Reklam
Reklam
tasarim12 1
Haber Merkezi Avatarı
Haber Merkezi tarafından
18 Nisan, 2026 16:04 tarihinde yayınlandı
0

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, Medya ve Dijital Dönüşümü Değerlendirdi

Kocaeli’de gerçekleştirilen Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 30. Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katılan Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdulkadir Çay, küresel dijital platformların medya üzerindeki etkilerini ve yerel basının ekonomik sürdürülebilirliğini sağlamak için gerekli adımları vurguladı. Çay, basının emeğini görünür kılmak ve adil gelir paylaşımını sağlamak adına önemli sistemlerin kurulması gerektiğine dikkat çekti.

Toplantıda, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan okullara yönelik silahlı saldırılara da değinen Çay, “Vefat eden eğitim camiamızın mensuplarına ve öğrenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine de sabırlar diliyorum,” dedi.

Basın İlan Kurumu, 65 yıllık köklü geçmişiyle basının yanında yer almaya devam ettiğini belirten Çay, “Sahada karşılığı olan, somut sonuçlar üreten politikalar ilkesini benimsediklerini ifade etti. Bu anlayışla, sahaya inen, dinleyen ve çözümü birlikte inşa eden bir yönetim modeli ortaya koyduklarını belirtti. Çay, ayrıca, dijital dönüşümün basının ekonomik yapısı üzerindeki etkilerini değerlendirerek, yeni gelir modellerinin oluşturulmasının önemine değindi.

Genel Müdür Çay, 2025 yılı itibarıyla 2 binin üzerindeki süreli yayına sağlanan kamu desteğinin 6 milyar TL’yi aşacağını belirterek, bu sürecin ekonomik sürdürülebilirlik için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ayrıca, medya sektörünün dijital dönüşüm ve meslek etiği alanlarında yaşadığı dönüşüme de değindi. Çay, bu dönüşüm sürecinde doğru haber üretimi ve etik sorumluluğun önemini yineledi.

Çay, Basın İlan Kurumu’nun mesleki gelişim alanındaki katkılarını da paylaştı. Yapay zeka ve dijital yetkinliklere odaklanan eğitim programları, gazeteciliğin yeni dönemine hazırlık açısından büyük önem taşıyor,” diyen Çay, üniversitelerle kurdukları iş birliklerini de stratejik bir adım olarak değerlendirdi. “Nitelikli insan kaynağı yetiştirmek ve genç iletişimcilere daha fazla staj imkânı sunmak, öncelikli hedeflerimiz arasındadır” şeklinde konuştu.

Dijital platformların medya üzerindeki tahakkümüne karşı, “Adil gelir paylaşımını sağlayan ve emeği görünür kılan bir sistemin inşası büyük önem taşıyor,” diyen Çay, telif hakları konusunda yapılan çalışmaları da kritik bir süreç olarak tanımladı.

Genel Müdür Çay, basının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirterek, güçlü bir basının güçlü bir toplum ve sağlıklı bir kamuoyu demek olduğunu söyledi. Çay, Türkiye’nin uluslararası krizlere karşı barışçı duruşunu vurgulayarak, demokrasiyi dışarıdan gelen müdahalelerle öğretilmemesi gerektiğini ifade etti.

Toplantıda ayrıca Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, yerel basına sağlanan desteklerin önemini dile getirerek, Basın İlan Kurumu’nun yerel basına yönelik geliştirdiği destek mekanizmaları, sektör adına önemli bir katkı sağlamıştır” dedi. Eğitim faaliyetlerinin özellikle İzmir’deki çalışmalarda meslektaşlar için verimli olduğunu kaydetti.

Toplantıya Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna üye gazeteci derneklerinin başkanlarının yanı sıra, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Müftüoğlu, Mehmet Ergün; Genel Kurul üyeleri Tahir Gülebak, Erdoğan Erişen, Seda Hürmüz Köktener; Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Delibaş, Özel Kalem Müdürü Sabri İşbilen, Kurumsal İletişim Müdürü Uğur Çelik ile Sakarya Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı katıldı.

 

Bizi sosyal medyadan takip edin
katid baskani toktas dogal afetler turizmi etkilemedi otellerde doluluk orani yuzde 70 aDa53Sb5
Ihlas Haber Ajansı Avatarı
Ihlas Haber Ajansı tarafından
25 Mayıs, 2026 16:45 tarihinde yayınlandı
0 0

KATİD Başkanı Toktaş: “Doğal afetler turizmi etkilemedi, otellerde doluluk oranı yüzde 70”

Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Murat Toktaş, Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan doğal afetlerin turizmi olumsuz etkilemediğini belirterek, bayram tatiliyle birlikte otellerde doluluk oranlarının yüzde 70 seviyesine ulaştığını söyledi.

