24 asırlık kaya mezar yolcuların dikkatini çekiyor
Tokat’ta Komana Antik Kenti’ndeki kaya mezar, bölgeden geçen yolcuların dikkatini çekiyor.
Tokat-Niksar karayolu üzerinde milattan evvel 3. yüzyılda yapıldığı düşünülen kaya mezar dikkat çekiyor. Komana Antik Kenti’ne ilişkin olduğu söylenen mezar, 2 odalı olarak inşa edilmiş. Etrafı tel örgülerle kapalı olan kaya mezar, fotoğraf severlerin uğrak noktası oldu. Karayoluna yaklaşık 300 metre uzaklıkta bulunan mezara ulaşım ise çarçabuk sağlanıyor.
"Yoldan geçerken fark ettik"
Mezarı seyahat yaparken fark ettiklerini belirten Şükrü Alper Kaylar, "Yolculuğumuz sırasında gördük, kayada deliği görünce merak ettik. Antik bir devirden kaldığını düşündük, görmek istedik. Buradaki tabelada bilgilendirme yapmışlar. Milattan evvel 3. yüzyıldan kalma Komana Antik Kenti’ne ilişkin olduğu yazıyordu. İçerisinde 2 oda varmış, 2 adet mezarı bulunuyormuş. Geldik fotoğraf çekindim. İçerisine giriş yok, dışardan bakabiliyoruz. Etraf düzenlemesi konusunda eksik kalmış biraz. Fotoğraflarımız da hoş çıktı. Yoldan geçerken fark ettik, yola 300 metre uzaklıkta" formunda konuştu.
BARÜ, iklim dayanıklılığı hedefiyle güç birliği yapıyor
Bartın Üniversitesi (BARÜ) öncülüğünde yürütülen proje kapsamında medya kuruluşları ziyaret edilerek, iklim değişikliğine ahenk ve toplumsal dayanıklılığı artırmaya yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Bartın Üniversitesi’nin (BARÜ) Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen Avrupa Birliği (AB) IPA II Çerçeve Muahedesi kapsamındaki çalışmalarda sona gelindi. Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen "Türkiye’de İklim Değişikliği Ahenk Hareketinin Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında hazırlanan projeyle son yıllarda tesirini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliğine karşı ahenk ve dayanımın artırılması tarafında değerli adımlar atıldı.
İklim değişikliğine ahenk ve dayanımda medya iş birliği
BARÜ yürütücülüğünde Bartın Valiliği Vilayet Özel Yönetimi ile Bartın Belediyesinin paydaşlığında hayata geçirilen "İklim Değişikliğine Ahenk Stratejileri: Bartın’da Taşkın ve Su Kıtlığı Risklerinin Azaltılması (BİRUS) Projesi" kapsamındaki faaliyetler medya temsilcilerine aktarıldı. BİRUS Proje takımından BARÜ Mühendislik, Mimarlık ve Tasarım Fakültesinden Doç. Dr. Mustafa Artar ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) İrtibat Fakültesinden Dr. Mehmet Ceylan tarafından gerçekleştirilen ziyaretlerde, iklim temelli meselelerin tahliline yönelik geliştirilen yenilikçi uygulamaları medya temsilcilerine aktarıldı.
Proje kapsamında yapılan uygulamalar hakkında bilgi verildi. Toplantılarda, proje ile iklim değişikliğine bağlı olarak taşkın ve su kıtlığı problemlerini tıpkı anda yaşayan Bartın’da, global olarak tesirini giderek daha fazla hissettiğimiz iklim değişikliği tesirlerinin en aza indirilmesi tarafında yapılmaya başlanan çalışmalar anlatıldı. Böylelikle haritalama, taşınabilir müşahede platformu, erken ihtar sistemi, yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı tahlilleri üzere başlıklardaki aktiviteler değerlendirildi. Ayrıyeten farkındalık eğitimleriyle iklim değişikliğine ahenk ve dayanım noktasında atılan adımların ehemmiyeti vurgulandı. İklim değişikliği tesirlerinin en aza indirilmesinin amaçlandığı projenin kapanış toplantısı 12 Haziran 2025, Perşembe günü Kutlubey yerleşkesi Kütüphane konferans Salonunda gerçekleştirilerek, elde edilen tüm kazanımlar kamuoyuyla paylaşılacak.