyasıya eğlendi.
Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Çayeli Doğa Sporları Kulübü (ÇAYDOSK) iş birliği ile düzenlenen 10. Uluslararası Dağcılık Turizm ve Yayla Şenliği, 22-25 Temmuz 2024 tarihlerinde Kaçkar Dağları’nda gerçekleştirildi. Rize’nin Çayeli ilçesinde, Türkiye’nin dört bir yanından gelen dağcılık kulüpleri ve il temsilcilerinin Çayeli Belediyesi’nde bir araya gelmesiyle başlayan şenlik çerçevesinde dağ sporcuları, Çamlıhemşin ilçesindeki 2 bin 320 rakımlı Çermeşk Yaylası’na araçlarla ulaştı. Buradan, sırt çantalarıyla 4 kilometrelik bir yürüyüşle 2 bin 830 rakımlı Beyaz Buzul Gölü’ne varan dağcılar, kamp ateşi eşliğinde eğlenceli vakit geçirdi.
Şenliğin ikinci gününde ise kamp alanından hareket edilerek 3 bin 425 rakımlı Kızılbel Zirvesi’ne doğru yürüyüşe başlandı. Zirve yolculuğu sırasında üç buzul göl daha geçildi ve bölgenin endemik flora ve faunası hakkında Kastamonu Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Hikmet Haberal tarafından dağcılara bilgi verildi. Zorlu tırmanış sonunda Kızılbel Zirvesi’ne ulaşıldı ve burada Türk bayrağı dalgalandırıldı. Hikmet Haberal, bölge ve Kaçkar Dağları ile ilgili coğrafi bilgileri katılımcılarla paylaştı. Zirveden dönüşte kamp alanına geri dönüldü.
Etkinliğin bir sonraki gününde ise çeşitli aktiviteler gerçekleştirilerek kamp alanında çevre temizliği yapıldı. Şenliğin son gününde, katılımcılara sertifikaları takdim edildi. Şenlik Çayeli ilçesinde sona erdi.

Bizi sosyal medyadan takip edin
blank
Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
28 Ağustos, 2025 04:45 tarihinde yayınlandı
Okuma Süresi: 2dk
Yorum Sayısı: 0

Milli Mücadele’nin basın bayraktarı Hüsnü Açıksöz için vefa sergisi açıldı

Kastamonu’da, Ulusal Gayretin Anadolu’daki basın bayraktarı olarak gösterilen Gazeteci ve Muharrir Hüsnü Açıksöz’ün vefatının 86’ncı yıl dönümü münasebetiyle stant açıldı.
Kastamonu Valiliği Vilayet Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü tarafından, "Milli Mücadele’nin Anadolu’daki Basın Bayraktarı Hüsnü Açıksöz Sergisi" ziyarete açıldı. Vali Meftun Dallı’nın iştirakiyle açılışı yapılan stantta Ulusal Uğraşın Anadolu’daki basın bayraktarı olarak gösterilen Gazeteci ve Muharrir Hüsnü Açıksöz’ün hayatı, yapıtları ve Ulusal Gayret devrindeki katkılarına ilişkin fotoğraflar ve yazılar yer aldı.
Serginin açılışında konuşan Kastamonu Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Serhat Yılmaz, Hüsnü Açıksöz’ün Anadolu’daki güç kaideler altında gazetecilik yaptığını belirterek, Açıksöz’ün, 1919 yılında Kastamonu Sultanisi’ni bitirerek gazetecilik mesleğine başladığını kaydetti. Yılmaz, "Okulu bitirmesinin gazeteciliğe başlıyor. O devir tabi ki mütareke periyodu, bir kesinti olarak görmemiz lazım. Mütareke periyodunda 1918 yılında birtakım gazetelerin neşriyatına son veriliyor ya da son buluyor. Yeni bir devir başlıyor. Hüsnü Açıksöz ile birlikte o periyot burada edebiyat öğretmeni olan İsmail Habib Sevük’ün ’yeni dönemler, yeni fikirler ister’ dediği gibi Hüsnü Bey de o periyodun sıkıntı kaideler altında gazeteciliğe başlıyor. 15 Haziran 1919 tarihinde Açıksöz Gazetesi, ulusal gayretin yanında yer alıyor. 15 Haziran kıymetli, zira daha Sivas Kongresi toplanmamıştır. Sıkıntı bir devir, şimdi Hakimiyeti Ulusala Gazetesi ortada yok, İzmir’in işgalinden çabucak bir ay sonra Açıksöz Gazetesi yayımlanmış oluyor" dedi.
Açıksöz Gazetesi’nin Ulusal Çaba devrinde halkın bilgilendirilmesinde kıymetli bir rol oynadığını söz eden Yılmaz, yapılan çalışmaların o devir için büyük değer taşıdığını vurguladı.
Vali Meftun Kollu ise, "Kastamonu bölgesi, bilindiği üzere İstiklal Savaşı öncesinde işgal görmeyen bir yer olduğu halde Türkiye’nin işgal edilmemiş az sayıdaki yerlerinden biri olmasına karşın İstiklal Savaşında en çok şehit veren yerlerden de birisidir. Hem savaşa giden Kastamonu büyüklerimiz o zamanki kimi şehit oldu, kimi gazi hem de Karadeniz üzerinden gelen mühimmatı cephaneye her türlü kaynağın cepheye kadar ulaştırılmasındaki İstiklal Yolu dediğimiz yol üzerinden ulaştırılmasındaki katkıları ve rolü itibariyle çok büyük rol oynamış bir yerdir. Merhum Hüsnü Aaçıksöz de bu işin basın ayağını, o günkü kaideler içerisinde en ileri seviyede en güzel halde yerine getirmeye çalışmış birisidir. Biz de kendisini 86. mevt yıl dönümünde rahmetle ve şükran ile yad ediyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların akabinde Vali Kollu, sergiyi gezerek bilgi aldı. Standın yarın akşama kadar ziyarete açık olacağı söz edildi.

Bizi sosyal medyadan takip edin