Doğal afetlerin turizme olumsuz etkisinin sınırlı kaldığını ifade eden Murat Toktaş, özellikle dere yataklarına yakın inşa edilen bungalovların risk oluşturduğunu dile getirdi. Toktaş, geçmişte yaşanan can ve mal kayıplarının sektörde olumsuz algı oluşturduğunu ancak son dönemde devlet ve belediyelerin aldığı önlemler sayesinde riskli yapıların tahliye edilip yıkıldığını belirtti. Toktaş, iklim değişikliğinin ise bölge turizmine kayda değer bir zarar vermediğini kaydetti.

“Havza’daki sel termal tesisleri etkilemedi”

Yakın zamanda Samsun’un Havza ilçesinde meydana gelen selin termal tesisleri etkilemediğini dile getiren Murat Toktaş, “12 Mayıs’ta Havza ilçemizde yoğun bir yağış meydana geldi. Bundan yaklaşık 3-5 gün öncesinden özellikle valilik kanalıyla sürekli uyarılar yapıldı. Selin vurmasından önce de yaklaşık 3-5 saat evvel tekrar anonslar yapılmıştı. Tesislerimizde şu anda herhangi bir hasarımız yok. Tesisler olarak biz tedbirlerimizi almıştık. Turizm tesislerinde bir problemimiz yok. Sadece orada şehir merkezinde ne yazık ki kötü bir sel felaketiyle karşılaşıldı. O da 2-3 gün içinde belediyenin ve valiliğin mücadelesi ile hızla toparlandı. Havza, termal bölge. Selin termal tesislere olumsuz etkisi olmadı. O anlamda bir problemimiz yok. Yolların hemen açılması, şehir merkezinin hızlı bir şekilde normale dönmesi bizi olumsuz bir şekilde etkilemedi” dedi.

“Şu anda oteller yüzde 70 dolulukta, yazın bu oran yüzde 100 oluyor”

Bayram tatilinin turizm ve otelcilik sektörü açısından hareketlilik oluşturduğunu belirten Toktaş, “Kurban Bayramı tatilinin 9 güne çıkarılmasıyla bölgede yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Özellikle ülkenin batısında yaşayan hemşehrilerimiz kurban kesimi ve tatil amacıyla bölgeye geliyor. Bunun yanında gezi amaçlı gelen ziyaretçiler de bulunuyor. Uzun tatil sektörü hareketlendirdi. Rezervasyonlar önceden gelmeye başlamıştı. Yolda olan vatandaşların bir kısmı da güzergah üzerindeki turistik tesislerde konaklıyor. Özellikle Doğu Karadeniz’e giden misafirlerin önemli bölümü Samsun’da mola veriyor. Bayram sezonunda Karadeniz Bölgesi’nde doluluk oranlarının yüzde 70 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bayramın yaz dönemine denk geldiği yıllarda ise doluluk oranı yüzde 100’e ulaşıyor” diye konuştu.

“İran Savaşı, Arap turistlerin Karadeniz’e gelişini olumsuz etkiledi”

ABD-İran savaşının Körfez ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısını etkilediğini ifade eden Toktaş, “Bölgemizde yaşanan İran gerilimi, Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de enflasyonu tetikledi. Yakıt maliyetlerinin artması hem uçak hem de otobüs firmalarının zam yapmasına neden oldu. Mevcut konjonktürde çok büyük bir hareketlilik beklenmiyor. Bunlar geçici etkenler. İran konusu kısa sürede normale dönerse hareketlilik yeniden başlayacaktır. Özellikle Körfez ülkelerinden Doğu Karadeniz’e gelen turistler, uçak bulmakta zorlandıkları için seyahat edemiyor. Hava sahalarının kapanması da önemli bir etken oluşturuyor. Bu nedenle Körfez pazarında daralma yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

“Vali Tavlı ve Başkan Doğan’ın turizm hassasiyeti şehre olumlu yansıdı”

Yerel yöneticilerin turizme verdiği önemin şehre olumlu katkı sunduğunu belirten Toktaş, “Valimiz Orhan Tavlı’nın turizm konusuna hassasiyetle yaklaşması ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Halit Doğan’ın bu çalışmaları desteklemesi Samsun turizmine olumlu yansıdı. Her iki kurumun da turizmin gelişeceğine inanması önemli bir sinerji oluşturdu. Devlet ve yerel yönetimin turizmi sahiplenmesiyle hızlı bir ilerleme sağlanacağına inanıyorduk. Şu anda bunun gerçekleştiğini görüyoruz. Biz de STK’lar olarak destek vermek amacıyla turizm odaklı sivil toplum kuruluşlarıyla bir platform oluşturduk. Turizm Master Planı’nın açıklanmasıyla birlikte planlı bir yol haritası ortaya konuldu. Bu süreçte sadece kamu ve belediyelerin değil, STK’ların ve üniversitelerin de katkı sunması gerekiyor. Orhan Tavlı’nın göreve gelmesiyle Samsun’un turizme bakışı daha vizyoner bir hale geldi. Bunun olumlu sonuçlarını görmeye başladık” şeklinde konuştu.

Bizi sosyal medyadan takip edin